Matkustelu

Koli – Suomen kansallismaisemien aatelia

Minä lähden Pohjois-Karjalaan… ? Viime viikon torstaina suunnattiin kohti Kolia, Pohjois-Karjalaa ja saavuttiin vasta pilkkopimeässä perille Pielisen rannalle meidän mökkiin. Yövyttiin Kolin Lotus Cottages-nimisessä majoituskohteessa, joka oli kaikella tarvittavalla varustettu mökki: siellä oli keittiö, astianpesukone, sauna, pehmeät sängyt sekä oma takka. Mökki oli kaksikerroksinen ja alueella oli myös nuotiopaikka sekä lapsille pieni leikkipaikka. Alue oli rauhallinen ja mökit oli siistejä, joten vahva suositus tälle paikalle jos mietitte missä majoittua Kolilla!

Aamulla pitkän ajomatkan ja pehmeissä lakanoissa vietetyn yön jälkeen ikkunasta paljastui vähän sateinen, mutta syksyinen ruskan peittämä maisema Pielisen rannalle. Menomatkalla saavuttiin perille aivan pilkkopimeässä, joten aamulla vasta pääsi selville missä vietettäisiin seuraavat kolme päivää. Ja kyllä noissa maisemissa kelpasikin viikonloppunsa viettää!

Pidennetty viikonloppu oli rentoutumista ja rauhoittumista luonnon keskellä. Kiivettiin Kolin huipulle, mutta sää oli ensimmäisinä päivinä niin sumuinen että valitettavasti ei päästy ihailemaan hirveästi alhaalle avautuvia maisemia. Toisaalta sumuinen sää loi satumaisen tunnelman metsässä vaeltamiselle. Vielä juuri ennen poislähtöä kiivettiin uudelleen huipulle, josta avautuikin viimeisen päivän kunniaksi valtavan kaunis maisema alas kun sumu oli laskeutunut. Koli on oikea suomalaisen kansanmaiseman perikuva, ja upea varmasti joka vuodenaikana.

Käytiin myös Pirunkirkolla, Suomen korkeimmalla saarella Paalasmaalla sekä Juukassa, jotka ovat myös vierailemisen arvoisia paikkoja. Pirunkirkolla pääsi astumaan sisälle kallion sisällä olevaan luolaan, mutta tällä kertaa porukan naisporukka, minä mukaanlukien, jätti sen välistä (ahtaanpaikankammo, heh), mutta sekin oli kuulemma näkemisen arvoinen! Takana on ihana viikonloppu ja viimeisen illan kruunasi vielä tunnelmallisen nuotion ääressä grillailu, sen jälkeinen lämmin sauna ja pujahtaminen valkeisiin pehmeisiin lakanoihin keräämään vielä voimia pitkälle paluumatkalle. Kotimatkalla käytiin myös Valamon luostarissa, josta teen myös vielä reissupostauksen jossakin vaiheessa. 🙂

koli-kokemuksiakoli-lasketteluakka-kolikoli-huippukoli-kansallismaisemakolin-uhrinhalkeamapirunkirkko-kolikoli-syksyllä

Mitä sä teit syyslomalla jos sulla oli sellainen?

Oletteko te käyneet Kolilla ja mitä te siitä tykkäsitte?

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.