Mielenterveys

Itsemurhien ehkäisypäivä | 50 x syytä elää

syitä-elää

Maailman itsemurhien ehkäisypäivä

Tänään 10.9 vietetään Maailman itsemurhien ehkäisypäivää. Luulen että tarinani omista itsemurhayrityksistä ei ole niin konkreettinen apu itsemurhaa hautovalle, vaikka voikin vertaistukena toimia, kuin se mitä aion tässä postauksessa teille jakaa: 50 syytä elää.

Mikäli luet tämän, ja sinulla on itsemurha-ajatuksia, tämä on merkki sinulle. Älä tapa itseäsi. Aina on toivoa. Sellaisina hetkinä kun mieli on synkkääkin synkempi. Kun olet kaiteella valmis hyppäämään. Kun mietit ottaisitko ne lääkkeet. Älä hyppää. Älä ota. Sinä selviät kyllä. Jossakin pimeyden keskeltä löytyy aina se valo. Joku joka auttaa. Älä menetä toivoasi. Lupaan että asiat järjestyvät. Ihan oikeasti lupaan. Hae apua, vaadi sitä. Sinä ansaitset tulla autetuksi ja en usko toivottomiin tapauksiin. Täytyy vaan löytää ne omat keinot jotka auttavat selviämään. Mä tiedän miltä tuntuu haluta pois tästä maailmasta, mutta mä myös tiedän että ainoa järkevä päätös on yrittää jaksaa sellaisten hetkien yli, sillä se on sun synkkä mielen puoli joka sulle sanoo että kuolema olisi ratkaisu. Älä usko sitä puolta.

Tässä on minun listani teille, 50 syytä elää:

