Kirjat & kirjoittaminen,  Mielenterveys

Paras self help-kirja masentuneelle | Matt Haig-Syitä pysytellä hengissä

”Silloin, kun olin kaikkein huonoimmassa kunnossa, löysin sisältäni jotakin lujaa, kestävää ja vahvaa. Jotakin katoamatonta, ajattelun muuttuvaisuudelle immuunia. Löysin minuuden, joka ei ole vain minä vaan myös me. Minuuden, joka liittää minut sinuun, ihminen ihmiseen. Lujan ja murtumattoman selviytymisvoiman. Elämän.”

Matt Haig – Syitä pysytellä hengissä

Pitkästä aikaa kirja-arvostelua bloginkin puolelle! Olin tätä Matt Haigin kirjaa pyöritellyt jo pariinkin otteeseen käsissäni ennen kuin sen varsinaisesti sitten päätin lainata kirjastosta. Se kannatti. Kirja kietoi minut heti mukaansa soljuvalla tekstillä, ja se oli enemmänkin kuin vain Haigin elämänkertateos vaikeimmista hetkistään. Se oli koskettavan hauska elämänkertateos ja rohkaiseva selviytymistarina, kuten takakansi myös tätä kirjaa kuvailee. Valo tunnelin päässä, siitä miten elämänuskon löytää senkin jälkeen kun kaikki tuntuu menetetyltä. Kirja toimii niin self helpinä kuin vertaistukena masentuneelle ja ahdistuneelle. Kirja oli ripaus toivoa masennuksen keskelle, elävä muistutus siitä että tästä kaikesta voi todella päästä läpi ja löytää kaiken jälkeen elämästä myös jotakin elämisen arvoista. Pidin Haigin tyylistä kirjoittaa, se oli selvää, kuvainnollista, samaistuttavaa ja kirjan juoni oli selkeä, vaikkei se kulkenutkaan elämänkertateosten tyylillisesti eteenpäin.

syitä-pysytellä-hengissä-kirja

”Masennus on mysteeri itse masentuneellekin”. Mutta siitä voi selvitä.

Haig kertoo elämänsä vaikeimmista hetkistä, ja siitä miltä tuntuu olla masentunut ja ahdistunut. Kuvaukset olivat niin selkeitä, että ei-masentunutkin saa ehkä pienen ymmärryksen siitä, miltä tuntuu olla masentunut tai jatkuvasti ahdistunut. Kirja soveltuukin niin masentuneelle, kuin masentuneen omaiselle. Kuten Haig myös kirjassaan toteaa, ei sellaista voi toinen ymmärtää jota ei ole kokenut, joten siksi se täytyykin kielikuvin yrittää selittää. Saada toinen kuvainnollistamalla asioita ymmärtämään mitä masentuneen päässä pyörii.

”Masennus on mysteeri itse masentuneellekin” Haig myös toteaa. Kirjassa on mielenkiintoisia faktoja masennuksesta, ja kirjasta huomaa että siihen on oikeasti nähty vaivaa. Se on elämänkertateos sekä samalla myös self help-kirja. Haig kertoo mikä hänet auttoi suosta ylös ja miten hän oppi näkemään elämän taas eri tavalla. Vastaus ei ole lääkkeet, jota perinteisesti tyrkytetään masentuneelle, vaan Haig on listannut kirjassaan erilaisia asioita jotka helpottavat. Mielestäni listat olivat oivallisia ja kauniita, ja niissä puhuttiin muun muassa arkisista kauniista hetkistä, rakkaudesta, mindfulnesista, rauhallisen hengittämisen taidosta, tietoisesta läsnäolosta ja taidosta elää hetkessä. Kirja oli maallikollekin sopiva teos jossa annetaan avaimia parantumisen tielle.

”Elämme yhteiskunnassa, johon ihmismieli ei ole sopeutunut.”

Myös yhteiskunnallisiin asioihin otettiin näppärästi kantaa. Haig toi ilmi kirjassaan mielenkiintoisen näkökulman evoluutiopsykologiasta: elämme yhteiskunnassa, johon ihmismieli ei ole sopeutunut. Pidinkin erityisesti kappaleesta ”Maailma”, joka alkaa näin: ”Maailmaa suunnitellaan yhä masentavammaksi. Onnellisuus kun ei ole talouden kannalta erityisen hyvä asia. Jos olisimme tyytyväisiä siihen mitä meillä on, emme tarvitsisi mitään lisää. Miten myydä ihon vanhenemista estävää ryppyvoidetta? Saamalla ihmiset huolestumaan vanhenemisesta. Miten houkuttaa ihmiset äänestämään poliittista puoluetta? Saamalla heidät huolestumaan maahanmuutosta. Miten saada heidät ostamaan vakuutuksia? Saamalla heidät huolestumaan kaikesta. — Miten koukuttaa heidät seuraamaan televisiosarjaa? Saamalla heidät huolestumaan siitä, että he putoavat kärryiltä. — Tyyneydestä tulee näin tavallaan vallankumouksellista toiminta. Siitä että on tyytyväinen omaan olemassaoloonsa, sen päivittämättömään versioon. Bisnes ei kylläkään hyödy siitä, jos viihdymme omassa sotkuisessa itsessämme. Mutta eihän meillä ole muutakaan maailmaa kuin tämä. Ja kun katsomme tarkasti, huomaamme, että tavaran ja mainosten maailmassa emme elä todellista elämää. Elämä on jotakin muuta. Se on se, mitä jää jäljelle, kun putsaa kaiken turhan pois, tai vähintään on välittämättä siitä.” Melkein koko kappaleen lainattuani täytyy todeta, että aika fiksusti ajateltu.

