Matkustelu

Kiva menovinkki kesäpäiviin – Tikkakosken Ilmailumuseo

Olen haaveillut Tikkakosken ilmailumuseossa vierailemisesta jo ainakin kaksi vuotta. Päätin vihdoin että tänä kesänä toteuttaisin haaveeni, ja niinpä järjestettiin pikkuveljieni kanssa kiva päiväreissu kyseiseen paikkaan.

Tikkakosken ilmailumuseo, toiselta nimeltään Suomen ilmavoimamuseo, sijaitsee parinkymmenen minuutin ajomatkan päässä Jyväskylästä. Kun ohi vilahti lupiinien keskellä seisova kyltti ”Finnish Air Force museum”, kylmät väreet kulkivat kehoani pitkin sillä olin niin innoissani. Rakastan museoita, rakastan historiaa ja rakastan vanhoja esineitä. Kun auto oli saatu parkkipaikalle, ja edessä näkyi isoin valkoisin kirjaimin ”Ilmavoimamuseo” ja näin piha-alueen vanhat sotalentokoneet, olisin voinut kiljua. Museoon pääsy oli unelmien täyttymys, eikä se tuottanut pettymystä.

Museo on kiva vierailukohde etenkin kesällä, ja siellä riittää mielenkiintoista nähtävää ja koettavaa kaikenikäiselle lapsista vanhuksiin. Lapsille museossa on nappeja, joita painella, tavaroita joita kosketella, ja joidenkin lentokoneiden kyytiin pääsee hyppäämään itsekin. Hieman vanhemmat voivat syventyä lukemaan tekstikylttejä, ihailemaan kiehtovia museo-esineitä, kun taas vanhuksille paikka voi olla tärkeä sillä heidän nuoruus on saattanut osua sota-ajoille. Museossa on myös lentosimulaattori, joka on ikimuistoinen kokemus varmasti kaikille.

Museossa on esillä konkreettisesti nähtävillä parisenkymmentä lentokonetta, Ilmavoimien alkuaikojen lentäjien ja tähystäjien kirjoituksia, valokuvia sekä esineitä, ilmapuolustuksen johtamis-, lennonvarmistus- ja viestikalustoa, sota-aikaisia lentovarusteita, lentomekaanikkonäyttely sodan ja rauhan aikana, ilmailutaideteoksia sekä Arne Somersalon asekokoelma. Kaikista hienointa oli mielestäni se, että koko hallissa vallitsi historian havina, joka oli lähes käsinkosketeltavaa. Taustalla kuului lentokoneiden ääniä ja vanhoja viestintä-äänitteitä, joka loi tunnelmaa kierrokselle. Minusta mielenkiintoisimpia olivat yksyityiskohdat: lentokoneiden tekstit sekä suomeksi että muilla kielillä, niihin painetut logot, käytön kuluttamat pinnat, luodinosumat lentokoneissa, vanhat äänitteet jotka olivat totisinta totta ja palanen menneisyydestä eikä mitään uudesti äänitettyjä, sekä lentoasusteiden mielenkiintoiset yksityiskohdat.

Koko paikka oli mielestäni ehdottomasti vierailemisen arvoinen. Toinen pikuveli katseli näyttelyä ehkä omien armeijakokemusten pohjalta, ja toinen nuorempi pikkuveli taas piti näkemäänsä historiallisesti mielenkiintoisena. Meillä oli tosi kiva museopäivä yhdessä sisarusten kesken! Alle jaan kuvia meidän museoreissulta, joten tässä palanen museosta myös teillekin:

tikkakosken ilmailumuseosuomen ilmailumuseoDSC06488-01DSC06472-01DSC06416-01DSC06459-01-02DSC06467-01DSC06476-01DSC06554-01DSC06397-01DSC06484-01DSC06508-01DSC06509-01DSC06564-01DSC06562-01

Oletteko te käyneet Tikkakosken ilmailumuseossa?

4 kommenttia

 • Sini

  Vau, tää näyttää tosi mielenkiintoiselta paikalta! Pari kertaa on tullut tästä ajettua ohi ja puhetta on ollut, että tuolla pitäisi käydä. Ehdottomasti joku kerta pitää päästä paikan päälle!

  • Enni

   Oli kyllä mun mielestä ehdottomasti vierailemisen arvoinen paikka! 🙂 Mäkin olin ajanut ties kuinka monta kertaa museon ohi suunnitelmissa vierailla sitten joskus siellä, mutta onneksi nyt saatiin vihdoin järkättyä reissu tonne!

  • Enni

   Itsekin täällä varmaan 20 vuotta asuneena oli vihdoin käytävä tuolla, kun niin monesti oli siitä ollut puhe! Oikeastaan kerran lapsuudessa olen tuolla käynyt, mutta haalentuneista muistikuvista huolimatta museo oli kyllä mun mielestä kokenut muodonmuutoksen parempaan 🙂 Suosittelen kyllä vierailemaan, jos museot ja historia yhtään kiinnostaa 🙂

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.