 1. Läheiset ja läheisten kanssa vietetyt iloiset huolettomat ja turvalliset hetket. Huoleton nauru joka kantautuu huoneesta, lämmin tunnelma, turva. Läheiset jäisivät kaipaamaan sinua.
 2. Lemmikkieläimet ja niiden tuki. Kostea kuono ja pehmeät tassut. Kehrääminen, haukut, viaton katse ja ehdoton rakkaus. Se miten paljon sun lemmikki ikävöisi jos sua ei olisi.
 3. Unelmointi, realistiset tai tavoittamattomat unelmat. Joskus jos musta tuntuu oikein huonolle mä uppoudun unelmoimaan. Mietin millasta mun elämä vois olla. En kuitenkaan mitenkään katkerassa mielessä. Annan vaan ajatuksen virrata. Ehkä kirjoitan siitä, millaista haluaisin kaiken olevan. Tuo joskus toivoa elää hetken mielikuvitusmaailmassa, vaikka voikin kuulostaa hassulle.
 4. Luonto ja luonnossa liikkuminen. Metsä, vuodenaikojen vaihtuminen, luonnon eläminen vuodenaikojen myötä. Kauniit maisemat, auringonlaskut ja ääretön tähtitaivas.
 5. Syksy. Tunnelmalliset illat katulamppujen valossa, asunnoista hohkaava valo, omenoiden tuoksu, värikkäät lehdet, kaulaliinat, lenkit kirpeässä syyssäässä, valonauhat, rauhallisuus.
 6. Talvi. Takkatulen ääressä lämpiävät varpaat, villasukat, kynttilät, joulu, ajatus siitä että kaamoksenkin jälkeen tulee aina kevät ja kesä. Talvi ei kestä ikuisuutta. 21. joulukuuta päivät alkaa jo pitenemään.
 7. Kevät. Pitenevät päivät, valoisuus, sula asfaltti, farkkutakkikelit, talvitakin voi pestä pois kaappiin odottamaan seuraavaa talvea, paljaat nilkat ja luonto joka herää taas eloon. Vihreät hiirenkorvat ja ehkä kaamoksen jälkeen heräävä toiveikkuus ja energisyys kun taas jaksaakin vähän enemmän.
 8. Kesä. Valo, rauhalliset kesäillat, tuomen tuoksu, kimmeltävä järvivesi, kesäiltojen tuoksu, kiireettömyys.
 9. Taide. Valokuvaus, maalaaminen, piirtäminen, visuaaliset asiat. Kauneus. Yksityiskohdat, värit, itsensä toteuttaminen, luovuus.
 10. Se että sulla on oikeus olla just sinä. Pukea ne vaatteet jotka tuntuvat hyvälle, näyttää siltä kuin haluat ja tehdä asioita jotka tuo sulle hyvän mielen. Olla välillä vähän itsekäs ja sanoa ei. Pitää iltoja jotka on vaan sua varten. Uskaltaa antautua sille ajatukselle että mitä jos mieli ei rajoitakaan sua ja sä olet vapaa. Edes hetken. Vähitellen ne hetket lisääntyy. Anna lupa heittäytyä, hullutella ja toteuttaa spontaaneja päähänpistoja jos ne ei satuta ketään. Se on elämän yksi vapauttavimmista ajatuksista kun päästät irti mielen kahleista ja peloista. Pelot on ne jotka estää sua elämästä. Tommy Tabermannia lainaten: ”Mitä pelolle voi tehdä? // Pelon voi ottaa syliin, hyväillä, tuudittaa uneen. // Sitä pelko pelkää, // syliin ottamista.” Päästä pelko kylään, mutta olekin sille lempeä.
 11. Tanssi ja itsensä ilmaisu. Tanssi yksin kuin mikään ei sua estäisi. Luo päässäsi mitä hullumpia koreografioita lempibiiseille. Anna liikkeen viedä. Sulje se ääni sun päästä että sä et osaa tanssia. Tuo ilmi itseäsi pukeutumalla tai meikkaamalla. Ole se mitä haluat olla.