”Asioita, joita sanotaan masentuneelle, muttei muille hengenvaarassa oleville

”Älä viitsi. Mä tiedän että sulla on tuberkuloosi, mutta voisivathan asiat olla huonomminkin. Ainakaan kukaan ei ole kuollut.”

”Mitä sä luulet, miksi sulla on vatsasyöpä?”

”Kyllä mä tiedän että paksusuolen syöpä on ikävä, mutta kokeilepa elää tyypin kanssa, jolla on se? Jumalauta, ihan painajaista.”

”Just, aivokalvontulehdus. Kuule, asenne ratkaisee.”

”Joo joo, sun jalka on tulessa, mutta ei kai sen vatvominen mitään auta.”

”Just joo. Ehkä sun laskuvarjo ei auennut, mutta leuka ylös.”

Jotakin konkreettista

Kirjaan oli saatu myös ripaus humoristisuutta. Naurahdin paikoin siitä kuinka hullu ihmismieli joskus on ja miten hulluja ajatuksia se päähämme työntää. Mielestäni ainutlaatuisinta tässä kirjassa oli se, että se ei ollut vaan synkkä kertomus masennuksesta, vaan kaikessa karuudessa kaunis tarina siitä kuinka eheän elämän voi saavuttaa vielä senkin jälkeen kun se tuntuu mahdottomalta. Masentuneena sain tästä kirjasta paljon toivonpilkahduksia, ja uusia oivalluksia.

Loppuun oli koottu myös kattava kirjalista erilaisista kirjavinkeistä, jotka voivat hyödyttää lukijaa. Osa löytyy näistä myös suomeksi. Haig lainasi tekstissään myös paljon muita kirjailijoita, joten tämä kirja on vähän sellainen jonka kanssa kannattaa pitää lukiessa omaa muistivihkoa tai kännykän kameraa vieressä oivallusten, kirjavinkkien, ja fiksujen sanojen ikustamiseksi. Tämä kirja oli myös jotakin konkreettista, sillä se oli täynnä vinkkejä ja konkreettisia oivalluksia siitä mitä täytyy tehdä päästäkseen masentuneesta pisteestä A pisteeseen B, jossa on elämä ilman masennusta. Siksi listasin tämän myös itsekin Itsemurhien ehkäisypäivän ”Syitä elää listalle”, sillä mielestäni jokaisen masentuneen kannattaa tämä kirja lukea vaikkei muuten kirjoista pitäisikään.

syitä-pysytellä-hengissä

Toivon kipinä

Pidin myös kirjassa ns. ”aikakonekeskusteluista”, joissa masentunut Haig puhuu kuvitteelisesti senhetkiselle Haigille. Toivottomalle, masentuneelle, elämään kyllästyneelle äänelle vastaa luottavaisesti ääni jostakin tulevaisuudesta: ”sinä selviät.” Jotta keskustelu ei kävisi vain kliseiseksi fiktiiviseksi vuoropuheluksi, on Haig itse tämän tulevaisuuden äänen takana, joka luo toivoa siitä että asioista todella voi selvitä.

Luin juuri viimeisen luvun kirjasta ja tämä kirja oli sellainen jota ei olisi millään malttanut päästää käsissään. Toisaalta kirja oli saatu 283 sivun pakettiin juuri sellaiseksi että siinä oli kaikki mitä halusinkin juuri nyt kuulla. Se oli omalaatuinen, yksi kertomus siitä, että paraneminen on mahdollista. ”Syitä pysytellä hengissä” oli oiva nimi kirjalle ja kiteyttää sen sanoman hyvin. Olen lukukokemuksen jälkeen hieman hämilläni, mutta uusia oivalluksia täynnä. Hämilläni siksi, miten sanoilla voikaan olla niin parantava voima. Kirja sai sisälleni sytytettyä pienen toivonkipinän, että ehkä minäkin selviän. Vielä Haigia lainatakseni ja oivallisesti tämän lukukokemuksen kiteyttääkseni: ”Sanotaan että me luemme joko paetaksemme tai löytääksemme itsemme.” Luulen että tämä kirja oli molempia.

Onko kirja sulle tuttu?

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.