Lifestyle

Parvekeviljely lasitetulla parvekkeella

Tämä vuosi oli ensimmäinen vuosi, kun päätin kokeilla parvekeviljelyä. Projektiani voitte seurata edellisistä postauksista: kaikki alkoi huhtikuussa tästä, jatkui sitten näin ja nyt ollaan jo tässä pisteessä! Ajattelinkin avata hieman mun kokemuksia kasvien kasvatuksesta. Mä itse kasvatan kasveja lasitetulla parvekkeella, jonne paistaa aurinko aamusta iltaan. Lasit saa tarvittaessa avattua, jotta ilma ei ole siellä niin tukalan kuuma, mutta kasvupaikka on silti tosi lämmin ja aurinkoinen.

Ensinnäkin koko projekti on ollut tosi antoisa. On ihana huomata kuinka omalla huolenpidolla voi saada jotakin tällaista aikaan. Kasvien kasvatus on ollut ennen kaikkea tosi palkitsevaa ja kasvien parissa oleilu on jopa terapeuttinenkin kokemus. Mun aamut alkavat usein sillä että käyn kurkistamassa parvekkeella miten kasvit voi, ja iltaisin tykkään ihailla sitä miten paljon kasvit ovatkaan taas yhden päivän aikana kasvaneet. Ne kasvavat tosiaan ihan hurjaa vauhtia jo yhdenkin päivän aikana! Mulla on päivisin oikeastaan vaan ja ainoastaan aikaa, joten mulla on ollut aikaa panostaa kasveihin. Ne vaativat kuitenkin jonkin verran ylimääräistä työtä, kun kaikki pitää kastella lähes päivittäin (kuumana päivänä jopa kahdesti), tarkistaa tomaateista varkaat, lannoittaa pari kertaa viikossa ja kietoa jatkuvasti tomaatteihin uusia tukinaruja. Vaikka aina ei olisi jaksamista kastella kasveja, niin en ole silti kertaakaan katunut että parvekeviljelyyn ryhdyin ja kyllä mä olen joka kerta kastelukierroksen jaksanut tehdä. Ajattelin nyt kertoa miten jokainen kasvi voi tällä hetkellä ja mitä niiden kasvatukselle kuuluu.

parvekeviljely basilikaparvekeviljely basilika 1

Basilika

Basilikasadosta tuli tosi suuri ja basilikat ovat jo parinkymmenen sentin korkuisia. Olen käyttänyt niitä jo pariin ruokaan ja tänään googlettelin vähän lisää ruokaideoitakin joihin sitä voisi hyödyntää. Basilikan kasvatus on ollut tosi helppoa alusta alkaen, eikä sen kanssa ole ollut mitään ongelmia. Se on mielestäni aika takuuvarma yrtti jonka saa kasvamaan aloittelijakin.

parvekeviljely salaatti

Salaatti

Salaatteja mulla oli alunperin kasvamassa ainakin varmaan kymmenisen kappaletta, joista selviytyi lopulta vain kaksi. Hankin hieman hankalan salaattilajikkeen (Tammenlehtisalaatti), sillä se on aika haurasta, mutta rönsyilevää lajiketta, joten se nuukahtaa helposti kastellessa, eikä se kestä oikein pituuskasvua ja katkeaakin siksi helposti. Se ei myöskään kestänyt siirtoja tai koulimista kovin hyvin, joten näiden jälkeen suurin osa kuolikin. Voi olla että kerän muotoon kasvava salaatti olisi ollut helpompi kasvatettava.

parvekeviljely minttu

Minttu

Mintun ostin valmiina, sillä istuttamani siemenet eivät kasvaneet koskaan. Minttua on siis omiin kokemuksiin pohjautuen aika vaikea kasvattaa siemenestä. Valmis istutus on helppo hoidettava, mutta kaipaa tosi paljon vettä. Huomaan että mikäli olen vähänkään harventanut kasteluväliä, nuukahtaa minttu tosi nopeaa.

