Mielenterveys

Kirkasvalolamppu – apua kaamosoireisiin?

DSC04038

Ostettiin meille hieman yli viikko sitten kirkasvalolamppu, joka olikin ollut ostoslistalla jo pitkään. Nyt kun se on ollut käytössä jo jonkin aikaa, ajattelin tehdä siitä oman postauksen ja kertoa miten se vaikutti muhun.

Oon jo pitkään kärsinyt väsymyksestä ja masentuneisuudesta, joka pahenee aina kaamoksen saapuessa. Päivisin on vaikea pysyä hereillä, koko ajan tekisi mieli vain nukkua ja mieli on muutenkin maassa. Tämä syksy ja talvi on etenkin olleet tosi vaikeita aikoja, kun välivuoden viettäminen muuttuikin totaalliseksi kriisiksi. Kaikenlaisia keinoja on koitettu olon helpottamiseksi, ja päätettiin sitten että nyt hankitaan vihdoin meille se pitkään haaveiltu kirkasvalolamppu, jos se toisi sen kaivatun avun.

Talven ja syksyn pimeys saa monilla aikaan juuri väsymystä ja masentuneisuutta, ja kirkasvalolamput onkin kehitetty tuomaan luonnollista kesäpäivien valoa kaamoksen pimeyteen. Teho perustuu lampun valoon, joka vaikuttaa samalla tapaa kuin päivänvalo: se tuo energiaa, helpottaa väsymystä ja lievittää pimeyden aiheuttamaa masennusta.

DSC04022

Päädyttiin Philipsin EnergyUp-kirkasvalolamppuun, sillä sen ominaisuudet olivat mielestäni parhaimmat omiin tarpeisiin. Hintaa sillä oli 139€. Kirkasvalolamppu on myös ulkonäöltään ihan kivannäköinen, vaikka onkin aika iso. Korkeudeltaan se on noin 40 senttiä ja leveydeltä 30 senttiä, se mahtuu hyvin meidän pienelle ruokapöydälle, vaikkei olekaan pienin mahdollinen kirkasvalolamppu. Kyseisen kirkasvalolampun kerrotaan vaikuttavan positiivisesti mielialaan, nostavan energiaa, lisäävän vireyttä ja auttavan voittamaan kaamosmasennuksen. Kuulostaa siis erittäin lupaavalta! Valon luvataan olevan miellyttävä silmille ja tulosten pitäisi näkyä 1-2 viikossa, kun lamppua käytetään vähintään 20 minuuttia päivässä.

Kun ensimmäistä kertaa laitoin valon päälle, se todella oli kirkas! Lamppu valaisi koko huoneen ja tuntui kyllä kieltämättä ihan sille kuin olisi nauttinut aamupalansa auringonpaisteessa. Valo oli myös miellyttävä silmille, niin kuin luvattiin, sitä pystyi katsomaan ilman että sokaistui täysin. Ensimmäiset kolme päivää väsymys oli vielä aika lailla samanlaista, mutta vähitellen vaikutuksen alkoi kuitenkin huomata: ärsyttävä päiväväsymys oli pienempi ja sain päivisin enemmän aikaiseksi. Masennuksen keskelle pienikin pala valoa toi hieman toivoa, mutten voi sanoa että masennus olisi kokonaan poissa, kyseessä kun ei ole ainoastaan pelkkä kaamoksen aiheuttama masennus. Olo kuitenkin on huomattavasti parempi kun ennen lamppua.

2017-12-15 03.13.40 1

Tässä kyseisessä lampussa valon määrää pystyy vaihtelemaan. Jos kirkkain valo on liian kirkas niin uskoisin että tän lampun alimman valon määrän kyllä ainakin sietää. Itelle se kirkkainkaan valo ei oo kuitenkaan liian kirkas. Plussaa on myös että tässä lampussa näkee koko ajan kuinka kauan lamppu on ollut päällä, siinä on asteikko 0min-1h ja joka kymmenes minuutti siihen ilmestyy yksi pykälä. Ite pidän lamppua päällä heräämisestä (eli noin klo 11) neljään asti iltapäivällä. Lamppua ei kannata pitää päällä iltamyöhään asti, ettei yöunet mene.

Ite oon siis ollut erittäin tyytyväinen tän lampun ostoon, oon kokenut että siitä on ollut hyötyä. Näin jopa yks yö unta että jouduttiin luopumaan siitä ja olin ihan paniikissa ja surullinen että miten pärjään ilman sitä :’D Vaikka hinta olikin mun mielestä aika kallis, niin koen että tää oli hintansa arvoinen, kun siitä oli apu näinkin isoon ongelmaan. Omalta puoleltani voin siis antaa oikein ison peukun tälle!

DSC04006

Mitenkäs te: ootteko testanneet kirkasvalolamppua ja onko se vaikuttanut teihin millä tavalla?

6 kommenttia

  • Sofia

    Tuollainen valo olisi kyllä tosi käytännöllinen myös mulle, koska oon huomannut, että mua väsyttää päivisin tosi paljon. Ehkä tää lamppu tois jonkinlaisen helpotuksen tuohon väsymykseen!

  • Enni

    Kiva kuulla että tää oli hyödyllinen postaus! Ite tykkään enemmän tästä kirkasvalolampusta, sen positiiviset vaikutukset huomaa paremmin, vaikkei se herätysvalokaan mikään turha ole 🙂

  • ELLI

    Oi ihanaa lukea kokonainen postaus tästä!<3 Tuollaisesta oon haaveillut myös jo pitkään ja pohdin vielä herätysvalon ja tällaisen varsinaisen kirkasvalolampun välillä 🙂

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.