Puheenaiheet,  Tyyli

Pikamuotiin kyllästynyt

Ilmastonmuutos ja vastuullisuus

Vastuullisuus ja ekologisuus on alkanut kiinnostaa minua enemmän. Vanhempani kierrättävät ahkerasti, joten itsekin kiinnitän asiaan enemmän huomiota. Totta kai myös luontoa rakastavana toivon, että vielä tulevatkin sukupolvet voivat siitä nauttia niin kuin minäkin saan. Ilmastonmuutos on globaali ongelma, mutta usein ajatellaan että asia ei kosketa meitä, koska siinä vaiheessa kun ilmastonmuutos alkaa radikaalisti näkyä, emme me ole enää täällä kokemassa sitä. Mielestäni on vastuullista toimintaa, että kykenee myös ajattelemaan tulevia sukupolvia ja heidän hyvinvointia. Me luomme tulevaisuuden. Itselleni on tärkeää että ihmiset voivat hyvin, joten minulle ei tuota ongelmia pyrkiä miettimään omien valintojeni ja toimieni seurausta myös pidemmällä aikavälillä. En kuitenkaan väitä ettäkö olisin tässä asiassa jotenkin täydellinen, ja tiedostan että parantamisen varaa on myös omalla kohdallani.

Planeettamme ei kestä ikuisuutta tätä menoa. Se on fakta, jota ei pääse karkuun vaikka kuinka kiertelisi ja yrittäisi silmät siltä sulkea. Jokainen voi kuitenkin tehdä jotakin ilmastonmuutoksen eteen. Muutokset tapahtuvat yhdessä. Sillä on kuitenkin merkitystä, kuinka asiaa lähestytään. Fanaattinen tuputtaminen ei muuta maailmaa, vaan saa ihmisen vielä hanakammin vastustamaan asiaa ja pitämään kiinni omista tavoistaan. Se miten asian ilmaisee – sillä tapaa asiaan vastataan. Minun mielestäni lempeämpi lähestyminen on se paras vaihtoehto, vaikka kyseessä onkin oikeasti vakava ongelma, ja ymmärrän että se pitää ottaa todesta. Pienet teot merkkaavat ilmastonmuutoksen hidastamisessa ja myös sinä voit tehdä arjessasi sellaisia muutoksia, jotka sopivat arkeesi.

Ilmastonmuutos tulisi mielestäni tuoda lähelle yksilöä ja arkea, sillä arkiset päätökset merkkaavat. Millaisia valintoja teet esimerkiksi kulutuksessa, vaatteiden ostossa, kertyykö sinulle paljon ruokahävikkiä, kierrätätkö muovia tai syötkö paljon lihapitoisia ruokia. Kun asia koskettaa omalla kohdalla, siihen on helpompi puuttua. Monet tietävät käsitteen ilmastonmuutos, mutta esimerkiksi siihen liittyvä käsite hiilijalanjälki on monelle liian abstrakti ymmärrettäväksi. Asioita pitäisi mielestäni selventää enemmän, ja puhua tavalliselle tallaajalle ymmärrettävässä muodossa. Miksi ilmastonmuutos on niin vakava ja miksi juuri minun tulisi puuttua siihen?

makia-alvar-aalto

Pikamuodista ajattomaan vaatekaappiin

Vastuullisuuden ja ekologisuuden myötä olen pohtinut enemmän vaatteiden ostamista ja etenkin pikamuodin tukeminen on aiheuttanut minussa ahdistusta. On valitettavasti totta, että suurin osa vaatteista on käyttökelvottomia jopa puolen vuoden sisällä. Kangas ei ole kestävää, langat repsottavat resoreista, materiaali nukkaantuu tai vaate haalistuu pesussa. Pahinta on että joskus vaatekappaleesta näkee jo kaupassa, että se ei tule kestämään kauaa. Huonot ompeleet, ohut kangas josta kuultaa läpi tai roikkuvat langanpätkät ennustavat jo lyhyttä käyttöikää.

Uutisotsikoissa onkin pyörinyt jonkin verran sana ”pikamuoti”, joka tarkoittaa siis halpoja vaatteiden hintoja, usein vaihtuvia mallistoja ja useimmiten myös lyhyttä käyttöikää. Olen omalta kohdaltani kyllästynyt pikamuotiin. Tuntuu turhauttavalle pistää jatkuvasti rahaa johonkin, joka ei kestä kuitenkaan. Haluan jotakin, joka säilyy pitkään käytössä hyvänä ja siistinä. Jotakin ajatonta, vaatekaapin jossa on vain kestäviä luottovaatteita. Pikamuoti ja ajaton vaatekaappi eivät sovi yhteen.

