Lifestyle

Omilleen muuttajan muistilista

Oon jo pitkään miettinyt postausta omilleen muuttamisesta. Ajoitus tälle postaukselle ei ole mitenkään maailman paras, oonhan asunut omillaan jo monta vuotta, mutta ajattelin että jos siellä ruudun toisella puolella tätä blogia sattuu lukemaan joku sellainen joka on muuttamassa / suunnittelee muuttavansa omilleen, niin tästä postauksesta saa vähän vinkkejä mitä kaikkea kannattaa huomioida.

En ole koskaan asunut aivan omillani, vaan mun ensiasuntoni oli sellainen etten muuttanut yksin. Muuttaminen oli sillä tavalla helpompaa kun oli toinen tukemassa ja auttamassa muuttohommien kanssa. Ja se fiilis kun ekaa kertaa sain omilla avaimilla avata oman asunnon oven, se oli niin hienoa! Omaan asuntoon muuttaessa ei ainakaan mun tullut huomioitua montaa asiaa, jota mun pitäisi muuttoa varten hoitaa tai mitä muutto toisi tullessaan. Ajattelinkin siis tässä postauksessa koota yhteen omaan asuntoon muuttajan muistilistan, ja kertoa mitä kaikkia asioita kannattaa miettiä ja huomioida omaan kotiin muuttaessa.

Hoida tarvittavat pikkujutut ajoissa

Kun muuttaa omilleen, täytyy muistaa hoitaa monta pikkujuttua, jota ensiasuntoon muuttaja ei välttämättä tule ajatelleeksikaan. Näitä ovat mm. muuttoilmoitus (postiin, maistraattiin ja talonyhtiöön), nettisopimus, sähkösopimus sekä kotivakuutus. Kaikki kannattaa tehdä hyvissä ajoin ennen muuttoa. Postin ja maistraatin muuttoilmoituksen voi hoitaa helposti netissä ja talonyhtiön muuttoilmoitus tehdään talokohtaisella tavalla. Mikäli et tee talonyhtiöön muuttoilmoitusta, ei sinulle voida avata asuntosi ovea, mikäli avaimesi unohtuvat, sillä et ole talon kirjoilla. Et myöskään voi välttämättä varata saunavuoroja, autopaikkoja yms. Sukulaisille ja läheisille voi myös lähettää muuttoilmoituksen postista saatavien ilmaisten korttien avulla, ne on musta kätevin tapa kertoa uusi osoite.  Korttien lähettämiseen ei tarvita myöskään postimerkkejä. Kotivakuutus kannattaa ehdottomasti olla, joissakin paikoissa sitä jopa vaaditaan. Vakuutuksien sekä netti- ja sähkösopimusten hintoja kannattaa hieman vertailla ennen niiden ottamista. Muuttolaatikot ja muuttoapu kannattaa myös hankkia ajoissa, jotta muuttopäivä sujuisi mahdollisimman sujuvasti.

2019-06-29 06.28.28 1

Vastuu

Vaikka omilleen muutto tuokin mukanaan paljon uutta ja kivaa, ei välttämättä tule myöskään ajatelleeksi kuinka paljon vastuuta se tuo mukanaan. Vanhemmat eivät ole jatkuvasti tekemässä ruokaa, eikä kukaan muu hoida tiskejä tai siivousta puolestasi. Laskut ja raha-asiat täytyy hoitaa aivan itse. Saat itse päättää mitä syöt, milloin menet nukkumaan, milloin siivoat yms. ja aluksi se voikin tuntua mahtavalle ja vapauttavalle. Kannattaa kuitenkin luoda jonkinlaiset syömis- ja nukkumaanmenorutiinit itselleen jo heti omaan asuntoon muuttaessa, jottei arkirytmit ajaudu aivan kaaokseen.

Omilleen muuttaminen voi olla iso muutos

Ite olin tottunut lapsuudenkotona asuessani siihen, että vieressä häärää lähes jatkuvasti porukkaa. Mulla on kaksi pikkuveljeä sekä vanhemmat, joten kotona harvoin oli hiljaista. Omaan kotiin muuttaessa oli iso muutos kun asunnossa olikin yhtäkkiä hiljaista ja se tuttu ja turvallinen perheen turva oli poissa. Onneksi en muuttanut kuitenkaan aivan yksin. Kun mä muutin ekaan asuntoon, olin ekana yönä ihan paniikissa, pelkäsin jokaista ääntä ja oli jotenkin hirveän tyhjä olo, mutta aika nopeaa totuin uusiin ääniin ja hiljaisempaan elinympäristöön. Tyhjyyden ja yksinäisyyden tunnetta sietää myös paremmin, mikäli kutsuu aluksi usein kavereita ja sukulaisia kylään. Mikäli yksin asuminen hirvittää, voi aluksi muuttaa soluasuntoon, se tulee halvemmaksikin.