 12. Uskalla pyytää apua. Selaa läpi Googlet ja käy läpi kaikki ne vaihtoehdot mitkä voisi sua just nyt auttaa. Puhu tai kirjoita jos se on helpompi. Sano ääneen että sulla on paha olo. Älä kaunistele sitä mitä tunnet. Usein se että on rehellinen, auttaa ihmisiä ymmärtämään mitä sun pään sisällä pyörii ja miten paha olo sulla on. Joskus asiat tapahtuu tuskallisen hitaasti, mutta yritä luottaa siihen että vielä löytyy joku joka osaa sua auttaa ja antaa sitä apua mitä sä tarviit. Soita terveyskeskukseen tai käy päivystyksessä. Yritä selittää rauhallisesti mitä sä tunnet. Itke jos itkettää. Kukaan ei lue sun ajatuksia, joten älä odota että sulta kysytään oikeat kysymykset. Ennakoi. Älä odota että on liian myöhästä. Uskalla hakea apua ajoissa.
 13. Elämä on ihme. Mieti mitä kaikkea sullakin on elämässä tapahtunut. Jokaisella on ainutlaatuinen matka jota kulkee, ja se tekee siitä ihmeen. Jokainen hengenveto on lahja vaikkei siltä aina tunnu. Elämällä on aina jotain annettavaa meille. Koskaan ei voi tietää mitä tulevaisuus tuo, joten anna tilaa sille ajatukselle että olet utelias näkemään mitä sillä on sulle annettavaa.
 14. Jos on vaikeeta, keskity siihen että elät hetken kerrallaan. Älä suunnittele elämää liian pitkälle. Karsi kaikki ylimääräinen rasite elämästä. Tee sellasia asioita jotka saa sulle hyvän mielen. Tee jalkakylpy, silitä itseäsi, tai katso leffaa viltin alla. Lue blogeja, kirjoja, lehteä. Hengitä ja kerää voimia.
 15. Anna tunteille tilaa. Makaa sängyssä ja itke jos itkettää. Anna tunteiden puhdistaa sut ja tuntua jos ne on tuntuakseen. Tää ei kestä ikuisuutta, vaikka siltä nyt saattaa tuntua. Tunteet tuntuu hetken, mutta ne huuhtoutuu sun yli kuin aallot, puhdistaen sut. Mä lupaan että oot vahvempi sen jälkeen kun annat tunteille tilaa etkä yritä paeta niitä. Pidä huolihetkiä. Joskus mua helpottaa se että kuuntelen musiikkia ja itken pimeessä huoneessa kaikki ne itkut mitkä itkettää ja sit meen nukkumaan. Aamulla on usein jo parempi fiilis.
 16. Harrastukset ja opiskelu jos sulla on sellaisia. Ne pitää jotenkin kiinni arkielämässä ja saa ajatuksia muualle.
 17. Musiikki. Sun lempibiisit, ehkä jonkun soittimen soittaminen. Musiikki puhuu sillon kun sulla ei oo sanoja. Musiikki on se joka antaa boostia päivään. Musiikissa on voimaa.
 18. Rakkaus. Saavuttamaton tai saavutettavissa oleva. Rakastuminen. Se tunne kun oot rakastunut. Kun toinen ihminen on kauneinta maailmassa. Kun näette taas. Kun näät elämän vaaleanpunasien lasien läpi. Kun hymyilet ihan vaan koska oot rakastunut. Käy lukemassa mun postaus mitä rakkaus minulle merkitsee. Rakkaus on musta kaunein asia maailmassa.
 19. Elämäntehtävät, joista puhuin hetki sitten tehdyssä unelmapostauksessa. Uskon että meillä jokaisella on elämäntehtävä. Sen ei tarvii olla suuri, riittää että se on tärkeä sulle. Mulle se on se että saan auttaa ihmisiä ja jakaa vertaistukea. Kirjoittaa kirjan ja kasvaa ihmisenä. Kun kaiken eksistentiaalisen pohdinnan keskellä tajuut mikä se sun juttu tässä maailmassa on, se on aika vapauttavaa ja voi pitää sut pinnalla sillonkin kun on vaikeeta. Ota tää elämäntehtävä projektiksi. Maaliksi. Et saa lähteä täältä ennen kun se on hoidettu. Sen jälkeen ota toinen tehtävä. Joskus myöhemmin saatat huomata ettet enää tarviikkaan näitä maaleja. Mun maali on tällä hetkellä sen kirjan kirjottaminen.
