Puheenaiheet

Omat nettisivut – kannattavaa vai ei?

oma-nettisivu-kannattavaa-vai-ei

Mä olen elämäni aikana blogannut kahdella blogialustalla: Bloggerissa sekä WordPressissä kolmella alustalla (Wordrpess.org = maksullinen alusta, WordPress.com = ilmainen alusta ja Stoorilla blogatessa WordPressin versio jossa mahdollisia toimintoja oli hieman typistetty). Maksullisella blogialustalla omine nettisivuineen oon blogannut nyt melkein vuoden ja ajattelin tulla kertomaan onko se ollut mun mielestä lopulta kannattavaa.

Me Stoorilla saatiin ilmoitus portaalin lopetuksesta aika puskista, ja tulihan siinä vähän kiire miettiä mitä sitten. Monet pohtivat uutta portaalia, toiset päättivät jatkaa Instablogina, jotkut siirtyivät Bloggeriin ja osa taisi oman nettisivunkin tehdä. Mä itse päädyin viimeiseen näistä syistä:

  • Uusi portaali tarkoittaisi ehkä enemmän näkyvyyttä, mutta kuitenkin samaa uhkaa kuin viimeksikin ettei se ollut täysin pysyvää. Uuden portaalin kanssa voisi käydä samalla tavalla kuin Stoorille, ja joku on kuitenkin sillä tavalla sen kaiken yläpuolella että kaikki päätöksenteko ei olisi täysin sulla.
  • WordPress oli musta älyttömän kätevä blogialusta, vaikka vaatikin aluksi vähän harjoittelua. Bloggeriin verrattuna koen että täällä on enemmän mahdollisuuksia hienosäätää postauksia mm. hakukoneoptimoinnilla ja nostamalla siten blogia Googlehaussa ylemmäksi.
  • Halusin jatkaa bloggaamista, koska kuuden vuoden jälkeen en osannut kuvitella minkälaista olisi jos en pitäisi blogia. Omasta elämäntilanteesta riippuen en ehkä kykene tekemään postauksia ihan niin usein, mutta kuitenkin laadukkaammin ja ajan kanssa jos teen. Koen että tämä on kuitenkin harrastus muiden joukossa, joten en nähnyt että olisi ongelma maksaakin siitä.

***

Oma blogialusta vaati työtä, paljon uuden opettelua ja tavallaan blogisivun luomista jollakin tasolla vähän tyhjästä. Se vaati oman nettisivun nimen ostamista (domain) sekä sitten valitsemista mistä itse blogialustan hankkisi (hankin itse Zonerilta). Zoneriin oon ollut tyytyväinen, sillä jos tulee ongelmatilanne, voi chatissa ottaa yhteyttä ja vastauksen pulmiin saa heti. Ei ole vielä tullut vastaan tilannetta että olisi monta päivää täytynyt odottaa jonkun ongelman ratkaisua. Zoner myös huolehtii mun mielestä tosi hyvin asiakkaat huomioiden että kaikki on alustalla kohdallaan. Saan raportin jos päivityksiä tehdessä joku menee pieleen, ja uutiskirjeissä tiedotetaan asiakkaita tarvittaessa asioista, jotka olisi hyvä tietää.

Ulkoasun suhteen mulla meinasi aika moneenkin otteeseen mennä hermo, sillä tein kaiken itse. Perusteeman voi valita itse ja sen päälle alkaa sitten rakentaa sivua, mutta teema kannattaa valita huolella jotta se toimisi mahdollisimman hyvin siinä tarkoituksessa johon omaa nettisivua aikoo käyttää. En ymmärrä mitään koodauksesta ja edelleenkin tietyt suomeksi käännetyt sanat aiheuttaa päänvaivaa. Osa täytyy myös hoitaa englanniksi. (Onneksi on pikkuveli joka opiskelee tietotekniikkaa yliopistossa.)

***

Kuitenkin kun nämä asiat on saanut kuntoon, löytyy paljon plussia siitä miksi mä ainakin olen hyötynyt omasta blogialustasta:

  • Olen itse oman blogini boss. Hoidan asiat itse ja vastuu on mulla, mutta ongelmatilanteissa saa silti apua. Saan päättää täysin ulkoasun, ja mun ei tarvitse vaikkapa pitää sivuillani mainoksia, joita en itse muuten kannattaisi. Yhteistyöt saan päättää itse. Koska mä itse ylläpidän blogia, ei yhteistyöt tule kenenkään kautta, mutta toisaalta yhteistöiden määrä on suunnilleen pysynyt samana kuin ennenkin. Voi olla että niihin olisi enemmän mahdollisuuksia jos bloggaisi portaalissa, mutta yleisesti ottaen koska tätä tekee harrastuksena, se on ihan okei mulle jos välillä aukeaa mahdollisuuksia yhteistöille – pelkästään niiden takia bloggaaminen olisi vain ulkoisiin motiiveihin pohjautuvaa ja into luultavasti lopahtaisi aika nopeasti.
  • Ei statistiikkaa ja painetta pysyä tietyillä sijoilla, jos vaikka bloggaisi portaalissa. Joskus tulee vastaan aikoja jolloin ei ehdi tai yksinkertaisesti jaksa blogata, mutta se ei masenna, koska en putoa miltään listoilta. Tämä on vähentänyt painetta blogata silloinkin kun ei välttämättä ole ollut voimia ja kunhan vaan nyt kirjoitan jotakin -tekstejä ei tarvitse tehdä. Laatuun ehtii panostaa.
  • Verrattuna ensimmäiseen blogialustaan (Blogger) ja sitten portaalissa bloggaamiseen (Stoori) on mun yllätyksekseni lukijamäärät nousseet valehtelematta ainakin kaksinkertaisesti. Luulen että avain on hakukoneoptimoinnissa ja pienessä hienosäädössä, johon on nyt mahdollisuus. Koen että on melko helppoa saada postaukset Googlehakuihin ja parhaimmillaan lukijoita on yhdessä postauksessa jopa tuhansia. Toisaalta sillä ei sinänsä ole merkitystä kuin oman kehittymisen suhteen, koska se statistiikka kertoo mulle vain sen että nämä aiheet yleisesti ottaen saattavat kiinnostaa ihmisiä (–> joka mahdollistaa sen että samantyylisiä postauksia voi tehdä lisää ja kohdentaa aihepiirejä täten kiinnostaviksi).

Koen että oma blogialusta on tuonut ainakin mulle paljon. Ulkoasuun voi toki varmasti palkata jonkun joka sen tekee puolesta jos se huolestuttaa. Mä ajattelin kuitenkin että säästän vähän siinä ja teen sellaiset sivut joihin omalla osaamisellani kykenen. Parasta omassa blogisivussa on tietynlainen vapaus ja sekin on tavallaan palkitsevaa jos onnistuu postauksensa optimoitua niin että tavoittaa laajan katsojaryhmän, etenkin jos aihe on itselle tärkeä. Päivityksiä tarvitsee hoitaa melko useasti, mutta monesti kyse on vain yhdestä klikkauksesta. Jos oma tavoite bloggaamisessa on sopivan realistinen, on blogialusta mun mielestä ollut ainakin mulle tietynlainen askel eteenpäin ja tuonut pienen ripauksen tietynlaista ammattimaisuutta ilmeeseen, vaikka harrastebloggaaja olenkin. ?

Onko teillä kokemuksia, mielipiteitä tai ajatuksia aiheeseen liittyen?

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.