Mielenterveys

Mindfulnessia Headspace-sovelluksen avulla

Mindfulness tarkoittaa tietoista läsnäoloa. Se on tämän hetken tunteiden ja kehon tuntemusten kokemista hyväksyvästi, ilman että niitä koitetaan tukahduttaa tai turruttaa. Se on lempeyttä itseä ja omia tunteitaan kohtaan ja auttaa mm. rentoutumaan ja lievittämään stressiä. Yksi keino harjoittaa mindfulnessia on AppStoresta tai Play kaupasta ilmaiseksi löytyvä luotettava Headspace-sovellus, jonne luot nopeasti tunnukset sähköpostin avulla. Ajattelin tässä postauksessa kertoa enemmän kyseisestä sovelluksesta.

headspace

Headspace-sovellus auttaa antamaan rentoutumishetkiä arjen keskelle. Se sisältää neljä ikkunaa (Home, library, sleep ja omat tiedot), joissa jokaisessa on hyödyllistä tietoa, tehtäviä ja vinkkejä mindfulnessiin. Ensimmäinen ikkuna, Home, sisältää mindfulnessin perusteet, eli kymmenen harjoitusta, joista voi valita joko 3 minuuttia, 5 minuuttia tai 10 minuuttia kestävän harjoituksen. Jokainen harjoitus sisältää pohjustuksen tulevaan harjoitukseen joko tekstin tai lyhyen videopätkän muodossa. Itse harjoitus keskittyy mindfulness-taitoihin ja tietoiseen läsnäoloon, ja se on helppo ja nopea tehdä myös kiireisen arjen keskellä tuomaan hetken irtioton arjesta. Harjoituksessa puhuu erityisen miellyttävä-, lempeä-, ja pehmeä-ääninen mies, joka opastaa harjoituksen tekemistä. Kielenä on harjoituksissa englanti, mutta tällaiselle keskinkertaiselle englanninosaajalle kieli on sujuvaa ja ymmärrettävää.

Jokaisen harjoituksen jälkeen olo on miellyttävä ja rentoutunut. Kuten eräässä harjoituksessakin todettiin, mindfulnessissa vähempi on enempi, eli mitä vähemmän yrität harjoitusta tehdessä, sitä paremmin onnistut. Tietoinen läsnäolo vaatii aluksi harjoittelua, mutta lopulta se muuttuu helpommaksi, se on sitä että on ja annat juuri sillä hetkellä olevan hetken ja tuntemusten vain olla. Aluksi voi tuntua että tämä vaatii hirveästi voimia ja ponnisteluja, mutta vähitellen se muuttuu helpommaksi, ja voit vaan harjoitusten avulla antaa ajatustesi virrata ja mielesi rentoutua.

Ensimmäiset kymmenen mindfulnessin perusteiden harjoitusta ovat ilmaisia, mutta perusteiden jatkoharjoitukset muuttuvat maksullisiksi. Voit kuitenkin aina halutessasi palata tekemään takaisin perusteiden harjoituksia, tai sitten halutessasi maksaa maksullisesta versiosta. Mikäli maksat vuoden käytön kerrallaan, tulee hinnaksi 7,92 € kuukaudelta, mutta mikäli päätät valita jokakuukautisen veloituksen, tulee hinnaksi 12,99 €. Mielestäni maksullinen versio on aika kallis, ja koska maksuttomassa versiossa riittää omille tarpeille tarpeeksi harjoitteita, niin itse päätin että käytän vain tuota ilmaista versiota.

headspace blogi

Seuraava osio on Library, joka sisältää erilaisia alaosioita. Featured-osiossa pääset tekemään ilmaiseksi yhden meditaatioharjoituksen nimeltä ”Early mornings”, mutta muut ovat maksullisia. Meditation basics & timer sisältää Home-ikkunasta tutut perusteet, sekä yhden ilmaisen meditaatioharjoitteen ja animoituja videoita, joissa opastetaan mindfulnessin maailmaan. Animoidut harjoitteet auttavat ymmärtämään visualisoidusti, missä mindfulnessissa on kyse ja nämä videot ovat tosi hyödyllisiä. Lopuissa kategorioissa on aina aiheeseen sopivia meditaatioharjoitteita, animoituja videoita ja esimerkiksi Falling asleep & waking up-osiosta löydät myös unimusiikkia. Helpful tips & support-osiosta löytyy vinkkivideoita, jotka kannattaa myös katsastaa läpi.

mindfulness

Kolmas osio on sleep, josta löydät ilmaiseksi ”sleepcastit”. Sleepcastit ovat rentouttavia uneen valmistavia tarinoita, joissa kuuluu erilaisia taustaääniefektejä. Voit valita kuunteletko mielummin rauhoittavia tausta-ääniä, vai pelkkää puhetta, vai kenties molempia yhtä aikaa. Sleepcastit sijoittuvat mm. meren rannalle, kaupunkiin, talviseen puistoon ja nuotion ääreen. Uniosiosta löydät myös unimusiikkia ja ”Wind downsit”, jotka kuuluvat maksulliseen versioon. Vinkkinä kuitenkin että mikäli menet Library-ikkunan kautta Falling asleep & waking up-osioon, niin löydät sieltä ilmaiseksi pari unimusiikkia ja ”Wind downsia”, jotka tässä sleep-osiossa näkyvät maksullisina.

headspace mindfulness

Viimeisestä osiosta eli omista tiedoista näet meditoitujen päivien määrän, ajan, keskimääräisten harjoitusten keston ja tehdyt harjoitukset.

Olen ollut tosi koukuttunut tähän sovellukseen viime aikoina ja tämä on antanut ihanasti irtiottoa arjesta sekä auttanut mua rentoutumaan ja nukahtamaan. Ootteko te kuulleet Headspace-sovelluksesta tai kenties joskus testanneet sitä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.