 20. Elämä on myös odottamista. Mieti arkeen kivoja asioita joita odotat. Olipa se sitten joku keikka, matka, tapahtuma, tai muu juttu. Mä odotan tällä hetkellä Semmareiden kiertuetta ja sitä että saan yhdet valmiit mallikuvat itsestäni myös mun käyttöön. Tuo mallikuvaus on sellainen joka aina vie eteenpäin, sillä itse kuvailu on kivaa ja sitten on jännää odottaa millasia kuvia on saatu aikaseks.
 21. Ehkä se että haluat lapsia vielä joskus. Tai ehkä se että sulla on lapsia. Se kun näkee että siitä pienestä nyytistä kasvaa taapero joka oppii uusia taitoja jatkuvasti ja että saat antaa sun kaikkes tehdäksesi sun rakkaimman elämästä hyvän. Kun saat seurata sun rakkaimpasi kasvutarinaa. Vanhemmuus voi olla uuvuttavaa, mutta se myös antaa paljon. Ehkä joku kokee sen elämäntehtäväkseen, olla äiti tai isä.
 22. Elämän pienet ihmeet. Kuinka kauniita pienet asiat joskus onkaan. Näe kauneutta kaikkialla. Sitä voi oppia näkemään. Pehmeiden lakanoden välistä herääminen auringonnousuun, aamutee tai kahvi, kiireettömät hetket, nauru niin että vatsanpohjaan sattuu, halit, kosketus, kivat viestit, kehut, voimauttavat päiväunet, tuoksut, maut, aistiärsykkeet, hyvä ruoka, iloiset muistot, kosketus, hymyt. Joskus ihan vaan se että oot siinä ja hengität. Sekin on ihme. Ja muistathan, niin kauan on toivoa kun täällä hengitetään.
 23. Mielen rauha. Ne hetket kun joogaat, uppoudut hyvän kirjan vietäväksi tai kirjoittamisen flow vie mennessään. Meditointi, piikkimatolla makoilu kuunnellessa jotakin hypnoottista musiikkia tai miksei ASMR-videot jos ne sulle sopii. Mitkä on ne hetket kun sun mielessä ei pyöri yhtään ikäviä asioita ja sä tunnet seesteisyyttä? Mitkä on ne asiat jotka saa sellaisen tunteen aikaiseksi?
 24. Valitse elämä, koska se toinen vaihtoehto on lopullinen. Ei paluuta, ei uusintaa. Kuolema kyllä tulee kun on sen hetki. Nyt ei oo. Nyt sulla on tää hetki.
 25. Itsemurha koskettaa aina jotakin ihmisiä, vaikka sulla saattaa olla ajatus ettei sulla oo mitään väliä. Sulla on väliä. Aina on joku joka välittää, vaikket ehkä huomais sitä just nyt.
 26. Toisiin maailmoihin upputuminen. Kirjat. Lukemattomien kirjojen pino. Elämykset. Elokuvat, dokumentit.
 27. Lue Matt Haigin Syitä pysytellä hengissä ja päätä ettet tee lopullisia päätöksiä ennenkun tuo kirja on luettu loppuun. Lupaan että se mullistaa sun elämän, jos ei kokonaan niin ainakin ohjaa ajatusten suuntaa raiteilleen. Tää tyyppi tietää mistä puhuu. Tää tyyppi tietää miltä tuntuu olla oikeasti masentunut ja tuntea elämänsä olevan turhaa. Mutta sillä myös on sulle just ne sanat jotka ehkä just nyt haluat kuulla.
 28. Lämmin suihku. Turvallinen ja puhdistava suihku. Suihkun jälkeinen puhdas fiilis. Puhtaus ylipäätään. Puhdas lempipyjama ja puhtaisiin lakanoihin sukeltaminen.
 29. Ajatus siitä, että tulet vielä löytämään elämässä asioita jotka vievät sinua eteenpäin. Jokaisella on ne omat jutut. Oikea lääkitys, tai lääkkeettömyys, sun mielen solmujen aukeaminen. Mielen kahleista vapautuminen. Se että sirpaleista kootaan vielä ehjä kokonaisuus. Yksin tai jonkun kanssa. Ehkä terapia. Keskustelu. Suunnitelmat. Tavoitteet. Sateen jälkeen osaa arvostaa maailmaa eri tavalla. Tulet vielä joskus olemaan vahvempi kuin koskaan ennen sen takia mitä oot käynyt läpi. Mä uskon että asioilla on aina tapana järjestyä. Myös nyt.
