Terveys & Hyvinvointi

Eteeriset öljyt & aromaterapia

Tuoksuilla on suuri merkitys hyvinvointiimme. Jotkin tuoksut herättävät välittömästi positiivisia mielleyhtymiä, ja toiset taas negatiivisia. Omalla kohdallani tervan tuoksuiset löylytipat vievät minut automaattisesti lapsuuden kotoisaan mökkisaunaan ja eräs tietty hajuvesi saa ahdistuksen puristamaan rintakehällä. Tuoksuja on myös käytetty apuna hyvinvoinnin ylläpidossa, ja tämä postaus koskeekin sitä. Mitä on aromaterapia, ja miten eteerisiä öljyjä käytetään?

eteeriset öljyt

Mitä ovat eteeriset öljyt?

Eteeriset öljyt ovat nesteitä, jotka valmistetaan aromaattisia aineita sisältävistä kasveista. Eteerisiä öljyjä voidaan käyttää aromaterapeuttisissa tarkoituksissa, eli vaikuttamaan ihmisen hyvinvointiin ja mielialaan. Tuoksuilla on suora yhteys esimerkiksi ihmisen mielialaan, ja tietyt tuoksut voivat mm. lievittää stressiä ja rentouttaa. Aromaterapiassa onkin kyse juuri siitä että eri tuoksuilla pyritään vaikuttamaan mm. keskittymiseen, stressin lievitykseen, virkistämään ja edistämään unen tuloa. Aivoihin luodaan positiivisia muistijälkiä tietyistä tuokuista, ja joka kerta kun tämän kyseisen tuoksun haistaa, keho alkaa automaattisesti oppia että nyt on aika rentoutua ja unohtaa huolet.

Miten eteerisiä öljyjä käytetään?

Eteerisiä öljyjä ei koskaan saa levittää suoraan iholle, vaan ne sekoitetaan ensin öljyyn. Itse käytin tähän Life-kaupasta löytyvää rypälekiviöljyä (erityiskiitos ihanalle myyjälle joka jaksoi selostaa eteerisistä öljyistä ja niiden käytöistä!!). 5ml öljyä lisätään muutama tippa eteeristä öljyä, ja tämän jälkeen seos sekoitetaan ja levitetään iholle mm. ranteeseen, leukaan tai korvan taakse. Eteerisiä öljyjä voi myös käyttää löylytuoksuina saunassa, sekoittamalla ne ensin veteen tavallisten löylytippojen tavoin. Kolmas vaihtoehto eteeristen öljyjen käytölle on diffuuseri tai tuoksulyhty, joka levittää tuoksua hengitysilmaan.

eteeriset öljyt blogi

Mistä eteerisiä öljyjä löytää?

Eteerisiä öljyjä löytää luontaistuotekaupoista, kuten Life-myymälöistä, Ekolosta, Ruohonjuuresta tai vaikkapa netistä esimerkiksi Frantsilan nettipuodista.

Mitkä eteeriset öljyt valitsin testiin?

Testissä mulla oli kaksi eteeristä öljyä, frankinsenöljy ja rosmariini. Halusin testiin etenkin rentouttavat ja stressiä lievittävät eteeriset öljyt, ja itseä miellyttivät tuoksuista eniten nämä, joten päädyin sitten noihin kahteen.

Frankinsenöljy vahvistaa keskittymiskykyä, avaa tunnelukkoja ja lisää luovuutta. Se lievittää myös stressiä ja nostaa mielialaa. Frankinsenöljy tuoksuu metsäiselle ja hieman havumaiselle.

eteeriset öljyt frankinsen

Rosmariini puolestaan poistaa stressiä ja uupumusta, virkistää muistia, hoitaa kipuja, raikastaa hengitysilmaa ja stimuloi verenkiertoa sekä ruuansulatusta. Rosmariini on mausteisen raikas tuoksu, joka muistuttaa hieman eukalyptusta.

Vaihtoehtoja erilaisille eteerisille öljyille on kuitenkin monia. Esimerkiksi laventeli auttaa nukahtamaan, appelsiini piristää ja eukalyptus auttaa lievittämään flunssan oireita. Jokaiselle löytyy siis eri tarpeisiin jotakin!

eteeriset öljyt rosmariini

Oliko eteerisistä öljyistä hyötyä?

Tuoksut todella vaikuttivat mielialaan, ja se tuli huomattua jo ensimmäisellä käyttökerralla. Olo oli rentoutunut tuoksun vaikutuksesta, ja tuntui kuin koko elimistö olisi herännyt uudestaan jostakin talviunilta. Stressi tuntui lievittyvän ja olo oli kaikella tapaa miellyttävä, rento ja tyyni. Kaikista eniten huomasin että olo oli pitkästä aikaa rauhoittunut ja levollinen.

Uskon että näistä eteerisistä öljyistä on hyötyä myös etenkin opiskelussa, joten täytyy ehdottomasti testata näitä tehostamaan myös oppimisprosessia (mulla on tapana opiskella silloin tällöin psykologiaa vaikken olekaan tällä hetkellä koulussa). On tutkittu että kaikki se joka muistuttaa oppimisympäristöstä, auttaa muistamaan opitut asiat sitten tilanteessa kun asiat täytyy osata. Esim. jos käyttää näitä tippoja aina opiskellessa ja sitten vaikkapa pääsykoetilanteessa niin uskon että siitä voi olla hyöytyä. Ja toki näiden virkistävä ja keskittymiskykyä lisäävä vaikutus auttaa myös. Kaiken kaikkiaan tykkäsin näistä eteerisistä öljyistä tosi paljon ja täytyy ehdottomasti joskus hankkia näitä lisääkin! Hieman pohdiskelen tässä jopa sen diffuuserinkin hankkimista… 😉

Onko eteeriset öljyt teille tuttuja?

.

.

.

Ps. Käy ihmeessä lukemassa myös nämä postaukset eteerisistä öljyistä:

Kattava tietopakkaus eteerisistä öljyistä ja Young Living-yrityksestä

Mitä eteeriset öljyt ovat tuoneet elämääni?

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.