Kirjat & kirjoittaminen

Mercedes Bentso – Ei koira muttei mieskään

Linda-Maria Roineen (artistinimeltään Mercedes Bentso) sekä Venla Pystysen kirjoittama, tositarinaan perustuva elämänkertateos oli alkuvuoden ravisuttavin kirja. Tämän kirjan tulen muistamaan aina ja sellaisia lukukokemuksia toki kaipaisi jokaiselta kirjalta. 317 sivun väliin on ahdettu valtavasti tärkeää asiaa, joka vaatii kertojaltaan rohkeutta. Arvostan että Linda-Maria oli sen uskaltanut tehdä, ja toimia näin monen samaa kokevan puolestapuhujana. Sivumäärä kuulostaa suurehkolta, mutta tarina kietoo mukaansa niin soljuvasti ettei kirjaa malta päästää käsistänsä. Linda-Marian sanottavaa olisi mielellään lukenut lisääkin, jolloin lukiessa toivoi että kirja jatkuisi ja jatkuisi.

Mercedes Bentso-nimen olin aiemmin kuullut, mutten perehtynyt sen enempää kuka tämän artistinimen takana piilee. Mercedes Bentso oli oikeastaan ainoa naisräppäri jonka tiesin, vaikken hänen musiikkiaan ollut koskaan kuullut. Uutisartikkeleista olin joskus lukenut huumehelvetistä irtipääsemisestä. Näiden tietojen valossa päätin tutustua myös tähän kirjaan, joka onkin samalla myös vuoden 2019 tuotantoa eli melko tuore teos.

ei-koira-muttei-mieskään-arvostelu

Kirja on elämänkerta, joka kulkee eteenpäin sujuvasti, mutta jossa aikatakaumat on myös saatu mukaan niin ettei kirjasta tule vaikeaselkoinen. Olen lukenut lukuisasti selviytymisteoksia, mutta tämä oli kaikista lukemistani teoksista kaikista suorapuheisin, sekä samalla myös rankin. Vaikka huumemaailma ei itselleni osu henkilökohtaisesti lähelle, oli kirjassa kuitenkin paljon samaistuttavia asioita. Linda-Marian epävakaa persoonallisuushäiriö oli muutamassa sivulauseessa vilahtanut maininta, mutta tunnistin osaltaan joitakin samoja yhtymäkohtia Linda-Marian kertomuksessa tuosta persoonallisuushäiriöstä myös kärsivänä. Myös rankka koulukiusaamistausta ja siitä kertominen, oli itselle samaistuttavaa.

Mikään kevyt iltalukeminen kirja ei kuitenkaan ole, vaikka itse sitä iltaisin pystyin lukemaan. Aloittaessaan seurustelemaan 16-vuotiaana juuri vankilasta päässeen narkomaanin kanssa, avautuu portti synkkään huumemaailmaan. Hyväksikäyttöä, väkivaltaa, naisten alentamista. Silloisen poikaystävän lähes tappaessa Linda-Marian huumeiden alaisena, taistelee Linda-Maria hengestään. Siitä selviytyessään alkaa vähitellen matka kohti huumemaailmasta irroittautumista. Tätä ennen on kuitenkin ehtinyt tapahtua liuta asioita, joka saisi kenen tahansa psyykeen koetukselle.

Arvostan, kuinka Linda-Maria puhuu avoimesti kokemuksistaan ja äärimmäisen vaikeista aiheista. Linda-Maria kääntää vaikeat tunteensa musiikiksi, ja hän räppää. Sanoituksia onkin kirjassa paljon, ja ne herättävät kokemukset raa’alla, mutta voimauttavalla tavalla eloon. Linda-Maria on selviytyjä. Kaikkien, välillä loputtomaltakin tuntuvien vastoinkäymisten jälkeen Linda-Maria onnistuukin tempaisemaan itsensä irti huumemaailmasta, ja kääntämään kokemuksensa voimavaraksi. Nykyisin 26-vuotias Linda-Maria räppää Mercedes Bentso-artistinimellä, sekä puhuu rohkeasti tärkeiden asioiden puolesta.

mercedes-bentso-ei-koira-muttei-mieskään

Kirjasta liikaa paljastamatta, suosittelen tätä kirjaa jokaiselle joka haluaa maailmankuvaansa avartaa. Teksti on rankkaa, mutta toisaalta puhuukin juuri sen puolesta mitä suuri osa meistä ei näe tai edes välttämättä tiedä olevan olemassa. Mua itseäni jäi kiinnostamaan Linda-Marian sanottava maailmalle niin kovasti, että jäin seuraamaan hänen polkuaan Instagramin puolelle, myös tälle sisällölle vahva suositus.

Kyseessä oli ehdottomasti lukemisen arvoinen kirja, joka todellakin saa ajattelemaan – arvosteluna täydet viisi tähteä.

ei-koira-muttei-mieskään

Oletko sä lukenut tämän teoksen tai onko Mercedes Bentso sulle muuten tuttu?

6 kommenttia

  • Enni

   Kiitos kommentista! Tämä oli hyvin kirjoitettu kirja kaikessa raakuudessaan, avasi oven sellaiseen maailmaan josta moni ei edes tiedä. Suosittelen 🙂

 • Jenny

  Vitsi miten mielenkiintoiselta tää kirja kuulostaa! Pitääkin lisätä tää lukulistalle, vaikka se jo ennestään pullistelee luettavaa ?

  • Enni

   Haha, mullakin on hirveästi kirjoja mun lukulistalla 😀 Tälle menee kuitenkin vahva suositus multa!

 • Sini

  Tosi mielenkiintoisen kuuloinen kirja, meni heti omalle kirjalistalle! En ole ennen kuullutkaan Mercedes Bentsosta, mutta kiitti kun jaoit tän kirjan blogissa! 🙂

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.