 30. Sun ei tarvii saavuttaa mitään suurta, että voisit kokea elämäsi mielekkääksi. Yhteiskunta korostaa elämässä etenemistä, koulutusta ja aikaansaamista. Sun elämä voi kuitenkin olla sun oman näköinen, eikä sen tarvii mennä yleisten normien mukaan. Tee sun elämästä sellainen kun haluat sen olevan. Älä ota liikaa stressiä siitä että sun pitäis olla jotakin suurta että voisit kokea olevas arvokas. Sä olet arvokas.
 31. Hyväksy se minkälainen elämä sulle on annettu. Tiedän, asiat ei aina mene niin kuin niiden olisi reilua mennä. Mutta ehkä kaaoksenkin keskeltä löytyy palikat onnelle. Etsi ne sun puitteet onnelliselle elämälle sillä se on mahdollista sulle myös just nyt. Mitä sä haluaisit sun elämään että sä voisit olla onnellinen? Mitä jos poistetaan kaikki ne ajatukset, mitä täytyisi, tai pitäisi. Mitä jos jäljelle jäisi vaan, mitä sä haluat? Voisitko lähteä vähitellen muuttamaan elämääsi siihen suuntaan? Mitkä on sun arvoja? Elätkö sun arvojen mukaan?
 32. Hyväksy itsesi. Vapautuneisuus on tunne joka jokaisen pitäisi kerran elämässä tuntea, sillä se on jotakin äärettömän voimauttavaa. Ja jos ei mitään muuta oo jäljellä, on jäljellä vapaus. Sekin voi olla itsessään aika vapauttavaa kun sen tajuaa. Anna itelles lupa olla vapaa. Anna itelles lupa olla sinä. Älä moiti itteäs, tai ajattele et oot jotenkin vääränlainen, tai et sun tarviis muuttua. Sun ei tarvii. Sä oot hyvä just noin. Salli itelles asioita.
 33. Joka aamu on oikeastaan vähän kuin uusi sivu kirjassa. Joka aamu sulla on mahdollisuus tehdä päivästä just sun näköinen ja tehdä valintoja jotka ajaa sun tilannetta eteenpäin. Joka aamu on hyvä aika muutokselle. Jopa tänään. Tai huomenna. Tai ylihuomenna.
 34. Ehkä uskonto, jos uskot johonkin.
 35. Viherkasvit ja puutarhanhoito. Se että sulla on joku rakas huonekasvi tai ehkä oma puutarha, jota hoitaa. Siinä näkee oman huolenpidon tuottavan tulosta, ja se on palkitsevaa. Kukkien, viherkasvien ja mullan tuoksu. Anna itelles lupa miettiä kuinka tärkeitä kasvit on sulle. Kuinka yksinkertaisen kauniita ne on. Muistatko sen fiiliksen kun hankit ne sulle? Muistatko sen fiiliksen miltä tuntuu upottaa kädet viileään multaan? Miltä tuoksuu kukat, tomaatintaimet ja kasvien lehdet.
 36. Some. Somella on sekä hyvät puolet että ne omat varjopuolensa, mutta se voi olla jollekin myös keino jakaa esimerkiksi omaa luovuuttaan. Mulle se on sellainen. Mä saan jakaa inspiraatiota, kuvia, kirjoittaa ja auttaa. Jakaa elämän kauniit hetket, mutta myös kertoa niistä huonoista hetkistä. On ihana suunnitella Instagram-seinää, ja sitä millon julkaisee mitäkin. Blogipostausten rakentaminen on ihan oma prosessinsa. Mä saan toteuttaa tätä kautta mun luovuutta. Some voi olla voimauttava siihen asti kunhan se ei tuota paineita ja osaa olla kriittinen. Kannattaa seurata myös vaan sellasia tilejä jotka saa sulle hyvän mielen ja aidosti ajaa sua eteenpäin. Yksi iso vahva suositus @katjanparantuminen-tilille, joka on auttanut mua ihan hurjan paljon mun parantumisen matkalla.