parvekeviljely chili

Chili

Chilin ostin myös valmiina, sillä sen kasvatus olisi pitänyt aloittaa jo tosi aikaisin ja oli kuulemma ensikertalaiselle hankalaa. Chili kasvaa tosi nopeasti valmiista istutuksesta ja tuottaa ison sadon. Mulla on kasvatuksessa punainen chili, mutta värin se saa vasta kypsyttyään. Chilejä kasvaa vähintäänkin kymmenen, joten tämä on tosi runsassatoinen kasvi. Isoimmat chilin palot ovat jo muutaman sentin pituisia ja tämäkin kuvassa näkyvä palko on kasvanut parissa päivässä jo paljon isommaksi. Chili on musta ihanan sympaattinen kasvi ja odotankin että ne kypsyvät jotta pääsen hyödyntämään sitä ruuan laitossa. Jotenkin tuntuu hullulta ajatukselta että tällä hetkellä täällä Suomen viileähkössä kesäsäässä mulla kasvaa omalla parvekkeella chiliä 😀

parvekeviljely tomaattitomaatti kasvatus blogi

Tomaatti

Tomaatti on myös ollut alusta alkaen helppo kasvatettava, vaikkakin valitsemani tomaatin pituuskasvu aiheuttaa välillä hieman päänvaivaa. Mun tomaatit ovat makeita Lord Nelsonin kirsikkatomaatteja, jotka kasvavat n. 150-200cm korkeiksi. Voitte siis kuvitella että parvekkeella sellaisen kasvatus on hieman haastavaa. Pienellä DIY-kikkailulla saatiin kuitenkin rakennettua tomaateille laatikko, johon porattiin korkeat kasvukepit kiinni ja johon sain ripustettua langan jota pitkin tomaatit voivat kasvaa. Tämä tosin tapahtui kuvien oton jälkeen eikä siitä ole valitettavasti nyt kuvaa. Luulen että korkean tomaatin kasvatus olisi helpompaa kasvihuoneessa, muttei se ole täysin mahdotonta parvekkeellakaan. Mun tomaatit ovat päässeet jo kukkimavaiheeseen joten seuraavaksi olisi vuorossa varmaankin tomaattien omatoiminen pölytys ja sitten jäänkin odottelemaan satoa. 🙂 Tomaattien kasvatus vaati kuitenkin ensikertalaiselta hieman uuden oppimista, sillä minulle tuntemattomia käsitteitä olivat esimerkiksi varkaat, enkä tiennyt että tomaatit vaativat lannoitusta ja paljon kasvutilaa. Huomenna olisi tarkoitus vielä lähteä etsimään parille tomaatille kasvusäkkiä, sillä nyt niillä on niin minimaalisen pienet kasvuolosuhteet. En ollut aiemmin edes kuullutkaan myöskään mistään kasvusäkeistä joten sekin oli uusi juttu mulle.

laventelin kasvatus

Laventeli

Laventelin kasvatus näytti aluksi siltä, että siitä ei tule yhtään mitään. Siemenet eivät itäneet millään ja lopulta tajusin että ne olisi pitänyt idättää ensin jääkaapissa ja sitten vasta siirtää huoneenlämpöön. Ehkä viikon kasvatuksen jälkeen siirsin ne siis kiireellä jääkaappiin, ja onnekseni sieltä nousikin muutama laventelintaimi. Lopulta niistä muutamasta taimesta olikin kasvanut yllä näkyvä määrä laventelia. Ei siis kannata luovuttaa heti jos näyttää siltä että laventeli ei kasva 🙂 Mulla se kasvoi tosi hitaasti ja nyt puhutaan siis ihan kuukausista. Laventeli on myös tietääkseni monivuotinen kasvi, joten tänä vuonna se tuskin ehtii kukkia. Laventeli kasvaa nopeasti myös auringon suuntaan, joten kasvuastiaa olisi hyvä muistaa käännellä melkeinpä päivittäin.

parvekekukat

Peikonkakkara

Peikonkakkara on myös kasvanut alusta alkaen hyvin, joten se on helppo kasvatettava. Nyt se on alkanut myös puhjeta kukkaan vähitellen, joten kasvu on tapahtunut aika nopeaa tahtia. Se sopii hyvin yhden kesän kivaksi kukkaistutukseksi. Ulkonäöltään peikonkakkara muistuttaa päivänkakkaraa, ja se onkin sievä kukka niin parvekkeelle kuin kukkapenkkiinkin. Peikonkakkara on aika rönsyilevää lajiketta ja se on ulkonäöltään näyttävä kasvi.

parvekeviljely blogi

Oletteko te kasvattaneet kasveja omalla parvekkeella? Millaisella menestyksellä teidän kasvien kasvatus on sujunut?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.