Sisustus

Kesä saapuu parvekkeelle!

parvekkeen-sisustus-parvekeviljely

Avaan verhot ja annan valon tulvia sisään. On aikainen aamu, uusi päivä täynnä mahdollisuuksia. Venytän koko kroppaani puolelta toiselle karistaakseni viimeisetkin unen rippeet itsestäni, ja avaan varovasti parvekkeen oven. Raikas kasvihuonemainen ilma täyttää aistit jokaista solua myöten. Hiivin yömekossa ja villasukissa kynnyksen yli, pehmeä parvekematto tuntuu lempeältä jalkojen alla. Aurinko kohoaa hiljalleen horisontista, ilma on lämmin mutta pieni koleus tuntuu virkistävältä vielä siihen aikaan. Käyn läpi jokaisen kasvin, katson mitä hellä huolenpito on saanut aikaan. Mansikka kasvattaa kovaa vauhtia ensimmäistä marjaansa, chilin kukista muotoutuu vähitellen pieniä vihreitä palkoja ja lehtikaali kurkottaa ylväästi kohti taivasta. Näissä kesäaamun hetkissä on jotakin sellaista taikaa, jota rakastan kaikessa yksinkertaisuudessaan aivan valtavasti!

kasvien-kasvatus-parvekkeella

Parveke näytti viime vuoden kovin orvolta ilman kasveja, eikä se ollut muutenkaan juuri käytössä. Tänä vuonna halusin taas vuoden tauon jälkeen kasvattaa parvekkeella jotakin. Pohdin aluksi omaa palstaakin, mutta luulen että oli hyvä lopputulos päätyä sittenkin johonkin helppohoitoisempaan. Viime viikonloppuna kävinkin hakemassa loput kasvit tämän vuoden parvekeviljelyä varten. Vaikka kalusteet ja pienet sisustustavarat luovat kivan pohjan tunnelmalliselle parvekkeelle, tuovat kasvit sinne vielä ihanan lisän. Jos tunnen olevani elossa luonnon keskellä, miksi en toisi palasen sitä myös parvekkeelleni?

parvekeviljely-chiliparvekeviljely-blogi

Halusin kasvatettavaksi hyötykasveja, sillä niiden kasvua on mukavampi seurata ja niitä pystyy sitten myös hyödyntämään ruoanlaitossa. Tänä vuonna kasvit saivat paikkansa Ikean vaaterekistä, johon amppelit saa kätevästi roikkumaan (makramee-amppelit olisivat upeat siinä, vaikka ihan sisälläkin osana sisustusta!) ja alemmalle tasolle pääsivät pienemmät kasvit. Chili ja basilika ovat pärjänneet hyvin omissa parvekeolosuhteissa, joten ne halusin ehdottomasti tänäkin vuonna. Lisänä on sitten vielä uutena tuttavuutena lehtikaali ja pinaatti.

Parveke on lasitettu, ja kesäisin lämpötila nousee helposti yli 30 asteen, vaikka lasit olisivatkin auki. Siellä pärjäävät siis paahteisemman paikan kasvit. Kastelu ja lannoitus on ehdottoman tärkeä muistaa, sillä joskus yhdenkin päivän aikana ainakin mansikka ehtii jo nuutua totaalisesti. Onneksi olen saanut sen ainakin toistaiseksi siitä virkoamaan!

citypuutarha-blogi

parvekeviljely-amppeli-mansikka

Rekissä on mansikkaa ja tomaattia, kummatkin amppeliversiot. Korkeiden tomaatinversojen kanssa oli hieman haastetta pari vuotta sitten ja halusin että pääsisin nyt vähän vähemmällä vaivalla niiden suhteen. Mansikka on muuten helppohoitoinen, mutta kastelun kanssa täytyy tosiaan olla tarkka. Tomaatti pärjää toistaiseksi hyvin, vaikka kastelisi harvemminkin. Kumpaakin täytyy myös lannoittaa, ja se kannattaa tehdä jos haluaa sadosta runsaan! Se on vähän kuin viikottainen kasvuboostaus niille.

Pohdin myös munakoison ja paprikan hankkimista, mutta myyjä varoitteli vihannespunkkien vaarasta. Sen tiedon jälkeen ne olivat ehdoton ei – oli ihan kauhea löytää aikoinaan muraatista vihannespunkki-invaasio. En googlettamalla saanut selville voiko kyseinen otus näihinkin kasveihin iskeä, mutta yritän välillä muistaa sumutella lehden alapintoja vedellä, jos se pitäisi ne loitolla.

avokadon-kasvatus-kotona-blogi

Ikkunalaudalla aloitin myös avokadon kasvatuksen. Vaikka kasvuprosessi vaatii kuulemma pitkäjänteisyyttä, niin täytyy sekin tarkastaa pari kertaa päivässä, jos sittenkin…Avokadoja pystyy kasvattamaan ottamalla niistä talteen kivet. Koska idättäminen on ilmeisesti myös hieman haastavaa, olen yrittänyt idättää eri tavoin näitä jotta joku edes selviäisi. Kaikki kivet joka tapauksessa pestään ensin huolellisesti ja sitten kuivataan paperilla. Yhden jätin pöydälle kuivumaan vielä päiväksi, toinen oli jo aavistuksen alkanut itää avokadon sisällä, joten pesun jälkeen kuivasin sitä aavistuksen hiustenkuivaajalla ja asetin sitten vesilasiin (hiustenkuivaaja naurattaa, mutta se on ainoa joka näistä itää!!). Osa sanoo että kiveä kannattaa vähän kuoria, osa että ehdottomasti. ei. Itse suosittelen että jättää sen välistä. Hiustenkuivaajakikka vaikuttaa näin alkuun ainakin toimivalta ja se että jos kivi näyttää jo itävän, niin sitä on turha pöydällä kuihduttaa ennen vesilasiin pistämistä. Mutta katsotaan jospa joku näistä onnistuisi kasvamaan ihan kunnolla! Avokadoja kasvista ei sentään kasva, mutta mielenkiintoisen huonekasvin tästä kyllä saa!

*

*

*

Katsotaan palailenko päivittelemään kasvien kuulumisia, ainakin viimeistään kesän lopussa!

Onko teillä jotakin kasvamassa tänä vuonna? 

2 kommenttia

  • Jenny

    Ihana postaus! Meidän pihalla kasvaa tänä(kin) kesänä ruohosipulia ja persiljaa. Lisäksi täällä mun lapsuudenkodissa, jossa kesäni vietän, on viinimarjapensaita ja omenapuita, joiden sadosta saa nauttia syksymmällä.

    • Enni

      Kiitos! 🙂 Oi ihanaa, onpahan jotakin mitä odottaa sitten syksyltäkin! Omenoista ainakin saa vaikka mitä sitten tehtyä… 😍

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.