 37. Halu auttaa. Ehkä se että sä kamppailet, on vielä avuksi joskus jollekin toiselle. Susta voi tulla vaikka kokemusasiantuntija, tai voit jakaa sun vertaistukea jonkun muun jutun muodossa. Olipa se sitten taide tai kirjoittaminen. Mulla itelläni on myös haave opiskella psykologiaa joku päivä ja päästä ihan aidosti auttamaan jotakin ja tehdä jotakin parantaakseni maailmaa omalta osaltani edes pienesti. En tiiä onko se liian kaukainen haave, tai tuleeko se edes koskaan toteutumaan, mutta unelmia ja haaveita pitää olla.
 38. Matkustelu ja halu nähdä maailmaa. Uudet paikat, elämykset, kokemukset. Se kun pääset ehkä tutustumaan vieraaseen kulttuuriin. Jotakin ihan erilaista kun Suomi. Tai jotakin vähän turvallisempaa täällä lähellä. Joku uusi paikka täällä Suomessa. Museot, nähtävyydet, kirkot, linnat, rakennukset. Arkkitehtuuri ja se kaikki uutuuden viehätys. Ehkä hotellin valkoisissa lakanoissa vietetyt yöt, telttaretket, asuntoautoyöt tai joku muu ihan uus paikka missä viettää yötä.
 39. Hyvä ruoka. Leipominen, ruuan laitto, ja kokkailuiden antimista nauttiminen. Kaikki sun lempiruuat. Ravintolaillalliset, kotiruoka tai herkutteluhetket tv:n ääressä.
 40. Pelaaminen. En ite pelaa, mutta lapsena pelasin ja tiedän että sopivissa rajoissa se voi olla myös asia joka tuottaa mielihyvää. Olipa sitten kyseessä joku tietokone-, konsoli- tai lautapeli. Siinä uppoutuu ihan toiseen maailmaan.
 41. Tee muutos. Elämä on jatkuvassa dynaamisessa liikkeessä ja kaikki muuttuu, myös sun tilanne voi muuttua, ja se muuttuukin. Aloita pienestä. Jonkun on oltava pielessä jos oot päätynyt ajattelemaan jotakin niin synkkää että sun elämällä ei oo väliä. Onko sun vuorokausirytmi kunnossa? Meetkö ennen 12 nukkumaan? Heräätkö järkevään aikaan? Syötkö säännöllisin väliajoin terveellistä ravintorikasta ruokaa? (Salli myös herkuttelupäivät!). Teetkö arjessa tarpeeks asioita jotka tuo hyvän mielen vai onko elämä vaan jatkuvaa suorittamista? Hellitä vähän. Tai ehkä vähän enemmänkin. Älä oo niin vaativa. Hoida pitkään mieltä vaivanneet asiat pois alta (se helpottaa vaikka voikin alkuun tuntua raskaalle). Rytmitä sun päivää. Luo rutiineita. Luo jotakin tuttua ja turvallista rutiineilla. Luo niillä sopivaa kontrollia, sä ohjaat tätä, ei sun sairaus. Rentoudu. Tee jotakin joka saa sun aivot narikkaan ja josta sä nautit. Päätä että sä pystyt tähän. Älä luovuta.
 42. Liikunta. Lenkkeily, jooga, salilla käynti, pyöräily, ratsastus, mikä se sun laji sit ikinä onkaan. Se tunne kun oot tehnyt lempeän kehoa hellivän treenin joka saa mielen seesteiseksi tai rääkkitreenin jälkeinen hyvä fiilis koko kropassa. Mä itse rakastan lenkkejä vähän pimenevässä illassa, koska ne on hetkiä jotka nollaa mun ajatukset täysin ja mä saan uppoutua vaan unelmoimaan. Tai joogatunteja jossa korostuu salliva läsnäolo ja lempeys omaa itteä kohtaan.
 43. Sisustaminen ja kodin laitto. Se että sä saat tehdä sun kodista oman näköisen. Tee sun kodista sun oma turvapaikka. Sellainen paikka missä sun on hyvä olla. Ihan vaikka riittää että siellä on yks sun turvapaikka jossa sä koet että mikään paha maailmassa ei voi sua koskettaa. Mulla se on sängynnurkka yöpöydän vieressä, pöydällä täysi kuppi lämmintä teetä ja peiton alle kääriytyminen. Siellä mä olen turvassa. Ja musta tuntuu et mikään paha ei voi muhun iskeä. Ehkä se on vaan illuusio, mut joskus sekin auttaa jaksamaan. Mieli kehittää joskus hullujakin keinoja selviytyäkseen, mut jos ei se satuta ketään, niin ota villeimmätkin apukeinot käyttöön.
