Matkustelu

Roadtrip Itä-Suomeen ja matkatärpit | Kerimäen puukirkko

Kerimäen puukirkko

Toinen roadtripin kohde oli Kerimäki, joka tunnetaan parhaiten vanhasta Kerimäen puukirkosta. Se on maailman suurin puukirkko sekä Suomen suurin kirkkotila. Istumapaikkoja on 3000 ja yhteensä kirkkoon mahtuu noin 5000 ihmistä. Se vihittiin käyttöön vuonna 1848, joten kätkee myöskin sisäänsä paljon historiaa. Kirkon vieressä on myös suuri kellotapuli, jossa toimii kesäisin kahvilana. Siellä myydään myös muun muassa käsityötä, keramiikkaa ja matkamuistoja.

En itse ole kovin uskonnollinen ihminen, mutta uskonnolliset asiat ja etenkin kirkot kiehtovat minua paikkoina. Pidän siitä että ne ovat pyhiä paikkoja, paikkoja hiljentymiselle ja paikkoja jossa saa olla hetken hiljaisuudessa ajatustensa kanssa. Heti kirkon oven avatessani vastassa oli kyltti ”Tämä on rukouksen paikka. Pyydämme hiljaisuutta.” Vieressä oli vanha salpaovi, ja minut valtasi lämmin ja turvallinen tunne kun astuin sisälle vanhaan puukirkkoon. Siellä tuoksui vähän lämpimälle vanhalle puulle, ja sellaiselle miltä kirkossa yleensä tuoksuu. Kirkoissa minut usein valtaakin sellainen levollinen tunnelma, ja pidän kirkkojen hartaasta tunnelmasta. Joskus kirkkoon astuminen jopa herkistää.

Kirkoissa on kyllä sellainen omanlainen tunnelmansa, jonka takia pidän niistä. On mielenkiintoista, että siellä on pidetty messuja, ihmetelty vastasyntyneen elämän ihmeellisyyttä, vihitty rakastavaisia, saatettu viimeiselle matkalle, naurettu ja itketty surun ja onnen kyyneliä. Ja kirkon arkkitehtuuri, se on mielestäni myös yksi huomioimisen arvoinen asia. Alttaritaulut, mahdolliset katto- ja lasimaalaukset, se miten valo läpäisee hieman pölyttyneet ikkunat ja kuinka virsikirjat ovat kauniisti rivissä, niin moneen kertaan selattuina – mielestäni siinä on jotakin kaunista ja herkkää. Olisi mahtava päästä käymään mahdollisimman monessa kirkossa elämäni aikana, sillä se on mielestäni avartava kokemus, vaikka kuten sanoin, en laske itseäni kovin uskonnolliseksi ihmiseksi.

Kerimäen puukirkko oli oikein viehättävä, suuri kirkko kauniine puuyksityiskohtineen, kristallikruunuineen, kamiinoineen ja näyttävine alttaritauluineen. Tämäkin oli vierailemisen arvoinen paikka. Jos sattuu Kerimäen ohi ajamaan niin kannattaa pyörähtää paikan päällä! 🙂

kerimäen_kirkkokerimäki_matkailupuukirkkokerimäki_nähtävyydetkerimäen_kirkko_kokemuksiakerimäki_blogikerimäen_puukirkko

Oletteko te käyneet Kerimäen puukirkossa?

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.