Tyyli

Mitä haluat kertoa muille ulkonäölläsi?

En tiedä mistä tämä aihe lähti alunperin päässäni kehkeytymään, mutta ajattelin tässä postauksessa puhua ulkonäöstä ja pukeutumisesta. Ehkä otsikon kysymys on myös hieman ajatusten herättelyä teille; mitä itse haluat kertoa vaatteillasi ja ulkonäölläsi muille?

Oletus on että jokaisella vastaantulijalla on vaatteet päällä. Teemme sadasosaakin nopeampia päätelmiä tiedostamattakin vastaantulevista ihmisistä muun muassa sen perusteella kuinka he ovat pukeutuneet. Nämä päätelmät eivät välttämättä ole absoluuttinen totuus, ja ne pohjautuvat aiempiin elämänkokemuksiimme. Luomme myös helposti stereotyyppisiä oletuksia ihmisistä. Kun tuo pukeutuu noin, se on varmasti sellainen.

Vaatteet voivat yhdistää. Ne voivat herättää sisäisen intuition että henkilö on samankaltainen – tai sitten ajatuksen että tuo ihminen on varmasti aivan päinvastainen kuin mitä itse on. Vaatteet voivat olla myös tapa tuoda itseään ilmi. Joillekin taas ne ovat vain kappaleita kangasta, jotka puetaan päälle koska alastikaan ei voi liikkua. Molemmat ovat ihan yhtä okei. Meikki, tatuoinnit ja korut ovat myös tapoja tuoda itseään ilmi.

Yksi päivä havahduin itse miettimään mitä minä haluan ihmisille kertoa ulkonäölläni. Mitähän ihmiset mahtavat minusta ajatella sen myötä miten minä olen pukeutunut, millaisia koruja minulla on ja miten elehdin? Millainen minä olen muiden silmissä?

PicsArt_08-03-05.11.33
Kuvaaja: Katja Janhonen

Blogi ja muoti

En voi sanoa seuraavani muotia millään lailla. Seuraan kyllä muotipainotteisia blogeja jotka ovat jääneet lukulistalle tuttuina ja turvallisina blogeina oman blogini alkuajoilta, mutta en voi sanoa olevani kiinnostunut oikeastaan millään tavalla muodista. En halua sulautua vaatteillani massaan tai kulkea massan mukana. Toisaalta en osaa sanoa voiko kohdallani puhua että minulla edes olisi minkäänlaista tyylitajua, haha. Pyrin blogin alkuaikoina pitämään blogin muotipainotteisena, mutta se ei ollut yhtään mun juttu ja se tuli aika nopeaa ilmi. Asukuvat eivät todellakaan saaneet ihmisiä inspiroitumaan ja voi apua, olin aivan kaaoksessa itseni kanssa sillä samaan aikaan halusin olla jotenkin inspiroiva pukeutumisen suhteen mutten todellakaan tiennyt miten pukeudutaan muodin mukaan enkä tiennyt edes halusinko osata pukeutua niin.

Lopulta havahduin, että tarvitseeko minun edes tehdä niin, sulautua massaan? Päivittää asukuvia? En ole koskaan kulkenut muodin perässä, ja minua on jopa kiusattu vaatteista. Onneksi kuitenkin asukuvien ottaminen hiipui pois vähitellen ja tajusin että se ei ole se mitä haluan blogiltani. Blogini tarkoitus ei ole saada ihmisiä inspiroitumaan pukeutumisesta. Minulla ei ole mitään muotiblogeja vastaan, mutta se ei vaan ole mun juttu. Syvällisenä tyyppinä haluan keskittyä aiheisiin jotka pureutuvat hieman pintaa syvemmälle.

PicsArt_08-12-07.50.04
Kuvaaja: Katja Janhonen

Mun pukeutuminen

Pukeutuminen ei ole kuitenkaan mulle aivan samantekevä juttu. Tykkään miettiä aamulla mitä pistän päälle, ja tykkään myös tuoda itseäni ilmi pukeutumisella, vaikken pukeutuisi muodin mukaan. Kevyt meikki ja oma hiusväri on mun tapa kertoa ihmisille että pidän luonnollisuudesta ja aitoudesta. Puolipistetatuointi ranteessa kertoo sen symboloivan sitä kamppailua jonka olen elämässäni käynyt. Puolipiste kertoo, että olisin voinut päättää lauseen (käytännössä elämäni), mutten päättänyt. Samalla se symboloi myös kirjoittamisen tärkeyttä, sillä se on merkki, jota käytetään kirjoittaessa. Kaunis pieni tatuointi, jolla on valtavan suuri merkitys mulle.