 44. Henkisyys ja henkinen kasvaminen. Siihen liittyvä kirjallisuus. Tää kaikki opettaa ja kasvattaa sua, vaikka nyt tuntuu ehkä siltä et kunpa tää ylitsepääsemätön tuskallinen olo jo loppuis. Tän kaiken jälkeen sä oot vahvempi. Tää matka opettaa sulle elämästä ihan valtavasti. Tää on todellista henkistä kasvamista.
 45. Kahvi tai tee. Se mitä ilman luultavasti sun aamu ei ala. Jotakin tuttua tai turvallista. Ehkä uuttakin jos testaat jotakin uutta makua. Ja se kun aamu lähtee sillä käyntiin. Se on tuttu rutiini joka luo turvaa. Miten hyvä olo tulee kun saat juoda vastakeitettyä teetä tai kahvia. Ehkä jo pelkästään se että aamulla kodin täyttää vastakeitetyn kahvin tai teen tuoksu? Ehkä se on sulle enemmänkin kun vaan rutiini, ehkä harrastus tai mielenkiinnonkohde?  Mulle ainakin henkilökohtaisesti tee on enemmän kuin vaan aamun aloittaja. Koen että se on mun rakas harrastus. Mikään ei voita sitä tunnetta kun pääset juomaan lämmintä kupillista vastakeitettyä ja laadukasta Earl Grey-teetä. Yksinkertaisen hyvää ja turvallista.
 46. Käsityöt. Askartelu, neulominen, tai ompelu. Mikä ikinä onkaan se sun keino toteuttaa käsillä tekemistä. Se on jotakin joka vie ajatukset ihan muualle ja myös tosi palkitsevaa kun huomaa mihin pystyykään.
 47. Kenenkään elämä ei oo 24/7 pelkkää negatiivista. Varmasti sun elämän varrella on ollut myös iloisia hetkiä. Sellaisia ikimuistoisia, jotka tuo hymyn huulille kun niitä miettii. Ehkä saattaa herätä vähän suruakin jos ne on mennyttä. Mut se että sulla on ollut onnellisia hetkiä, tarkoittaa että niitä on tiedossa myös lisääkin. Nauti hyvistä hetkistä täysillä. Sä olet ansainnut ne. Tartu sellaisiin hetkiin kaksin käsin ja elä. Anna elämälle mahdollisuus. Se kyllä osaa näyttää sulle myös positiiviset puolensa. Sun elämä on oikeestaan kuin jännittävä kirja. Sä et tiedä mitä on tiedossa, mut joku pieni aavistus sulla saattaa olla et haluut jatkaa sen kirjan lukemista ja tietää mitä sillä on annettavaa.
 48. Monille illat on hankalampia kun päivät ja usein illalla itsetuhoiset ajatukset valtaa mielen herkemmin. Jos sulla on näin, koita rauhotella itteäs ja pakene pahaa oloa vaikka menemällä nukkumaan tai tekemällä jotain joka saa sun ajatukset ihan muualle. Tiiän että sittenkun se järkyttävä rintaa puristava ahdistus iskee, ei siinä vaiheessa auta se että koittaa keksiä muuta ajateltavaa, mutta koita ennakoida iltaa. Jos tunnistat ahdistuksen tulevan, tee iltahommat ja koita päästä ajoissa nukkumaan. Yleensä mulla ainakin on aamulla sitten ihan eri fiilikset.
 49. Aamulla anna päivälle mahdollisuus. Itseään toteuttava ennuste voi toteutua päivän mittaan ihan senkin mukaan mitä ajattelet. Jos sun eka ajatus on aamulla herätessä että tästä päivästä ei tule hyvä, se voi kääntyä todeksi koska alat ehkä huomaamatta toimimaan sen mukaan ja huomaat vaan negatiivisia asioita sun ympärillä joka vahvistaa itseään toteuttavan ennusteen kehää. Koita suhtautua toiveikkain mielin tulevaan päivään. Tästä päivästä voi tulla hyvä. Koita tehdä joka päivä ainakin yksi asia joka tuo sulle hyvän mielen.
 50. ”Kun luulet jo menettäneesi kaiken, on jäljellä vielä tulevaisuus.”

