Kirjat & kirjoittaminen

Kirjasuositus: Taivaslaulu

”Kahdentenakymmenentenäyhdeksäntenä syntymäpäivänä saan lahjaksi jalkahoidon, niska-hartiahieronnan ja Stockmannin lahjakortin. Se tarkoittaa kokonaista omaa kaupunkipäivää.

Kävelen tuttuja mukulakivikatuja, pysähdyn torinrantaan ja kanavan halkaisemaan puistoon, katson maailmaa niin kuin pitkään toisaalla viipynyt katsoo, samaan aikaan läheltä ja etäältä, näinkö kaikki oli, on.

Minä ikävöin enkä ikävöi.

Ihmiskuvastimesta näen mikä minä olen.

Olen kahlittu nainen.

Olen vatsani vanki enkä pysty suunnittelemaan elämää yhdeksää kuukautta edemmäs. Ainoa kalenterini on kuukautiskierto. Minä vuodan verta, minä lakkaan vuotamasta, minä kannan lasta, minä lakkaan kantamasta ja vuodan taas, ja siinä on kaikki, mitä minun on lupa odottaa. 

Minä työnnän vauvanvaunuja, kun vaahterat hehkuvat keltaisina. Kun krookukset nousevat mustasta mullasta, vatsanahkaani potkivat uudet pienet jalkaterät. Ja kun vaahterat ovat taas keltaiset, minä haen ullakolta rattaisiin vauvankopan, joka ei ole ehtinyt pölyyntyä. 

– – –

Olen elämän ja kasvun kuluttama nainen, nuorena vanhentunut. Peilistä näen vieraan kalpean hahmon, jonka sameisiin silmiin on vaikea kohdistaa katsetta ja jonka kirsikkasuuhun on kasvanut riisipiirakkareuna. Keho, jolle on tapahtunut liian paljon liian lyhyessä ajassa, kohmettuu. Sen täytyy vaientaa sisältä kantautuva meteli.”

taivaslaulu arvostelu

Katkelma on Pauliina Rauhalan fiktiivisestä romaanista Taivaslaulu. Sivuja on siinä 281. Löysin sen Citymarketin alekirjojen joukosta, ja jo takakannen lyhyt kuvaus sai minut kiinnostumaan kirjasta. Ennakko-odotuksia ei kuitenkaan ollut kamalasti kirjaa kohtaan, sillä en ollut kuullut koskaan kyseisestä kirjasta, enkä edes kirjoittajasta. Taivaslaulu oli kuitenkin yksi lukemieni kirjojen kärkisijoille sijoittuva teos. Se oli upean runolliseen sävyyn kirjotettu kirja, jossa käsinkosketeltavan elävät kuvaukset saivat kylmät väreet kulkemaan koko kehon läpi jo ensimmäisillä sivuilla, ja joka vetosi tunteikkuudellaan niin että välillä sai pyyhkiä kyyneleitä. Kirjoitustyyli oli tässä aivan huikea, ja jos omalle kirjoitustyylilleni pitäisi valita joku esikuva, niin se olisi ehdottomasti Rauhala!

Taivaslaulu on hyvin mielenkiintoinen teos, jossa päästään seuraamaan nuoren lestadiolaispariskunnan elämää tiukoin säädetyssä uskonlahkossa. Se on rakkaustarina kahden nuoren rakastavaisen välillä, Viljan ja Aleksin. Se käsittelee naisen oikeuksia uskonlahkossa, kun esimerkiksi ehkäisyä ei saa käyttää. Teemoina ovat myös monen lapsen äitinä olemisen raskaus ja siitä aiheutuva uupumus (jopa niin pitkälle edennyt uupumus, että tarvitaan sairaalahoitoa), mutta silti loputon rakkaus omia lapsiaan kohtaan. Kirjassa pohditaan sitä, kuinka pitkälle on valmis venyttämään omia rajojaan uskon tähden.

Kirjassa kertoja vaihtui ja tämä piti myös yllä kiinnostusta kirjaa kohtaan. Suurimmaksi osaksi kertoja oli Vilja nykyhetkessä, mutta myös Aleksin ääntä kuultiin. Aleksista kerrottaessa pääsi katsastamaan myös Aleksin nuoruuteen esimerkiksi kouluaikojen merkeissä ja siihen kuinka he tapasivat Viljan kanssa. Välillä kertojanäänenä taas toimi perheen lapset (tai ainakin olettaisin näiden nimeltämainitsemattomien lapsien olevan Viljan ja Aleksin lapset), jotka leikkivät aina kunkin kappaleen teemoihin liittyviä leikkejä, välillä jopa raa’allakin tavalla. Pidin siitä kuinka eri aikakausien ja henkilöiden välillä pompittiin sujuvasti, eikä lukijalle tullut siitä ollenkaan sekava olo.

Vaikka kirja käsittelekin jopa raakaakin aihetta, ei lukemiskokemus ollut ollenkaan ahdistava. Tarinasta oli tehty kaikesta raakuudestaan huolimatta hyvin kaunis, herkkä, ja lopulta myös onnellinen. Tällaiset Taivaslaulun kaltaiset kirjat ovat harvassa ja jäävät positiivisella tavalla mieleen erilaisuudellaan, suuri suositus siis tälle! 🙂

 

Onko kyseinen kirja teille tuttu tai oletteko lukeneet sen?

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.