DIY

Joulukalenteri: DIY-joulukoristeet

DSC03226

Eilen olikin niin kiireinen päivä, että en ehtinyt päivittää blogijoulukalenteria, joten vasta tänään saatte ensimmäisen joulupostauksen. Askartelin vähän aikaa sitten joulukuuseen koristeita taikataikinasta, ja musta koristeista tuli niin kivoja että ajattelin jakaa ohjeen täälläkin. Tarvikkeet tähän taikinaan löytyy melkeinpä jokaisen kotoa ja näiden tekeminen on helppoa.

DSC03294

Taikinaan tarvittavien ainesosien määrät on vähän summittaiset, koska ite ainakin lisäilin vähän jokaista ainesosaa niin että taikinasta tuli helposti muotoiltavaa. Vettä kuitenkin kannattaa lisätä varovaisesti ettei taikinasta tule liian tahmaista ja löysää. Itse leivoin ensin yhden pellillisen leivinpaperin päälle, mutta jokaisen koristeen taakse jäi ikävän röpelöinen pinta kun leivinpaperi muuttui kurttuiseksi, joten vaihdoin aluset paperilautasiin. Paperilautaset pysyy suorana kuivumisenkin aikana, kun ne on vahvempaa materiaalia ja tällöin koristeen kumpikin puoli pysyy sileänä.

Taikinasta voi tehdä monenlaisia koristeita, itse käytin piparimuotteja niiden tekemisessä. Kannattaa kaulia koristeiden pinta huolella suoraksi ennen niiden laittamista kuivumaan, sillä pienetkin kurtut näkyy tosi helposti sitten koristeiden kuivuttua. Koristeisiin voi halutessaan myös painella erilaisia kuvioita esimerkiksi pitsillä tai havunoksilla. Ennen kuivamista täytyy muistaa myös painaa jokaiseen pieni reikä ripustusnauhaa varten. Koristeet joutui paperilautasten takia kuivattamaan ilman uunia, ja kuivumisessa kestikin vähän kauemmin, noin kaksi vuorokautta. Jos koristeita kuivattaa paperilautasten päällä, kannattaa ne varovasti kääntää n. vuorokauden jälkeen niin toinenkin puoli pääsee kuivumaan. Kuivumisen jälkeen koristeet ovat melko kestäviä, mutta niitä täytyy silti käsitellä varoen, sillä tippuessaan ne menevät helposti rikki.

Kuivumisen jälkeen hioin kynsiviilalla koristeiden reunat sileiksi ja sen jälkeen maalasin koristeet valkoisella kynsilakalla. Kynsilakalla saa maalattua koristeet kätevästi, kynsilakka tarttuu helposti pintaan ja kuivuu nopeasti. Maalaamisen jälkeen lisäsin koristeisiin juuttinarua ripustamista varten ja sitten ne ovatkin valmiit ripustettavaksi vaikkapa kuusen oksille. 🙂

DSC03263
DSC03271
DSC03274

Mitä tykkäsitte näistä taikataikina-koristeista?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.