Kirjat & kirjoittaminen

Kirja, joka jokaisen pitäisi lukea

elä tässä ja nyt kirja

Älä odota että saat katsoa viimeisen kerran merta, taivasta, tähtiä tai rakastettuasi. Mene katsomaan niitä nyt.”

Yleensä siteeraan kirjoja hieman pidemmin, mutta Elisabeth Kübler-Rossin ja David Kesslerin kirjoittaman kirjan Elä tässä ja nyt sanoma kiteytyi näihin kahteen lauseeseen niin täydellisesti, että muita sanoja ei tarvita. Toisaalta olisin voinut siteerata vaikka koko kirjan, sillä jokainen lause tuntui merkitykselliseltä ja tärkeältä. Tämä on sellainen kirja, joka täytyy kokea jotta ymmärtää. Kirja, joka jokaisen pitäisi lukea. Kirja, joka muutti elämäni. Kirja, joka ilmestyi täydelliseen aikaan elämääni. En osannut päättää minkä noista valitsen otsikoksi, joten valitsin ensimmäisen. Silti se on kaikkia niitä.

Aloitan kirja-arvosteluni pohjustamalla sitä eräällä lyhyellä muistolla menneisyydestäni. Elettiin vuoden 2017 talvea. Menin lääkäriin yhdestä syystä, ja palasin lääkäristä toisen syyn kanssa. Lääkäri oli tehnyt lähetteen ultraäänitutkimuksiin. Hänellä oli pieni epäillys mahdollisesti rintasyövästä. En voinut sisäistää asiaa, päättyisikö elämäni näin nuorena. Muistan vaan kuinka itkin aivan hysteerisesti ultraäänitutkimuksessa ja tulosten odottaminen oli elämäni pisimpiä päiviä. Olin pitkään pelännyt kuolemaa, ja nyt se tuntui olevan enemmän läsnä kuin koskaan ennen. Sain kuitenkin tutkimuksista positiivisia tuloksia, mutta tuo päivä muutti elämäni. Kun oivallamme, että aikamme täällä on rajallinen, havahdumme näkemään sen voiman jossa piilee hetkessä elämisen salaisuus. Siitä päivästä eteenpäin päätin että elän jokaisen päivän kuin se olisi viimeiseni. Muutos ei tapahtunut päivässä, vaan siihen meni melkein kaksi vuotta, ja lopulta koko päätös tuntui kiteytyneen tämän kirjan lukemiseen. Tämä kirja muutti elämäni. Sain kirjan äidiltä, joka oli löytänyt sen työpaikkansa kirjakierrätyspisteeltä. Se ei olisi voinut sattua parempaan aikaan elämääni.

Kamppailen aika usein edelleenkin sen ajatuksen kanssa, että aikaa täällä ei tosiaan ole ikuisuuksiin. Kyse on pohjimmiltaan kuolemanpelosta. Toisaalta elämän rajallisuuden tajuaminen on antanut voimaa elää täysillä. Pelko kuitenkin estää elämästä ja tekemästä asioita. Niin moni muukin asia, ja tässä kirjassa keskityttiinkin niihin. Perimmäisimmän syyn kerrottiin kuitenkin olevan juurikin kuolemanpelko, ja siksi kirjassa päästiinkin katsomaan kuolemaa silmästä silmään. Kirjassa oli lyhyitä pätkiä henkilöiltä, jotka olivat saaneet tiedon mahdollisesta kuolemastaan. Henkilöt kertoivat, että sen tiedon saatuaan elämä oikeastaan vasta alkoi, ja he alkoivat oikeasti elää, sillä ei ollut enää mitään menetettävää. Kunpa jokainen saisikin kokea sen tunteen, että oikeasti elää, ennen sitä hetkeä kun joutuu itsekin toteamaan elämän rajallisuuden niin läheltä. Kirja auttoi siinä. Se ei ollut masentava, eivätkä haastattelut olleet liian raakoja, ne olivat voimaannuttavia ja auttoivat näkemään elämän uudesta näkäkulmasta. Fakta kun oikeastikin on se, että aikaa on rajallisesti. Se ei kuitenkaan tarkoita ettäkö pitäisi alkaa pelätä. Voit elää hetkessä ja nauttia elämästäsi. Voit aloittaa sen jo tänään. Nyt juuri tällä sekunnilla. Kirja kertoo, kuinka voit käyttää meille annetun ajan viisaammin, ja elää onnellisempaa elämää.

Kirja käsittelee 15 teemaa, jotka estävät meitä elämästä täysillä: aitous, rakkaus, ihmissuhteet, menetykset, voima, syyllisyys, aika, pelko, suuttumus ja viha, leikki, kärsivällisyys, antautuminen, anteeksianto, onnellisuus ja ”kirjan viimeinen opetus”. Olen elämäni aikana itkenyt kahta kirjaa lukiessani, ja tämä oli toinen niistä. Tajusin niin paljon asioita, ja sain uusia oivalluksia. Aivan kuin näkisin elämäni aivan uudessa valossa. Se oli samaan aikaan niin helpottava ja hieman hämmentäväkin kokemus, joten siksi itkin. Näin myös kirjan lukemista seuraavana yönä kummallista unta, jossa nousivat esille kaikki sen hetken patoutuneet tunteet. Aamulla heräsin ja tajusin asioita joita en ole ennen tajunnut. Elin päiväni tavalliseen tapaan ja tein tavallisia asioita, mutta pitkästä aikaa oikeasti tuntui että elänkin myös oikeasti ja olen onnellinen. Elin oikeasti hetkessä ilman murehtimatta mennyttä tai tulevaa liikaa. Aina ei voi olla pelkkiä onnellisia hetkiä ja toki elämään kuuluu myös vaikeat hetket, mutta tämä kirja sai asiat oikeaan perspektiiviin. Elämä antaa meille jokaiselle koetuksia ja opetuksia, kaikki unelmat eivät toteudu ja koemme pettymyksiä. Mutta ne ovat osa elämää. Ne kasvattavat enemmän kuin mikään muu, ja sen sijaan että katkeroituisimme näistä koetuksista, voimme ottaa niistä opiksi ja pyrkiä elämään onnellista elämää niissä puitteissa jotka on juuri meille suotu.

Kirja sopii aiheensa vuoksi jokaiselle lukijalle, sillä aihe koskettaa meistä jokaista. Kukapa ei haluaisi olla onnellinen ja nauttia elämästä? Jos minun täytyisi suositella jotakin kirjaa luettavaksi jokaiselle ihmiselle, se olisi ehdottomasti tämä. Uskon että tästä teoksesta on hyötyä jokaiselle joka sen lukee.

Onko kyseinen kirja teille tuttu tai oletteko kenties joskus lukeneet sen? Mitä mieltä olitte?

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.