Voimia ja rohkeutta juuri sinulle omaan taisteluusi ♥ Haastan myös sut miettimään mikä on sun #syyelää!

.

Ps. joko luit tämän?

Maailman mielenterveyspäivä | Konkreettisia vinkkejä masentuneelle

2 kommenttia

 • M

  Oikeasti? Toivottavasti tämä auttaa muita. Oikeasti toivon sitä. Mutta oikeasti? Mitä ovat oikeat syyt??itse elän, koska minulla on velvollisuuksia, minun on pakko muiden vuoksi, jotta varmistan, että he voivat hyvin, mutta miksi muutoin ihminen haluaa elää? En vain ymmärrä… kun mitä saavutettavaa enää on – varsinkin jos jokainen päivä on fyysistä ja henkistä kipua… toivottavasti se ei kaikilla ole sitä, toivon, että olen poikkeus.

  • Enni

   Hei, tavoitteena oli herätellä toiveikkuutta tämän listan avulla, mutta en tietysti pysty takaamaan ettäkö joku löytäisi tästä jonkun toiveikkuuden pilkahduksen elämäänsä. On toki monia muitakin keinoja lähestyä itsemurhaa suunnitelevan tilannetta kuin lista elämän kivoista asioista. Ehkä kepeä listaus ei kaikkia hetkauta. Eikä varsinkaan sillä hetkellä kun elämä on mustaakin mustempi. Nämä syyt olivat ehkä pinnallisia, mutta toivon että jokainen toteaisi ja löytäisi sen kokemuksen sisimmässään itse, että tätä elämää kannattaa jatkaa. Siihen asti tarttuu kaikkiin toivonkipinöihin, jotka auttavat jaksamaan, vaikka sitten sekunti kerrallaan. Ulkoiset motiivit elää eivät ehkä kannattele pitkälle, tai jos kannattelevat niin voi olla että lopulta puuttuu se kokemus joka minusta on tärkein – että elän tätä elämää pohjimmiltaan itseäni varten, jotta minulla olisi hyvä olla, ehkä siinä rinnalla myös läheisiä varten – kumppania, lapsia, lemmikkiä tai mitä tahansa. En ymmärrä, mutta voin kuvitella tilanteen, että joskus on myös ns. velvollisuus elää muiden vuoksi.

   Ja kyllä vain, sen tilanteen tiedän, jossa joka päivä on vain kipua, henkistä ja fyysistä. Ei ole mitään menetettävää, mutta voisiko sen kääntää hyvällä tavalla vapaudeksi, tietenkin sen rajoissa että noudattaa lakia eikä ketään satuta? En tiedä tilannettasi, mutta toivon että jaksat taistella vielä. Minun taisteluni vaati 12 vuotta, että asiat järjestyvät, tai edes alkavat järjestyä. Siinä välissä on ollut useita päiviä, vuosia, no oikeastaan vuosikymmenkin kun olen toivonut että yö veisi minut mukanaan tai ihan mitä vain, jotta ei tarvitsisi enää elää. Ehket itse siihen usko, enkä minäkään uskonut silloin kun toivoin ettei minua olisi, mutta tulee sekin aika lopulta kun pystyin sanomaan olevani kiitollinen elämästä. On päiviä jotka ovat aivan helvetillisiä, mutta vastapainoksi myös sellaisia päiviä kun olen iloinen ja onnellinen. Itsellä on helpottanut se ajatus että tämä tässä on mun elämä, en ehkä valinnut että siitä tulisi tällaista, mutta eletään nyt kun kerta yksi elämä on meille suotu ja katsotaan mitä sillä on annettavaa. Suhtaudun elämään myös jollakin tapaa uhmakkaasti, se koettelee, ja se koettelee todella, mutta yritän olla vahvempi. Ja kyllä, on minunkin yhä välillä vaikea miettiä olisiko silti parempi, jos joku itsemurhayrityksistäni olisikin onnistunut, mutta kun kiinnitän huomiota asioihin mitkä minut täällä pitävät, vahvistuu vähitellen se ajatus että on kuitenkin onni että olen selvinnyt. Jos joskus näin vain tämän hetken ja tulevaisuus oli musta, tai sitä ei ehkä näkynyt ollenkaan, näkee nyt jo hieman pidemmälle. Sumu hälvenee vähitellen, ja sen sijaan että tulevaisuudessa ei olisi mitään, tai että elämällä ei olisi mitään annettavaa minulle, alkaa nähdä vähitellen jo vähän pidemmälle. Ehkä näkee ne syyt elää. Ne todelliset, oikeat syyt, joita et ehkä saanut tästä tekstistä ja joita kaipaat.

   Voi, jos osaisin, sanoisin sinulle jotakin tässä joka sinua helpottaisi. Toivon että uskallat puhua, hakea apua, kertoa mitä ajattelet, vaikka ehkä sen olet jo tehnyt. Jos ei elämään kykene, jaksa yksinkertaisesti millään jatkaa, onko sinun mahdollista päästä hetkeksi osastolle lepäämään ja ottamaan aikalisää tilanteeseen? Toivon että tulet kuulluksi ja nähdyksi, läheiselle tai vaikka ammattiauttajalle, joka osaa sinua kuunnella ja nähdä tilannetta etäältä, ehkä löytää ratkaisuja miten sitä voisi helpottaa.

   Toivon kaikkea hyvää, jaksamista ja uskoa parempaan. Ethän luovuta.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.