2019-06-29 06.29.06 1

Raha-asiat

Omilleen muuttaessa täytyy myös itse hoitaa kaikki raha-asiat. Tuki- ja toimeentuloasiat kannattaa hoitaa hyvissä ajoin ennen omaan kotiin muuttaoa, sillä tukiasioissa usein kestää. Kannattaa ottaa myös huomioon, että omilleen muuttaminen vaatii huomattavasti enemmän rahamenoja kuin aiemmin. Raha-asioiden hoitamisessa auttaa aluksi vaikkapa kuukausittaisten menojen ja tulojen laskeminen paperille. Kirjaa ylös kaikki menot ja tulot, ja se summa mitä saat käyttää kuukaudessa vapaavalintaisiin juttuihin. Kannattaa kuitenkin pitää pientä rahasummaa säästössä jatkuvasti, sillä omaan kotiin muuttaessa saattaa törmätä yllättäviinkin menoihin esimerkiksi kodinkoneen mennessä rikki. Oon aiemmin tehnyt postauksen säästövinkeistä, ja siitä voi löytyä vinkkejä myös omaan asuntoon muuttavalle, pääset lukemaan sen tästä: (klik)

Rahaa kuluu yllättävän paljon ruokaankin, joten kannattaa hyödyntää tarjouksia, vertailla kaupassa tuotteiden hintoja, ostaa ruokaa satokausikalenterin mukaan yms. Auton omistaminen on myös iso rahanmeno, ja esimerkiksi pyörällä pääsee kätevästi liikkumaan paikasta toiseen (joskus jopa nopeammin kuin autolla).  Myös vesi on iso menoerä, joten suihkussa ei kannata läträtä ikuisuutta, eikä astioita kannata tiskata juoksevan veden alla.

Lisäksi monissa asunnoissa pyydetään takuuvuokraa, etukäteen maksettavaa rahasummaa, jonka saa takaisin asunnosta pois muuttaessa, mikäli asunto on kohtuullisessa kunnossa. Joillakin asunnoilla ei tätä kuitenkaan ole, mutta kannattaa huomioida tämänkin meno.

Vuokrasopimus

Tutustu huolella vuokrasopimukseesi. Tarkista esimerkiksi saako seinille naulata, saako asuntoon ottaa lemmikkejä tai onko vuokrasopimuksessa muita erityismainintoja. Muistathan myös että et voi muuttaa seuraavaan asuntoon aivan yllättäen, vaan asunnoissa on irtisanomisaika, jonka verran sinun täytyy irtisanomisen jälkeen asua asunnossa (esimerkiksi 1 kk).

2019-06-29 06.28.27 1

Sisustaminen ja kodin tavarat

Omaan kotiin muuttaessa yksi kivoimmista asioista oli ehdottomasti sisustaminen! Oli ihanaa päästä tekemään kodista ihan omanlaisensa. Kotoa ei kuitenkaan kannata raahata ihan kaikkea mukaansa, sillä vähemmälläkin pärjää ja asunnossa ei ole välttämättä tilaa kaikille tavaroille. Ennen muuttoa kannattaa miettiä minne mitkäkin tavarat mahtuvat. 

Kannattaa hankkia kotiinsa aluksi vain oikeasti tarvittavat tavarat. Sisustusjuttuihin, kodinkoneisiin ja huonekaluihin menee yllättävän paljon rahaa, joten hyödynnä tarjoukset niitä ostaessa tai osta osa tuotteista kirpputorilta. Tee ennen muuttoa listaa erilaisista varusteista, siivousvälineistä ja perusruoka-aineista, joita tarvitsee ostaa uuteen asuntoon, niin mikään ei unohdu. Huolehdi myös tarvittavista huoltovälineistä ja työkaluista, joille voi tulla tarvetta (esim. taskulamppu, patterit, lukko ja avain häkkivarastoon yms.).

Toivottavasti tästä listasta oli hyötyä omaan asuntoon muuttaville! 
Muistatteko te millaista oli muuttaa omaan asuntoon?

2 kommenttia

  • Enni

    Kiva kuulla, koitin laittaa tähän kaikki sellaset jutut mitä ite olisin joskus aikoinaan halunnut tietää omilleen muuttamisesta! 🙂 Tosi hyvä tollanen asuntolajuttu, siellä oppii kuitenkin varmasti aika hyvin sitä itsenäistymistä ja se on sitten hyvää valmistautumista tulevaa omille muuttoa varten. 🙂

  • Sofia

    Tää oli tosi kattava postaus kaikista jutuista! 🙂 Mä asun nyt tällä hetkellä koulun asuntolassa, joten varsinaisesti mun ei tarvii vielä huolehtia mistään raha-asioista. Mutta tuollakin kuitenkin itsenäistyy tosi hyvin, kun tosiaan ei oo ketään, joka tekisi sulle ruokaa, vaan se pitää itse tehdä. Tää on mun mielestä "pehmeä lasku" varsinaiseen yksin asumiseen sitten tulevaisuudessa 🙂

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.