Kirjat & kirjoittaminen,  Mielenterveys,  Yhteistyöt

Tuuma-kustannus | kirja avuksi yksinäisyyteen

tuuma-kustannus

*Kirja saatu Tuuma-kustannukselta

Yksinäisyys -tehtäväkirja avuksesi

Sain Tuuma-kustannukselta luettavaksi uutuuskirjan Yksinäisyys – tehtäväkirja avuksesi. Kirja pohjautuu HelsinkiMission Näkemys-hankkeeseen, jonka tavoitteena on vähentää ihmisten kokemaa yksinäisyyttä. Kirja on toteutettu yhdessä Ari Marjovuon, Jenny Julkusen sekä Maria Rakkolaisen kanssa, ja he kaikki työskentelevät HelsinkiMissiossa erilaisin ammattinimikkein.

Kirjoitin joku aika sitten omasta yksinäisyyden kokemuksestani, ja voitte käydä halutessanne lukemassa sen täältäOma yksinäisyyteni puhkesi masennuksesta, ja paheni kun erosin pitkästä parisuhteesta. Yksinäisyyden tunne on kamala. Ei ole ketään kelle jakaa asioita. Tuntuu välillä kipeältä kävellä yksin ajatustensa kanssa ulkona, kun huomaat vain iloisia pareja käsi kädessä ja nauravia ystäväjoukkoja. Sinulla ei ole ketään, jonka kanssa tehdä niin. Yksinäisyyden tunne on kipeä, ehkä häpeällinenkin asia, joka kaventaa elämänlaatua. Se tuntuu ja näkyy erilaisina hyvinvointia heikentävinä asioina, jota et ehkä ole huomannutkaan. Hukutatko tiedostamatta yksinäisyyden tunteen esimerkiksi pelaamiseen tai tunnesyömiseen?

Kokemus yksinäisyydestä on silti jokaiselle yksilöllinen, ja siihen johtaneet syyt voivat olla erilaisia. Usein ajatellaan että yksinäisyys johtuu siitä, että yksinäisessä on jotakin vikaa tai syy olisi itse yksinäisen. Siksi yksinäisyys usein aiheuttaakin kokijalleen häpeää. Tällainen näkemys ei kuitenkaan pidä paikkaansa.

Kirja on luotettava, myötätuntoinen kuuntelija, joka herättää toivonkipinän: asiat voivat muuttua

Ihminen on synnynnäisesti sosiaalinen olento, joka kaipaa ihmisiä ympärilleen. Yksinäisyyttä voi olla vaikea lähteä muuttamaan yksin, mutta tämä kirja toimii kompassina yksinäisyyden ympärille muotoutuneiden ajatus- ja toimintamallien pohtimiseen sekä muuttamiseen. On tutkittu että usein juuri haitallisiin ajatusmalleihin pureutuminen vähentää tehokkaasti yksinäisyyttä. Ehkä kirja voi jopa johtaa konkreettisiin askeleihin vähentää yksinäisyyttä. Kirja ei korvaa ihmistä, mutta ehkä se toimii sinulle luotettavana kuuntelijana, jonka avulla voit itse työskennellä pohtiaksesi yksinäisyyden kokemusta.

Kirja sopii sellaiselle, joka on motivoitunut muuttamaan asioita omassa elämässään ja jolla on senhetkisessä elämäntilanteessaan tarpeeksi voimavaroja niiden toteuttamiseen. Itsenäinen työskentely kirjan parissa vaatii sinnikkyyttä, mutta pienienkin muutosten huomaaminen palkitsee. Kirja ei ole hyödyllinen opas pelkästään yksinäiselle vaan sitä voi hyödyntää myös yksinäisen läheinen tai yksinäisyyttä kohtaavan alan ammattilainen. Kirjan lähestymistapa yksinäisyyden kokemukseen on myötätuntoinen ja hyväksyvä. Teksti on pohdiskelevaa ja herättelevää, vaikeasta aiheestaan huolimatta pieniä toivonkipinöitä herättävää: asiat voivat muuttua. Kirja on tehtäväkirja, mutta sisältää paljon tekstiä. Voit tehdä tehtäviä omaan tahtiin, ja syventyä sellaisten aiheiden äärelle jotka puhuttelevat sinua enemmän.

