Matkustelu

Valamon luostari – viiniä tekeviä munkkeja ja ortodoksisen uskonelämän keskus

Matkailusivustoista paras on mielestäni Kerran elämässä-niminen sivu, joka ilmoittaa Suomen kartalla erilaisin symbolein merkittyjä matkailukohteita. Symbolit kuvaavat paikkoja teemoittain. Eniten minua kiehtoo ufosymbolilla merkityt paikat, eli erikoisiksi nähtävyyksiksi nimetyt paikat. En tiedä mikä fiksaatio mulla on juuri outoihin nähtävyyksiin, mutta yleensä ne kätkevät sisäänsä mielenkiintoisia tarinoita ja jonkinlaista mystisyyttä. Yksi tällaisista ufosymbolein merkityistä kohteista oli Valamon luostari, joka osui sopivasti kotimatkalle Kolilta palatessa. Pääsimmekin siis käymään siellä paluumatkalla.

Valamon luostari on ortodoksinen luostari, jossa munkit valmistavat viiniä ja elävät keskittyen hengelliseen elämään. Munkit rytmittävät elämänsä työlle, rukoukselle ja levolle, ja elävät luostarin alueella vaatimattomasti sisustetuissa asuinhuoneistoissa. Tämä enkelielämäksi kutsuttu elämäntapa ei ole kaikkien kutsumus, mutta pääsimme hieman kurkistamaan millaista elämä on luostarissa.

Ortodoksinen kirkko tuli hieman tutuksi jo ala-asteella, kun kiersimme eri uskontokuntien kirkkoja. Erityisesti juuri ortodoksinen kirkko jäi mieleen tuoksuvine suitsutusastioineen ja koristeellisine jumalanpalvelusvaatteineen. Tämä kierros jäi mieleeni kiehtovana ja mystisenä. Mystisyys vallitsi minut myös heti luostarialueelle päästessäni.

Luostarissa vallitsi harras ja rauhallinen tunnelma. Ihmiset olivat kiireettömiä ja uskonnolliset tavat näkyivät jo ihan luostarialueellakin kiertäessä: ristinmerkkejä tehtiin ruokalassa ja tuttavat hyvästelivät ortodoksiseen tapaan. Kirkkopaikat ovat myös ainakin minulle sellaisia paikkoja, jossa ei tarvita sanoja, vaan voi ainoastaan katsella ja olla omien ajatustensa kanssa. Pidän kirkollista paikoista, vaikken laske itseäni kovin uskonnolliseksi ihmiseksi. Erilaiset uskonnot kiehtovat, ja etenkin se ajatus että maailmaan mahtuu niin monenlaisia uskontoja. Kunnioitankin omalta osaltani jokaisen päätöstä uskoa, tai sitten olla uskomatta mihinkään.

Valamon luostari oli mielenkiintoinen paikka, ja äärettömän kaunis, etenkin näin syksyllä. Luostarialue oli täynnä vanhoja kiehtovia rakennuksia, keltaisten lehten täyttämiä kujia ja kirkkokin oli valtavan upea sisältä. Alue oli yllättävän suuri ja täynnä nähtävää ja ihmeteltävää. Käytiin myös luostarin ravintola Trapesassa syömässä täydellistä suklaakakkua ja juomassa kupilliset jasmiiniteetä. Luostarissa on myös oma kauppa, joka on vierailemisen arvoinen paikka ihan vaan hartaan tunnelmansa puolesta (ja jossa myydään myös tätä munkkien tekemää viiniä). Kaupalla oli myös luostarin oma kissa, jota sai silitellä.

Ennen en ole luostarissa käynyt, mutta ainakin Valamon luostari oli upea kohde aiheesta kiinnostuneelle!

luostari-suomivalamon-luostari-heinävesierkoiset-nähtäyydet-suomisuomen-matkailu-nähtävyydetvalamon-luostarisuomalainen-luostari

ortodoksinen-luostari2019-10-20 08.27.15 2

Oletko sä käynyt Valamon luostarissa tai jossakin muussa luostarissa?

2 kommenttia

  • Sini

    oi että miten upealta tää paikka vaikuttaa! Luostarissa en ole ikinä käynyt, mutta vanhoissa kirkoissa sitäkin useammin. Erityisesti Turun vanha tuomiokirkko sykähdytti, sillä siellä oli lattian alle haudattu ihmisiä ja hautakohdat näkyivät selvästi. Uskonnolliset asiat ovat kyllä ihan huippukiinnostavia, vaikka itse ei uskoisikaan mihinkään.

    • Enni

      Tää oli kyllä mahtava vierailukohde! Vau, kuulostaapa jännältä tuo Turun vanha tuomiokirkko, pitää ehdottomasti laittaa vierailtavien paikkojen listalle 🙂 Niin mustakin on!

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.