Kirjat & kirjoittaminen

Saara Cantell – Kesken jääneet hetket

kesken-jääneet-hetket-saara-cantell-arvostelu-blogi

Sain vihdoin luettavaksi kirjastosta pitkään jonottamani kirjan: elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja Saara Cantellin esikoisromaanin Kesken jääneet hetket. Kirja on vuoden 2020 alkupuolen julkaisu, eli melko uusi. Takakansitekstin perusteella kirjaan sai pienen kosketuksen, mutta en yhtään osannut ennen lukemista odottaa mitä 365 sivua toisi lopulta tullessaan.

Kirja kertoo Virvasta, joka muuttaa takaisin Suomeen siskonsa auto-onnettomuuden myötä. Vanhat, laatikosta kaivetut valokuvat nostavat mieleen muistoja ja pakottavan tarpeen tulla nähdyksi. Mitä jos – mitä jos olisi valinnut toisin, mitä jos yksi pieni, mitättömältäkin tuntunut hetki olisikin voinut muuttaa kaiken?

Ja hetken, kevätauringon lämmittäessä ihoa ja repiessä armottomasti silmiä, Virva näkee suhteensa Kristianiin kirkkaana ja kuulaana. Kerran elämässä kohdalle osuvana kitkeränsuloisena satuna, josta on kiitollinen silloinkin kun se tekee kipeää. Sillä eikö jo se, että pääsee kokemaan jotain näin suurta, riitä hyvittämämään kaiken kivun?

Kirja oli ihanan persoonallisella tavalla rakennettu teos, joka oli samaan aikaan riipaisevan koskettava tarina menetyksistä sekä kuitenkin kaiken kivunkin keskelle mahtuvista lämpimistä ja huolettomista hetkistä. Kaunis kertomus, joka paikoin itketti ja nauratti. Kirja tasapainoili sopivasti ihastuttavankin syvällisen ja filosofisen pohdinnan, sekä rennon kerronnan välillä. Lukija tempaistiin mukaan aluksi varovaisen hienovaraisesti ja alkukappaleiden aikana jäi tilaa muodostaa käsitys kaavasta jota kappaleet noudattivat. Aluksi hieman sekasortoinen – tai toisaalta lukijalle mukavasti kysymysmerkkejäkin jättävä kerronta – muodostui kuitenkin kaiken kaikkiaan sujuvaksi ja helppolukuiseksi lukukokemukseksi.

Monenlaisista, haastavastikin yhdistettävistä aikakerrostumista huolimatta teos oli koottu ymmärrettäväksi nipuksi. Kieli oli soljuvaa, hienovaraisen aistillista, ja elävöitti kerrontaa lukijallekin. Tarina oli mielenkiintoinen, kaikessa mystisyydessään sellainen jota halusi lukea koko ajan lisää, saada lisää vastauksia. ”Mitä jos olisikin valinnut toisin” -ajatuksella leikittely oli tehty jännittäväksi osaksi kirjaa, sopivassa määrin niin että lukijallekin jätettiin omia aukkoja sitä pohtiessa eri juonenkäänteissä. Kirja tarjosi sopivasti kysymysmerkkejä ja vastauksia.

Kysymysmerkit olivatkin mielestäni asia, joka sai jatkamaan kirjan lukemista, lähes pakottaen saada tietää mitä sitten tapahtui. Koska kirja oli paksuhko teos, puolessa välissä tuli kuitenkin häivähdys pienestä tylsistymisen tunteesta – ei voisi tapahtua enää mitään joka voisi yllättää. Siinä vaiheessa lukija napattiin kuitenkin taitavasti mukaan entistä suuremmalla kysymysmerkillä, joka kietoi taas tiiviisti mukaan tarinaan.

Yksi paras asia tässä kirjassa oli myöskin se, että se ei jättänyt loppuessaan ärsyttävää keskenjäämisen tunnetta. En muista olenko aiemmin törmännyt kirjaan, joka niin selvästi olisi kaikkine juonenkäänteineen kuitenkin loppunut jollakin tapaa niin että jättää lukijan tyytyväiseksi. Siitäkin huolimatta kirja jäi pohdituttamaan lukijaa hyvällä tapaa vielä pitkäksi aikaa, herätti ajatuksia.

Kirja tarjoaa samaistuttavaa kosketuspintaa monentyyppiselle lukijalle, sillä kirjaan kootut eri elämänvaiheet ovat varmasti tavalla tai toisella jokaiselle jollakin tapaa samaistuttavia. Ehkä ollessaan osa omaa elämää, tai ehkä vain osa mielikuvitusta. Kirja joka olisi voinut olla totta, onkin oiva ilmaisu kuvailemaan teosta. Kesken jääneet hetket  on mielestäni kaunis teos elämän eri koukeroista iloineen ja suruineen. Tähän mennessä tämä teos oli vuoden parhaita lukukokemuksia, ja ansaitsee minulta täydet viisi tähteä. Kirja jätti lopulta jälkeensä ihanan lämpimän ja jollakin tapaa seesteisen tunteen. Tällaisia kirjoja lisää!

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Saara Cantell – Kesken jääneet hetket

Kategoria: kotimainen kaunokirjallisuus, nykyromaanit

sivumäärä: 365

***

Onko tämä kirja päässyt vielä sun lukulistalle ja millaisia ajatuksia se sussa herätti?

Yksi kommentti

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.