Mielenterveys,  Terveys & Hyvinvointi

Painopeitto avuksi uneen ja ahdistukseen

Mainitsin joku postaus sitten että suunnitelmissa olisi painopeiton hankkiminen. Päätin että tässä kuussa hankin sellaisen, kun löysin kukkarolle sopivan hintaisen peiton – tämä mun on G’Night-merkkinen. Painopeittoja selatessani monen peiton hinta huiteli parinsadan paikkeilla, joten päätin että en halua pistää rahojani vielä niin kalliiseen painopeittoon jos se ei olekaan toimiva mulla. Siispä tällaisen halvemman yksilön ostaminen oli järkevämpää kun halusin ensin testata sellaista ja sitten myöhemmin tarvittaessa satsata vähän kalliimpaan ja laadukkaampaan peittoon.

Mikä on painopeitto?

Painopeitto on terapeuttinen peitto, joka on noussut ihmisten suosioon viime vuosien aikana. Sitä käytetään erilaisissa tarkoituksissa mm.

× rentoutumiseen

× nukahtamisen avuksi ja unenlaadun parantamiseen

× ahdistukseen

× stressiin

× levottomuuteen

× omien rajojen tunnistamiseen (jos kärsit esimerkiksi erinäisten syiden takia itsestä tai omasta kehosta vieraantumiskokemuksia tai poissaolevuutta)

× turvallisuuden tunteen lisäämiseksi

painopeitto-kokemuksia

Painopeiton vaikutus perustuu miellyttävän painon tunteen aiheuttamaan tuntemukseen, joka voi muistuttaa esimerkiksi turvallista halausta. Tämä lisää mielihyvähormonien tuotantoa aivoissa, ja rentouttaa sekä rauhoittaa usein kehoa. Painopeittoja on eripainoisia, ja suositus on että peiton paino olisi noin 8-10% omasta painosta. Painopeittoja voi käyttää esimerkiksi erilaisissa terapiakeskuksissa, hyvinvointikeskuksissa, päiväkodeissa ja sairaalassa, mutta se soveltuu oikein hyvin myös kotikäyttöön.

Omat kokemukset

Olin tosiaan aiemmin käyttänyt painopeiton sijaan joka yö painavaa vilttiä peiton päällä, mutta eihän se ollut mitään kun pääsi testaamaan oikeaa painopeittoa! Olin tosi ahdistunut sinä iltana kun painopeiton hankin ja se pääsi tietenkin sitten heti testiin. Peiton alla makoilu todella rauhoitti mieltä, ja antoi turvallisuuden tunteen. Peitto oli kuin ihana, lämmin ja turvallinen halaus. Painopeitto auttaa ainakin minulla kovasti ahdistukseen, stressiin sekä turvattomuuden tuntemukseen. Myös uni tulee nopeasti miellyttävän painotuntemuksen ympäröimänä. Joka yö painopeiton alla nukkuneena, olisi vaikea kuvitella että enää nukkuisin yötäkään ilman sitä. Peitto täytyisi kuitenkin oman pesukoneen painorajojen puitteissa saada pestyäkin joskus ja koska peiton kuivaamisessa varmasti kestää, suosittelen hankkimaan painopeitolle tarkoitetun lakanan. Tällöin koko peiton sijaan tarvitsee pestä ainoastaan lakana. Jyskän varastomyymälästä saa ainakin hankittua tälle kyseiselle painopeitolle tarkoitettuja lakanoita.

painopeitto-jyväskylä

Jos olisin tiennyt & vinkkejä peiton valintaan

Ajattelin että peiton hankinta olisi helppo juttu, mutta jotkut asiat olisi kannattanut huomioida ennen peiton ostoa. Siispä jaan ne nyt teille, jotta te vältytte samanlaisilta harmituksilta. Ostin aluksi peiton kokoa 110x150cm, joka on hieman tavallista nukkumisessa käytettävää peittoa pienempi. Peitto valui öisin milloin mihinkin ja se hankaloitti nukkumista entisestään. Tajusin sitten että kyseinen peitto oli lasten peiton kokoinen, ja myynnissähän oli kyllä myös isompiakin peittoja hieman suuremmalla painolla. Ajattelin kuitenkin aluksi etten halua ottaa riskiä liian painavasta peitosta. Lopputuloksenahan kuitenkin myin sitten vanhan peiton kirpputorilla, ja sain onneksi peiton heti seuraavalle käyttäjälle. Ostin tilalle oikean kokoisen peiton, sekä hieman painavamman peiton. Kannattaa katsoa siis koko sen mukaan kuinka isoa peittoa kaipaat. Mulla on nyt käytössä peitto kokoa 150cmx200cm, joka on sopivan kokoinen. Lisäksi paino kannattaa valita tarkoin: liian kevyt peitto on todella liian kevyt, mutta liian painavakaan peitto ei saa olla. Mun peitto on nyt jotakuinkin 10% omasta painosta ja se on ollut mulle sopiva.

Tällaiseksi halvemmaksi versioksi peitto on ollut oikein hyvä ja siitä on ollut valtavasti apua mulle. En tiedä miten sitten sellaiset kalliimmat versiot poikkeavat esimerkiksi juuri tästä peitosta. Tämä ostos on ollut ehdottomasti ostamisen arvoinen, joten voin kyllä lämpimästi suositella painopeiton hankkimista.

painopeitto-ahdistus

Onko painopeitto sulle tuttu? Oletko kokeillut sellaista tai saanut siitä apua?

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.