Lifestyle

Itsenäisyyspäivä | kiitollinen Suomesta

itsenäisyyspäivä-blogi

× Neljä vuodenaikaa. Vaikka kovasti pidänkin esimerkiksi kesästä, olisi mahdotonta ajatella että asuisin joskus maassa, jossa olisi vain yksi vuodenaika. Teininä olin kyllä päättänyt jo salaa, että kun 18-vuotta täytän, muutan heti Espanjaan…No, niin se mieli muuttuu ja nyt mua ei kyllä saa täältä Suomesta pois. Vuodenajat tuo luontoon ja eloon monimuotoisuutta. Kaikki vuodenajat on musta omalla tavallaan kauniita.

× Luonto. Ja juurikin se, että se elää vuodenaikojen mukaan. Kesäisin kimmeltävä järvivesi, vihreät puut, metsä, kesän lämmin tuoksu, kukkakedot, aamukaste, auringonlaskut. Syksyisin oranssit puut, huurtuva maa ja sumuiset maisemat. Talvisin lumipeite, jolloin kaikki näyttää olevan joskus kuin satumaasta. Keväisin se, kun kaikki herää uudelleen eloon hiirvenkorvista ja sulavasta maasta lähtien. Ja näiden kaikkien jatkuva kiertokulku.

× Turvallisuus. Sanoisin että Suomessa on aika suhteellisen turvallista, vaikka onkin tapahtunut myös surullisia ja järkyttäviäkin tapahtumia. Täällä uskaltaa liikkua myöhään illalla ulkona. Kun sä kuljet kaupungilla, sun ei tarvii koko ajan miettiä taskuvarkaita, tai pitää kaksin käsin kiinni repusta tai laukusta. Ei tarvitse jatkuvasti pelätä. Ihan jo niinkin itsestäänselvyytenä pidetty asia eli se, että meillä ei ole täällä sotaa.

× Rehellisyys ja hyväntahtoisuus. Edellisessä kohdassa mainittuun taskuvarasasiaan liittyen, täältä löytyy myös aika rehellistä kansaa. Kuinka monessa maassa palautettaisiin tippunut lompakko tai kännykkä takaisin omistajalle? Miellän suomalaiset myös aika hyväntahtoiseksi kansaksi. Ihmisillä on halua auttaa heikompaa, tukea vähempiosaista, tai auttaa apua tarvitsevaa.

× Sauna. Mikäpä sen miellyttävämpää kuin rentoutua saunan lämmössä. Ja sitten kaikki mitä saunan ympärille ollaan rakennettu: saunatuoksut, saunavihdat, mökkisauna, ja suoraan löylyistä järviveteen pulahtaminen.

× Puhtaus. Vaikka ympäristössä näkeekin joskus hälyttävänkin paljon roskia, on täällä kuitenkin melko puhdasta ja hygieenistä. Luonnosta voi kerätä erilaisia luonnonantimia, marjoja ja sieniä. Ilma on puhdasta – maailman puhtaimmaksikin todettua. Hanasta me saadaan juomakelpoista vettä. Kierrätys on toimivampaa kuin monissa muissa maissa: on esimerkiksi erikseen bio- ja sekajäte.

× Koulutus. Ilmainen peruskoulu, sen mukana tuoma kouluterveydenhuolto, sekä ilmainen (terveellinen ja ravintorikas) kouluruoka. Ihmisille annetaan pohja sivistykselle.

× Suvaitsevaisuus. Tässä varmasti olisi myös huomattavasti parannettavaa, mutta esimerkiksi homoseksuaalien oikeudet on täällä Suomessa huomattavasti paremmat kun joissakin muissa maissa.

× Vapaus. Vapaus valita mitä puoluetta kannatat. Sananvapaus, vapaus ilmaista oma mielipide.

× Terveydenhuolto. Tässäkin asiassa olisi varmasti parannettavaa osin, mutta se kuitenkin on kuitenkin taas moniin muihin maihin verrattuna toimivampaa. Terveyskeskusmaksuista ei peritä kuin kolme ensimmäisen käynnin maksua per kalenterivuosi. Ilmainen hammashoito alle 18-vuotiaille, jonka ansiosta myös mä sain ilmaisen oikomishoidon ja suorat hampaat.

× Demokraattinen hallitus. Mahdollisuus vaikuttaa asioihin itsekin, ja edesauttaa tasa-arvoa.

× Kieli. Suomen kieli on mielestäni kaunis kieli. On kiva osata puhua vaikeaksi kieleksi miellettyä kieltä, joka kuulostaa ulkomaalaiselle siansaksalta. Olen itse kiitollinen myös kouluissa opetettavasta pakkoenglannista ja pakkoruotsista (ruotsi oli yksi mun lempiaineista koulussa, heh). Kielien osaaminen ei ole koskaan turhaa!

× Musiikki. Suomalaiset osaavat myös tehdä ihan hyvää musiikkia. Arvostan erityisesti vanhempaa tuotantoa ja artisteja: Miljoonasade, Eppu Normaali, J. Karjalainen, Freeman, Don Huonot…

× Juhlapyhät ja perinteet. Jokaisella juhlapyhällä on omat perinteet, joista toisaalta voi poiketa vapaan tahdon mukaan niin kuin haluaa. Kuitenkin jotkut perinteiset jutut tekevät juhlapyhistä aivan erityisen: tämän päivän myötä Linnan juhlat, siniristilipun nostaminen salkoon juhlapyhinä, juhannuskokon polttaminen ja juhannustaiat, pääsiäinen pääsiäisnoitineen, ylioppilasjuhlat ja valkolakit, vappu, jouluperinteet ja jouluruuat. (Voi kun vielä kaikki juhlat eivät tarkoittaisi väistämättä myös samalla alkoholia…!)

× Pullonpalautus. Mielestäni tämäkin asia, jossa ollaan edellä monia maita. Kannustaa ihmisiä kierrättämään ja voi myös tuoda vähän lisätienestiä (esimerkki: mä keräsin lapsena pulloja ja ostin niillä rahoilla uuden kännykän :D).

Olen kiitollinen saadessani olla suomalainen, itsenäisen Suomen asukas ja siitä, että tänään päästään myöskin juhlistamaan sitä! ♥

Mistä sinä olet kiitollinen Suomessa tai suomalaisuudessa?

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.