Kirjat & kirjoittaminen

Takaisin teinivuosiin | Päiväkirjaklubi-kirja

päiväkirjaklubi-kirja

”Miksi teiniaikaiset päiväkirjamerkinnät liikuttavat, naurattavat ja koskettavat ihmisiä? Syy on yksinkertainen: olemme kaikki olleet joskus teinejä, joten teksteihin samaistuminen on helppoa, olitpa ollut teini milloin vain ja missä päin Suomea tahansa. Tässä kirjassa liikutaan 1960-luvulta 2000-luvulle yhdessä 42 teinin matkassa.”

Päiväkirjaklubi – Eeva Vekki & Risto K. Järvinen

Sain ystävältäni kirjavinkkauksen Päiväkirjaklubi-nimisestä kirjasta muutama viikko sitten. Kiinnostuin kirjasta heti, mutta ajattelin että lainaan sen kuitenkin joskus myöhemmin. En kuitenkaan saanut kirjaa mielestäni, ja kun vilkaisin kirjasta vähän lisätietoja netistä eräänä iltana, minun oli aivan pakko saada käsiini tuo kirja! Pistin itseni heti kirjaston varauslistan jonoon, ja pian tulikin ilmoitus että kirja on noudettavissa. Hämmästelin miten nopeasti minua edeltänyt oli sen lukenut – mutta päästyäni lukemaan kirjaa, en enää ihmetellyt. Sitä ei vaan voinut laskea käsistä!

Kirja on vuosimallia 2019 ja näin päiväkirjan kirjoittajana mikäpä sen hauskempaa, kuin päästä kurkistamaan toisten päiväkirjoihin. Ja vieläpä teiniajoilta! Kirjaan on koottu päiväkirjamerkintöjä, rakkauskirjeitä, runoja ja kouluaineita. Teos sai alkunsa Päiväkirjaklubista, joka perustettiin v.2014. Ehkä olet itsekin kuullut siitä. Klubiin on kuka tahansa tervetullut lukemaan omia nuoruuden päiväkirjojaan. Päiväkirjaklubista tuli äkkiä suuren suosion saavuttanut ja illat olivat loppuunmyytyjä. Päiväkirjaklubi on myös keikkaillut ympäri Suomea festivaaleilla, klubeilla, tapahtumissa ja yksityistilaisuuksissa. Vanhat päiväkirjat jaksavat kiinnostaa ihmisiä edelleen ja Päiväkirjaklubi on yhä pystyssä.

”Tähän kirjaan on koottu parhaat tekstit ajalta, jolloin kuvittelit, että olet ajatuksiesi kanssa yksin. Mutta kyllä me kaikki olimme siellä.”

Se ihanan kamala aika, jonka me kaikki olemme kokeneet

Teini-ikä. Ensirakkaudet, ärsyttävät vanhemmat, eka kerta humalassa, nuoruuden kapina, tarve näyttää hyvältä kaikkien silmissä ja tehdä vaikutus siihen joka saa sydämen jättämään lyönnin välistä. Se kun luuli tietävänsä kaiken kaikesta, mutta oikeastaan ei tiennyt yhtään mitään mistään. Päänsisäinen kaaos ja oman itsensä etsiminen siitä kaikkien roolien keskeltä. Kun kaikki tuntuu pyörivän oman itsensä ympärillä, mitähän sitä muut musta ajattelee. Tai mun ihastus! Katsoikohan se mua jotenkin merkitsevästi?

Teini-ikä on aikaa, joka herättää meissä koskettavia, hauskoja, ehkä isoksi osaksi noloja muistoja. Mutta jos yhtään helpottaa, me kaikki ollaan koettu se. Ja sillä ei oikeasti ole väliä, missä, tai minä vuonna sen on kokenut. Kirjaan todella oli helppo samaistua. Kirjoitustyyli oli hyvinkin tuttu omien teiniaikojen päiväkirjoista… Parhainta oli, että kirjassa se kaikki teini-iän päänsisäinen ajatusmaailma oli sensuroimattomana luettavissa. Myönnän että katson kirjan lukemisen jälkeen omia teinipäiväkirjoja astetta lempeämmin. Me kaikki ollaan todella koettu se, mutta ei sitä silloin osannut ajatella, että lähestulkoon kaikki samanikäiset pyörittelee niitä samoja kysymyksiä omassa päässään.

Aluksi kirjan 365 sivua hirvitti, koska en ole tottunut lukemaan niin pitkiä kirjoja. Luin kuitenkin kirjan kahdessa illassa. En vaan voinut lopettaa lukemista. Vaikka kaikissa päiväkirjateksteissä oli jotakin samaa, oli jokainen silti omalaatuinen. Jokaista päiväkirjamerkintäkokonaisuutta edelsi hieman tietoa kirjoittajasta, kirjoittajan kuva sekä nykyinen ammatti. Oli hauska huomata mitä kaikista niistä teineistä lopulta sitten isompana tulikaan.

Kirja oli mukaansatempaava, hauska, koskettavakin. Se päättyi Risto K. Järvisen hulvattomaan kouluaineeseen, joka oli todellinen vilkkaan teinimielikuvituksen huipentuma. Suljin kirjan hymyssä suin ja mietin niitä kaikkia kirjoituksia. Kirjaa olisi voinut jatkaa vielä loputtomiin, mutta siitä oli saatu sopivan tiivis nippu tekstiä ja kuvia, ja piste iin päälle oli tuo kaiken kruunaava kouluaine. Kirjan laajahko sivumäärä ainakin oli turha huolenaihe.

Olen sanaton kirjan lukemisen jälkeen ja tällaiset kirjat ovatkin niitä parhaimpia, jotka eivät jätä turhia kysymysmerkkejä vaan vievät sanat suusta. Tämä oli yksi parhaista lukemistani kirjoista, ellei parhaimpia. Faktoihin pohjautuva kirjallisuus vetoaa minuun, ja tämä oli sopivan erilainen kirja verrattuna mihinkään aiemmin lukemaani kirjaan. Parasta on mielestäni se, kun tietää, että kaikki kirjassa lukemani asiat on oikeasti tapahtunut. Se tekee kirjasta ihana elävän.

Ehdottomasti, aivan ehdottomasti lukemisen arvoinen kirja! ♥

Oletko sä lukenut tämän kirjan?

2 kommenttia

  • Kirjarakkautta

    Tämä oli kyllä minustakin aivan ihana kirja! Sai nauraa ja huomata, että yhtä noloja toistenkin teinien touhut ja päiväkirjamerkinnät ovat olleet 🙂 Samassa veneessä ollaan kaikki oltu!

    • Enni

      Kiva kuulla että muillakin ollut samanlaisia lukukokemuksia! 🙂 Minustakin kirja oli ihana muistutus siitä, kuinka me kaikki ollaan käyty läpi teini-ikä, eli juurikin samassa veneessä oltu.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.