Lifestyle

Uusia tuulia elämään – aloitin opiskelut!

Kyllä vain, statukseni siitä määrittelemättömästä pysähtyneestä tilasta on vihdoin muuttunut. Olen taas opiskelija! Kaksi vuotta ilman opiskelua riitti, ja kaipasinkin jo koulun penkille. Mutta missä opiskelen ja mitä?

psykologia-opiskelu-blogi

Mistä on kyse?

Opinnot oli aloitettava ihan supervarovasti, sillä uupumuksen uusiutumisen riski on erittäin korkea. Avoin yliopisto oli liian raskas vielä tässä elämäntilanteessa, mutta mieli kaipasi opiskelemaan aivan palavasti. Halusin edetä elämässä ja kuumeisesti mietin mihin voisin tämän vuoden kuluttaa. Se oli varmaa että toista pysähtynyttä vuotta en halunnut viettää. Joku linkkasi Facebookin Puskaradioon linkin Jyväskylän Gradian aikuislukion aineopinnoista, ja tuntui kuin ratkaisu olisi suorastaan sormia napsauttamalla edessäni. Selailin linkkiä, soitin Gradialle, ja hieman kiireessä ilmoittauduin aineopiskelijaksi, sillä oli viimeisiä päiviä jolloin opintoihin sai ilmoittautua.

Eli mistä siis on kyse? Aineopinnot tarkoittavat sitä, että koska olen käynyt jo lukion, saan käydä iltalukion/aikuislukion puolella vain itseäni kiinnostavia oppiaineita. Joko korottaakseni arvosanoja, tähdätäkseni jatko-opintoihin tai uusiakseni ylioppilaskokeet. Se oli oikeastaan täydellinen vaihtoehto tähän elämäntilanteeseen. Tunnit ovat iltaisin, joten ei tarvitse murehtia aikaisia aamuheräämisiä. Ilta-aikaan olen muutenkin skarpimmillani, joten se sopii elämänrytmiini täydellisesti.

Mitä opiskelen ja tavoitteet?

Aloitin opiskelut kemian kurssilla, mutta parin tunnin jälkeen koin sen hyödyttömäksi. Kurssiarvosanassani ei ollut nostettavan varaa ja jatko-opinnot eivät varmaankaan suuntautuisi mihinkään kemiaan liittyvään, vaikka kovasti esimerkiksi laborantin ja farmaseutin alat kiinnostavat. Olen sellainen opiskelija, että jos joku kiinnostaa ja tulee vaikkapa uusi termi, haluan ottaa siitä kaiken selvää ja vaikka uteliaisuus ja halu oppia onkin ihan positiivinen piirre, uuvuttaisi tämä kemian kurssi mut luultavasti loppuun jo ennenkuin alkaisivat ne sellaiset opinnot, jotka suuntaisivat myös jatko-opintoihin. Eli siis psykologia, joka alkaa ensi jaksossa. Säästän uteliaisuuteni ja halun oppia uutta siis sinne, joten syyskuun loppupuolella palaan taas koulun penkille.

Periaatteessa psykologiankaan arvosanassa ei ole nostettavan varaa ja olen kyllä käynyt kaikki kurssitkin, joten syy miksi käyn kurssit uudelleen on se että aion uusia ylioppilaskokeen ensi syksynä. Viime koe meni suoraan sanottuna aivan penkin alle, paniikki ja jännitys olivat aivan liian suuria silloin kun se oli ensimmäinen kokeeni ja pahan paniikkikohtauksen jälkeen pääsin kyllä kokeen läpi, mutta olen erittäin tyytymätön arvosanaani. Tiedän että yllän parempaankin suoritukseen, kunhan saan hillittyä jännitystä. Onneksi olen kasvanut ihmisenä myös jännittävien tilanteiden suhteen eikä ne ole enää niin ylivoimaisia verrattuna siihen mikä oli tilanne tuolloin kun tuo koe oli. Tällä kertaa siis täytyy opittavien asioiden lisäksi harjoitella myös jännityksen hallintaa.