Mulla on päiviä, kun rakastan pukeutua hempeän tyttömäisesti pitsiin ja vaaleanpunaiseen, mutta sitten taas vastapainoksi päiviä kun pistän päälle Pink Freud-collegen ja legginssit. Joskus taas on päiviä kun kuljen hiukset ponnarilla treenivaatteissa. Pink Freud-paita on tapa ottaa kantaa asioihin. Haluan edesauttaa mielenterveysongelmiin liittyvien stigmojen häviämistä ja pidän collegesta ihan vaan senkin takia että se on niin ihanan rento päällä. Mukavuus on myös tärkeää vaatteissa. En pistä päälleni enää kenkiä, jotka hiertävät, vain koska ne näyttävät hyvältä, enkä käytä vaatekauppojen halpoja koruja jotka saavat allergiaa aikaiseksi, koska nekin ovat hyvän näköisiä. Laatu on mulle tärkeää, ja tykkään panostaa välillä esimerkiksi merkkivaatteisiin tai käsintehtyihin suomalaisten vaatebrändien vaatteisiin koska haluan että vaate ei ole vain hetken käytössä säilyvä kangaspala, vaan sellainen joka oikeasti säilyy. Haluan ajattoman vaatekaapin, jossa ei ole vain muutama luottovaate, vaan jossa on vaatteita joka mielentilalle. Kotiin, rentoon hengailuun, urheiluun, kaupungille, asioita hoitamaan ja juhliin.

En ole nykyään ihminen joka uudistaa vaatekaappinsa yhtä nopeaa kuin vaatekauppojen mallistotkin vaihtuvat, mutta tykkään aina silloin tällöin ostaa uusia vaatteita. Ostan kyllä myös vaatekauppojen vaatteita, mutta nykyään tykkään persoonallisesta tyylistä ja siitä että päällä oleva paita ei ole ihan jokaisen vastaantulevan päällä. Siksi käytän kirpputoreja ja tykkään tutustua erilaisiin kotimaisiin vaateyrityksiin, jotka valmistavat hieman erityylisiä vaatteita kun mitä vaatekaupat myyvät. Samaan aikaan haluan olla hillityn persoonallinen, mutten halua liikaa erottua joukosta.

PicsArt_08-03-05.22.02
Kuvaaja: Katja Janhonen

Mitä haluan tuoda ulkonäölläni ilmi?

Haluan tuoda vaatteillani ilmi sitä että olen aito, herkkä, lämminhenkinen ihminen, jota on helppo lähestyä. En halua pukeutua liian juhlavasti, mutta tykkään että vaatteet ovat siistejä ja panostan siihen että asu on valittu tarkoin – kuitenkin sopivissa määrin rennosti. Vaaleanpunainen on mun luottoväri vaatteissa, koska se on ihanan hempeä, ja koska yksinkertaisesti pidän siitä niin kovasti. Voisin hyvin täyttää vaatekaappini kokonaan vaaleanpunaisella. Rakastan pitsiä, nappeja, kauniita yksityiskohtia ja pastellivärejä. Toisaalta vaatekaapista löytyy myös esimerkiksi punaista. Sellaiset vaatteet ovat päiville kun haluan piristää ulkonäköäni jollakin väripisteellä.

Käytän myös paljon koruja. Kädessä on lähes poikkeuksetta Nominationit, sillä ne kertovat myös palasen minusta. Niissä on paloja jotka kertovat kuka olen ja mitä elämääni kuuluu: voimistelua, sydämiä merkitsemään että rakkaus on minulle tärkeää, tassu muistona lapsuudenkodin kissasta, ylioppilaslakki merkitsemään opiskelun iloa, enkelinsiipi tuomaan turvaa yms. Kaulassa taas on melkeinpä joka päivä joku näistä kolmesta kaulakorusta: hopeinen kelttikoru, Tiffany&Co:n riipus tai diffuuserikoru jos haluan vaikuttaa luonnollisilla tuoksuilla mielialaan ja ympärillä oleviin ihmisiin. En juurikaan käytä hajuvesiä, sillä kuljen usein paikoissa jossa ne ovat kiellettyjä, tai ihmiset ovat hajusteherkkiä.

Vaikka pukeutuminen ei ole ykkösprioriteetti elämässäni ja mielelläni käytän vaatteisiin käytettävät rahat vaikkapa kirjoihin, niin pukeutuminen ei ole mulle kuitenkaan asia joka on ihan sama. Tykkään miettiä millaisen kuvan annan muille niillä vaatteilla jotka juuri tänään ovat päälläni. Pääasiallisesti haluan näyttäytyä henkilönä jota on helppo lähestyä ja josta vedetään johtopäätös aitoudesta ja luonnollisuudesta, ja niitä kommentteja onneksi usein kuulenkin ulkonäöstäni. Jokaisen ulkonäkö on kuitenkin jokaisen oma asia, jolla jokainen saa tuoda ilmi sitä mitä haluaakin, mielestäni siihen rajaan asti kunhan se ei satuta ketään. Hyväksytäänhän jokainen ihan yhtä lailla ihmisenä pukeutuipa hän minkä genren mukaan tahansa. Liika ennakkoluuloisuus ja stereotypiat kaventavat maailmankuvaa ja näkemystä muista ihmisistä. Kun katsoo maailmaa ennakkoluulottoman avoimesti, voi se antaa meille paljon enemmän.

2019-08-03 02.04.28 1
Kuvaaja: Katja Janhonen

Tykkäätkö sä tuoda itseäsi ilmi ulkonäön avulla? Miten?

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.