Lifestyle

Opiskeluvinkkejä

Anonyymi ehdotti viime postauksessa että jakaisin teille opiskeluvinkkejä. Nyt kun koulukin alkoi niin tuollainen postaus onkin ajankohtainen. Oon aina pärjännyt koulussa hyvin, mutta kympit ei kyllä koskaan ole tullut helpolla vaan oon joutunut tekemään todella todella paljon töitä niiden eteen. Mun vinkit opiskeluun ovat nämä:

KÄYTÄ OIKEIN VOIMAVARASI

Kaikkiin aineisiin ei voi keskittyä, joten on turha kuluttaa voimavaransa ns. itselle turhiin aineisiin. Itse tein alussa tämän virheen ja pian huomasinkin ettei voimia ole enää mihinkään. Valitse itselle tärkeät aineet joihin panostat ja keskity niihin täysillä.

OLE AKTIIVINEN TUNNILLA

Tää on ehkä mun tärkein neuvo. Tee tehtäviä ahkerasti, kysele jos et ymmärrä, ole kiinnostunut aiheesta. Jos on vaikea kysyä jotakin epäselväksi jäänyttä asiaa koko luokan kuullen, voi vaikka tehtävien teon aikana tai tunnin jälkeen käydä opettajan luona ja selvittää se.

TEE OMIA MUISTIINPANOJA

Tunneilla kannattaa tehdä muistiinpanoja. Kaikki asiat eivät lue taululla tai kirjoissa, joten esimerkiksi vihkoon on hyvä kirjoitella muistiinpanoja. Kielten tunnilla mulla on tapana kerätä vihkon takasivulle sellaisia sanoja, joita en ole ennen kuullut. Reaaliaineitten tunnilla taas teen muistiinpanoja, mutta lisäilen pienellä teksillä joukkoon selvennyksiä ja lisätietoa.

DSC07980


ÄLÄ OLE LIIAN ANKARA ITSELLESI

Älä ole liian ankara itsellesi ja vaadi pelkkiä täydellisiä suorituksia. Anna itsellesi aikaa rentoutua opiskelun välissä. Mieti itselle sopiva rentoutumiskeino ja opettele rentoutumaan niin että unohdat hetkeksi koulujutut täysin. Aluksi se voi olla haastavaa, mutta sen oppii aika pian. Kun aivot saa lepoa, ne työstävät samalla opittua. Joka päivä pitäisi olla aikaa jollekin itselle mieluisalle asialle.

LUE TAI SELAILE PIKAISESTI TULEVAN TUNNIN AIHEET ETUKÄTEEN

Myönnän että oon tässä tosi laiska, mutta oon kyllä huomannut että tästä on suuri apu. Nopeakin seuraavan aiheen selailu auttaa pysymään helpommin kärryillä tunnilla. Riittää että lukee väliotsikot sekä mahdolliset kappaleen lopussa olevat avainsanat. Siinä ei oikeastaan edes mene kauaa!

ITSELLE SOPIVAT OPISKELUMENETELMÄT

Mua on auttanut kun oon löytänyt omat opiskelumenetelmäni. Se on itsellä löytynyt kokeilemalla. Joillekin sopii hiljainen tila, jotkut tykkäävät kuunnella samalla musiikkia. Joku lukee kappaleita, joku ymmärtää paremmin kuuntelemalla. Opiskelumenetelmiä on monenlaisia eikä niistä kaikista ole välttämättä edes tietoinen. Netistä löytyy varmasti listoja erilaisista menetelmistä joten niistä voi sitten testailla mikä sopii omalle kohdalle parhaiten.

DSC08011

TEE OPISKELUSTA HAUSKAA TAI EDES HAUSKEMPAA

Kuulostaa hassulle, opiskelusta hauskaa? 😀 Kielten tunnilla sanojen jankkaaminen voi tuntua todella tylsältä, mutta mitä jos sen sijaan katsoisi elokuvia vaikkapa ruotsiksi, kuuntelisi ruotsin kielistä musiikkia tai vaikka katselisi ruotsin kielisiä videopostauksia youtubesta. Historian lukemisen sijaan voi katsoa aiheesta kertovia leffoja, sekin on mahdollisesti kivempaa kun pelkkä kaksisataasivuisen kirjan ulkoa opettelu.

SOVELLA TIETOA
Ylioppilaskirjoituksissa mulla meni se pieleen että en osannut soveltaa tietoa. Perusasiat osasin täydellisesti, mutta en vaan osannut soveltaa sitä. Tieto kannattaa yhdistää jotenkin omaan elämään ja tehdä vaikkapa sen pohjalta esimerkkejä. Kielten tunnilla tietoa voi soveltaa niin että tekee omia kirjoitelmia, tarinoita, runoja yms…

SISÄINEN MOTIVAATIO

Jos motivaatio opiskeluun tulee ulkoapäin, se tuskin kestää kovin kauaa. Jos opiskelun motiivina on se että voisi miellytää vanhempia tai opettajia, siitä muodostuu mahdollisesti motivaation sijaan paineita. Opiskelet itseäsi varten, et ketään muuta. Jos motivaationa on ulkoiset syyt, voisi sen sijaan miettiä miten sen muuttaisi sisäiseksi. Opiskeletko jotta pääsisit opiskelemaan unelmiesi ammattia? Onko kielien opiskelu tärkeää jotta voisit tulevaisuudessa käyttää sitä esimerkiksi lomamatkoilla? Haaveiletko muuttavasi toiseen maahan ja tarvitset siellä kielitaitoa?

DSC07984


KUUNTELE ITSEÄSI

Nälkäisenä tai väsyneenä opiskelu ei suju. Syö kun on nälkä. Nuku hyvät yöunet, jotta tunneilla ei tarvitse nuokkua ja taistella pysyäkseen hereillä. Vireänä jaksaa keskittyä paremmin ja oppi jää helpommin päähän. Pienet päiväunetkin voivat auttaa. Aina ei myöskään tarvitse noudattaa lukuaikatauluja orjallisesti, vaan olisi hyvä kuunnella itseä: jos tarvitsee tauon, pidä tauko.

MIELLYTTÄVÄ TYÖYMPÄRISTÖ

Jos kotona opiskelee, itselle on ehdottoman tärkeää että ympäristö on miellyttävä. Puhdas koti, miellyttävä penkki ja sopiva pöytätaso. Ympäristön siisteys vaikuttaa tosi isosti mun opiskeluun ja onhan se tuhat kertaa mukavampi opiskella siistillä pöydällä kun sellaisella jossa on kaikki hujan hajan.

Mulla ei ollut aikaisemmin ollut mitään tuolia missä istua työpöydän ääressä, joten pääsin viime viikolla ostamaan sellaisen kaupasta. Pohdin pitkään tavallisen tuolin ja kunnon työtuolin välillä, mutta onneksi päädyin siihen työtuoliin. Istumisasento on ergonomisempi ja tässä on paljon miellyttävämpi istua kun kovalla, mutta ehkä vähän kauniimmalla tuolilla. Suosittelen siis istumista varten ihan kunnon tuolia, työnteko on sen ääressä paljon kivempaa!

DSC08008

Toivottavasti näistä vinkeistä oli teille apua opiskeluun ja pistäkää ihmeessä postausideoita vaan lisää jos teillä on sellaisia 🙂

4 kommenttia

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.