Ylioppilaskokeisiin oli tullut myös todella helpottava uudistus, että ne saa uusia niin monta kertaa kun haluaa. Säästelin kokeen uusimista monta vuotta, sillä vielä hetki sitten kokeen sai uusia vain kerran. Odotin oikeaa hetkeä, mutta nyt kun paineet onnistua yhdellä kertaa on poissa, menen ensi syksynä uusimaan kokeen avoimin mielin. Jos se epäonnistuu taas, voin taas tehdä sen uudelleen. Tavoitteena olisi siis käydä tunneilla kertaamassa jo opitut asiat, varmistamassa osaaminen myös sellaisista asioista jotka jäivät lukiossa epäselväksi ja sitten uusia se yo-koe. Pidemmälle en vielä uskalla elämää miettiä opiskelujen suhteen, sillä tilanne elää, mutta psykologia on edelleen se jota haluaisin kovasti päästä opiskelemaan. Tai jos se laborantin tai farmaseutin ala alkaa enemmän kiinnostaa, niin miksenpä sitten ensi syksynä palaisi aikuislukioon taas uusin tavoittein!

opiskelu-blogi

Mitkä fiilikset opiskelusta?

Olen superinnoissani, mutta niin monen burn outin jälkeen täytyy myös osata kuunnella itseään ja jaksamistaan. Jaksamiseni ei yllä vielä ns. normaalin ihmisen tasolle, joten täytyy ottaa tosi iisisti koulun suhteen. Kun nyt valitsen vain yhden psykologian kurssin per jakso, on tunteja vain kaksi kertaa viikossa iltaisin, joten se ei ainakaan tällä hetkellä tunnu kohtuuttomalle tavoitteelle. Silti nyt on pitkästä aikaa fiilis että elämä ei ole vain jumissa vaan on myös tavoitteita tulevaisuudelle. Se luo toiveikkuutta ja uskaltaa nähdä elämää hieman pidemmällekin kuin vaan parin päivän päähän.

Välivuotta viettävälle aikuislukion aineopinnot ovat hyvä vaihtoehto, jos haluaa ottaa vähän kevyemmin vuoden ja tähtää vaikkapa niihin yo-kokeen uusimisiin. 🙂 Opinnot voi valita etäopintoina tai lähiopintoina, mutta lähiopinnot ovat toki siinä parempi vaihtoehto että ei tule painetta itse pitää huolta että opinnot tulee suoritettua tavoiteajassa, vaan sulla on tietty aika jolloin täytyy opiskella ja tietyt tehtävät mitkä tehdä. Mutta oon niin onnellinen, että mä pääsen taas opiskelemaan ja koulun penkille! ♥

Alkaako tai alkoiko teillä nyt syksyllä opiskelut tai kenties työt?

2 kommenttia

  • Reetta

    Suoritan itse psykologian perusopintoja avoimessa yliopistossa, mutta mietteissä olisi, että kävisinkö keväällä kirjoittamassa matikan, jotta itsellenikin sisäänpääsy psykalle helpottaisi. Saa nähdä miten onnistuu, kun nykyään on noi sähköiset kokeet käytössä 😀 Tsemppiä ihan hurjasti sulle opiskeluun! Jään ehdottomasti seurailemaan sun matkaa, toivotaan, että ollaan molemmat pian psykalla.

    • Enni

      Kiitos kommentista! Joo, muakin vähän kauhistuttaa nuo sähköiset kokeet, vaikka ilmeisesti ainakaan psykan kokeeeseen se ei juurikaan vaikuta. Matikassa sen sijaan voi olla vähän opittavaa 😀 Mua harmittaa etten kirjoittanut ollenkaan matikkaa lukioaikana, sillä olin siinä hyvä ja se tosiaan helpottaisi psykalle pääsyä. Nyt olisi aikamoinen urakka lähteä opettelemaan kaikki asiat uudelleen, koska olen paljon unohtanut. Kiitos ja tsemppiä myös sulle avoimen yliopiston opintoihin. Jään myös seurailemaan sun blogia 🙂 Toivon myös että molempien haave psykologian opinnoista toteutuu <3

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.