Yksinäisyyden muuttaminen vaatii rohkeutta, mutta on sen arvoista

Pidin itse kirjassa siitä että siinä oli lainauksia yksinäisyyttä kokevilta. Ne lisäsivät tunnetta, että en ole yksin asian kanssa. Havaitsin myös lukemisen myötä, kuinka paljon yksinäisyys määrittelee itseäni. Kirjassa todettiinkin että läheiset ihmiset toimivat meille peileinä ja auttavat hahmottamaan omaa identiteettiä. Kun tällaisia ihmisiä ei ole elämässä, voi tulla tunne, etten ole yhtään mitään. Yksinäinen voi solvata itseään, syytellä ja moittia. Kirja kuitenkin herättelee lempeästi huomaamaan, että yksinäisyydenkin keskellä on paljon muuta kuin yksinäinen. Oman arvon ja hyvien puolien huomaaminen lisäsi myötätuntoa itseä kohtaan ja toi itsevarmuutta sosiaaliseen kanssakäymiseen. Myös omien vääristyneiden ajattelutapojen havainnointi herätti tilalle uusia tapoja ajatella ja havainnoida muita ihmisiä ja sosiaalisia tilanteita.

Yksinäisyyden muuttaminen vaatii rohkeutta. Siinä altistaa itsensä haavoittuvaksi. On petetyksi ja hylätyksi tulemisen riski. Yksinäisyys voi olla kantajalleen suoja, joka suojelee ikäviltä tunteilta. Sen muuttaminen kuitenkin vaatii suojan murtamista. Uusissa ihmissuhteissa on aina se riski, että tulee petetyksi tai jätetyksi. On kuitenkin parempi aina yrittää, kun jättää yrittämättä, koska muuten ei tiedä mikä on lopputulema. Jokainen yritys lähestyä ihmisiä, on lähempänä muutosta.

Kaikkein parasta oli se, että kirja oikeasti sai minut tekemään konkreettisia muutoksia elämääni. Sain uuden ystävän. On ihana saada tuntea olonsa tärkeäksi, välitetyksi ja huomatuksi. En muistanut miltä tuntuu ystävän lämmin halaus tai se että vierellä on ihminen, joka kuuntelee ja on aidosti läsnä.

Et ole yksin

Vaikka kirja ei toisikaan elämääsi totaalista muutosta, yksinäisyyden käsittely voi poistaa sen mukana tuomaa kipeää taakkaa. Ehkä oivallat uusia asioita elämästäsi, tai huomaat takertuneesi haitallisiin ajatusmalleihin, jotka pitävät sinut kiinni yksinäisyydessä. Kirjan lukeminen voi tuoda helpottuneisuuden tunteen, ja rohkaista sinua muutokseen. Minulle itselleni kaikkein parasta oli kuitenkin se, että kirja oikeasti sai minut tekemään konkreettisia muutoksia elämääni. Sain uuden ystävän. On ihana saada tuntea olonsa tärkeäksi, välitetyksi ja huomatuksi kaikkien niiden vuosien jälkeen kun olen määritellyt itseni ”ei-keneksikään”. En muistanut miltä tuntuu ystävän lämmin halaus tai se että vierellä on ihminen, joka kuuntelee ja on aidosti läsnä.

Olen itse todella kiitollinen, että luin tämän kirjan. Suosittelen kirjaa lämpimästi, jos yksinäisyys koskettaa sinuakin, ja et tiedä mistä aloittaa halutun muutoksen tekemisen. Tämä kirja on matalakynnyksinen keino lähestyä omaa yksinäisyyden kokemusta ja sen vaikutusta elämääsi. Toivon että kirja herättää sinussakin toivon: et ole yksin yksinäisyyden kanssa. Asiat voivat muuttua.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.