En ole ihminen joka vaihtaa vaatekaappinsa muodin mukaan. En seuraa oikeastaan edes muotia. Pidän kestävästä, ajattomasta tyylistä, jossa vaatteet säilyvät käytössä pitkään. Usein kestävien ja ajattomien vaatekappaleiden joukosta löytää myös omaperäisempiä vaatekappaleita, joka on mielestäni kivaa. Vaate ei ole ihan jokaisen vastaantulijan päällä. On myös mielenkiintoista tutustua hieman tuntemattomampiinkin yrityksiin, jotka eivät ole pikamuotia.

vastuullinen-muoti

Kestävä valinta kirpaisee kerran, mutta säilyy käytössä pitkään

Pikamuodin vastakohta on varmaankin juuri ajaton muoti – se johon haluan pyrkiä. Ensimmäinen ajaton paitani oli Depressio & Co:n kestävä, kierrätysmateriaalista valmistettu paita. Sen pukiessa päälleni, tunsin olevani minä. Sellaiset vaatteet ovat mielestäni ihania jotka saavat olon itsevarmaksi ja rennoksi. Tuo paita oli juuri sellainen. Lisäksi se on kestänyt pesut, käytön ja kulutuksen. Jos löydän kivan vaatteet, totta kai haluan sen myös säilyvän pitkään käytössä.

Pikamuoti on yleensä halpaa, ja siksi houkutteleekin kuluttajaa. Kestävät valinnat ovat usein kalliimpia, mutta toisaalta jos haluaa miettiä rahan käyttöä, pohdi seuraavaa: haluatko mielummin käyttää 80 € yhteen kestävään paitaan joka säilyy vuosia, vai jopa kolmeen puolessa vuodessa käyttökelvottomaksi muuttuvaan kangaskappaleeseen, joiden tilalle joudut jatkuvasti ostamaan uutta? Loppujen lopuksi tulee halvemmaksi ostaa kerran kestävää. Myönnän että 80 euroa on iso kertasumma paidalle, mutta se kirpaisee kerran ja vastapainoksi säilyy sitten käytössä pitkään. Kestävän vaatteen valinta on myös osa vastuullisuutta.

makia-vaatteet-kokemuksia

Ajaton Makia

Viimeisin vaateostos oli tämä Makian Alvar Aalto-malliston college. Alvar Aallon arkkitehtuuri on aina ollut minusta kiehtovaa, joten tämä Alvar Aalto-malliston paita olikin ihastusta ensisilmäyksellä. Halusin sen esitellä myös blogissa tämän postauksen yhteydessä, sillä mielestäni se vastaa aika hyvin vastuullista ostosta ja toki paita oli myös niin kiva että halusin sen esitellä täällä. Materiaali on tehty kestäväksi, laatuun on panostettu, hintalappu oli kierrätysmateriaalista valmistettu sekä tuote oli pakattu RePack-pakettiin, jonka voi lähettää ilmaiseksi takaisin Makialle jotta se voitaisiin hyödyntää uudelleen pakkauksessa. Paita on pehmeä sisältä, laadukasta materiaalia sekä pääsee käyttöön varmasti monessa tilanteessa. Kaiken lisäksi paita on ihanan ajaton. Makia kertoo myös sivuillaan avoimesti yrityksensä vastuullisuudesta. Toki plussaa olisi vielä jos tuotteet valmistettaisiin täysin Suomessa.

Näiden vaatekulutuspohdintojen myötä aion kiinnittää tästä edes huomiota omaan pikamuoti-kulutukseen. Sitä kohti, että se jäisi kokonaan pois. Ajaton muoti on aina in. Haluan vielä painottaa, että teksti pohjautuu omiin ajatuksiini, eikä tarkoitukseni ole syyllistää ketään!

Mitä ajatuksia pikamuoti sinussa herättää?

2 kommenttia

  • Mila

    Ihana postaus! Olen myös alkanut viime aikoina etsiä vastuullisesti laadukkaita vaatteita tuottavia ja vähän kalliimpia merkkejä. Ihan parhaita vaatteita löytää, kun ei osta vain ketjuliikkeiden halpoja vaatteita

    • Enni

      Kiitos 🙂 Niin mustakin, etenkin tykkään siitä että vastuullisesti tuotetut vaatteet on useimmiten myös vähän persoonallisempia, niin kuin tekstissä mainitsinkin. Kiva kun kommentoit! 🙂

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.