Mielenterveys,  Terveys & Hyvinvointi

Hyvää oloa piikkimatosta

Mikä on piikkimatto?

En tiedä muistatteko te, mutta tässä pari vuotta sitten (tai taitaa siitä olla vierähtänyt enemmänkin kun se pari vuotta), Suomeen rantautui piikkimattobuumi. Niitä hehkutettiin joka paikassa ja sellainen löytyikin monen kotoa.

Piikkimatot ovat siis mattoja, joissa on jopa tuhansia piikkejä, jotka stimuloivat selän ja kallonpohjan akupisteitä. Matto rentouttaa, poistaa jännitystiloja, lievittää kiputiloja ja helpottaa jopa nukahtamista. Matolle mennään makaamaan selälleen, mieluiten ilman paitaa, mutta kipuherkkä voi laittaa väliin vaikka ohuen kankaan. Kipua ei ole kuitenkaan tarkoitus hoidon aikana tuntea. Maton alle voi asettaa tyynyn niin että piikkimatto stimuloi myös kallonpohjaa, ja näin asento on myös miellyttävämpi. Kokemattomalle 10 minuuttia riittää alkuun, mutta määrää voi vähitellen lisätä jopa 40 minuuttiin asti.

 

piikkimatto-kokemuksiaOmat kokemukset

Mä päätin hankkia myös piikkimaton, vaikka olenkin tässä ”buumissa” vähän jälkijunassa. Olin miettinyt sellaista jo jonkin aikaa, mutta mulla oli hieman pinnallinen kriteeri matolle: sen piti olla vaaleanpunainen/pinkki väriltään ja toki myös laadukas. Päädyin Gymstickin Emotion-piikkimattoon, jossa piikit olivat huomattavasti terävämmät kuin hieman halvempien mattojen ja siitä löytyi myös se pinkki väri. Tälle ei jäänyt hintaa kuin 24,90 € Kärkkäisellä, joten mielestäni se oli vielä ihan kohtuullinen. Tämä matto sisältää 6210 piikkiä, ja matto on kooltaan 64 x 40 cm, eli juuri sopiva, tila riittää selälle ja kallonpohjalle.

Mutta sitten itse kokemuksiin: aluksi tunsin pientä kipua asettuessani matolle. Se on kuulemma kuitenkin ihan normaalia ja kipu poistui parin minuutin kuluessa, kunhan sain itselleni etsittyä sopivan asennon. Laitoin maton alle tyynyn, ja kuulokkeisiin rentouttavaa musiikkia. Alkuun käytin mattoa sen suositellun 10 minuuttia mutta nyt olen jo pidentänyt aikaa. Selässä tuntui hoidon aikana kuumotusta, varmaankin siksi koska piikit vilkastuttavat verenkiertoa.

Itse kokemus piikkimatolla ei ollut rentouttava, vaan vaikutus tulee jälkijunassa: kun nousin ylös, kehoni valtasi totaalinen aaltomainen rentoutumisen tunne ja olo oli vähän kuin pitkän rentouttavan hieronnan jälkeen. Voisin kuvitella että samanlainen fiilis tulisi myös avantouinnin jälkeen ja rinnastankin tätä kokemusta vähän siihen: itse kokemus on neutraali tai jopa hieman vastenmielinen, mutta lopputulos kruunaa koko kokemuksen ja siitä saa motivaatiota tehdä tätä. Olen käyttänyt mattoa nyt muutamia kertoja, ja se on lievittänyt niin pahoja paniikkikohtauksia kun rentouttanut, sekä auttanut myös vaikeissa uniongelmissa. Aamulla se energisoi, illalla rentouttaa. Voit käyttää mattoa silloin kun sinulle sopii ja sitä kaipaat. Matto menee myös kätevästi vaikka korkeamman sängyn alle piiloon, jossa sitä on helppo säilyttää ja nopea ottaa esiin tarpeen tullen. Sanoisinko että oikein huippu ostos joka tulee varmasti käyttöön!

HUOM! Piikkimatto siis sisältää teräviä piikkejä, mutta ne eivät tee reikiä ihoon. Käytön jälkeen iholla näkyy pieniä pistemäisiä painaumia, ja hoidettava alue saattaa punoittaa, mutta se katoaa lyhyessä ajassa.

piikkumatto-hyödyt

Mihin piikkimatto voi auttaa?

Ajattelin sitten vielä kerätä netistä faktatietoa, mihin tämä matto sitten loppujen lopuksi voikaan auttaa:

× lievittää stressiä

× auttaa ahdistuksessa

× helpottaa nukahtamista

× poistaa mielen ja lihasten jännitystiloja

× auttaa kiputiloissa

× nostaa energiatasoa

× voi auttaa selkäkivuissa kuten iskiaksessa

× aineenvaihdunta paranee

× laskee verenpainetta

× vähentää tulehduksia

× jalkapohjille käytettynä virkistää (kannattaa varovasti painella jalkoja mattoa vasten, ei seistä, tämä mun matto oli ainakin liian terävä seisomiselle)

Muistathan myös juoda piikkimatolla oleilun jälkeen vettä, sillä hoito poistaa kuona-aineita ja vähäinen veden saanti voi aiheuttaa päänsärkyä tai pahoinvointia.

Huomioithan myös että piikkimatto ei sovi käytettäväksi, jos olet esimerkiksi raskaana, sinulla on epilepsia, haavaumia selässä, tai olet flunssassa!

Käytättekö te piikkimattoa ja oletteko saaneet siitä apua?

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.