Lifestyle

Blogitiimi | miten muoviton maaliskuu meni?

Suurin ongelma muovijätteessä on mereen päätyvät muovit. Muovit liuottavat mereen myrkyllisiä kemikaaleja, jotka pahimmassa tapauksessa päätyvät kalojen kautta meidän ihmisten elimistöön. Lisäksi muovi voi aiheuttaa kuolemanvaaran merieliöille ja -linnuille joko päätymällä niiden ruuansulatuselimistöön tai kietoutumalla eliöiden ympärille. Erityisen ison ongelman aiheuttaa mikromuovi, joka syntyy siitä, että muovi hajoaa heikosti ja hajotessaan muuttuu mikrometrin kokoiseksi mikromuoviksi.

Viime kuukausi vietettiin tosiaan muovitonta maaliskuuta ja Blogitiimin kesken sovittiin että jokainen osallistuu siihen ainakin yrittämällä vähentää omaa muovin kulutusta. Koko kuukausi tulikin sitten kiinnitettyä enemmän huomiota mitä kaikkea muovituotteita kaupasta kiikutin kotiin. Muoviton maaliskuu olisi voinut mun osaltani mennä vähän paremminkin, mutta ajattelin nyt kertoa tarkemmin mitä kaikkea mun muovittomaan maaliskuuhun kuului ja mitä ajatuksia se herätti.

Ensinnäkin se määrä, jota muovia kertyy jopa päivittäin, on aivan järkyttävä. Vanhemmilla on tapana kerätä muovit erilleen muista jätteistä ja sitten viedä kauemmas muovinkeräysastialle, ja siinä samalla tuli huomattua että se muovijätteen määrä oli jotakin aivan hirveää. Muovijätepussillisia kertyi aivan kamalasti ja se on varmaan ehdottomasti suurin jäte jota ainakin mulla käytössä kertyy. Siispä onkin hyvä että me kiinnitetään huomiota jokainen kohdallaan muovin kulutukseen tai sen kierrätykseen.

Itse haaste oli aika hankala, sillä kun muovituotteisiin kiinnitti huomiota, niin huomasi että lähes joka kauppareissulta päätyi väkisinkin kauppakassiin jotakin muoviperäistä. Jogurtit on pakattu muoviin, samoin hygieniatuotteet (kuten hammastahna), pasta, kurkku, tomaatit, valmisruuat, feta, kana, paistinrasva…Listaa voisi jatkaa loputtomiin. Oli siis lähestulkoon mahdottomuus ryhtyä täysin muovittomaksi, kun kaupassa kaikki sisälsivät edes jonkin verran muovia.

2019-03-28 08.43.50 2

Siispä lähdin liikkeelle hyvin yksinkertaisesta tavoitteesta ja otin jokaiselle kauppareissulle kangaskassin- tai kestokassin mukaan, sen sijaan että olisin ostanut muovipussin joka kerta. Tästä tuli sellainen tapa, joka on myös jäänyt jotenkin päälle ja jos joskus joudun ostamaan muovipussin, niin se aiheuttaa mussa suunnatonta ahdistusta. Ihan joka kerta en saanut ostoksiani pakattua kangaskasseihin, sillä joskus kävin extempore-kauppareissuilla esimerkiksi menoiltani tullessa jolloin kangaskassia ei ollut mukana. Lisäksi käytän kaupan muovikasseja roskapusseina niiden käytön jälkeen, joten välillä oli pakko ostaa myös niitäkin. Ei ainakaan itselle tullut mieleen mihin muuhun kuin muovipussin saisin roskani laitettua (saa vinkata jos joku keksii!).

Toinen pieni muutos oli se, että aloin pakata hedelmät biopusseihin tavallisten muovipussien sijaan. Harmillisen harvassa kaupassa vaan biopusseja oli tarjolla. Varmaan parasta olisi ostaa sellainen kestokassi hedelmille ja kuljettaa sitä aina mukana, mutta siinä on sama ongelma kuin joskus kangaskasseissa että ne meinaavat unohtua jotenkin niin helposti aina kotiin kauppaan lähtiessä. Yritin myös muovittoman maaliskuun aikana kierrättää ostetut muovituotteet parhaani mukaan. Vietin lähes koko maaliskuun porukoiden luona, joten siellä kierrätin jokaisen muovituotteeni jonka olin ostanut. Täällä omassa kotona muovia on vähän vaikea kierrättää, sillä talonyhtiössä ei ole muovinkeräysastiaa ja roskien vienti on hieman hankalaa jos lähtee kävellen / pyörällä kauemmas.

Nämä kolme muutosta olivat ne jotka sain tehtyä muovittoman maaliskuun aikana ja kuten sanoin, niin haaste olisi kyllä voinut mennä mun osalta paremminkin, mutta parempi tämä kuitenkin kun ei mitään. Ostin tavaroita jotka sisälsivät muovia, sillä uskon että on lähes mahdotonta, tai ainakin hyvin vaikeaa ryhtyä täysin muovittomaksi tässä vallitsevassa yhteiskunnassa. Mielestäni kaupat voisivat ainakin vaihtaa ostosten yhteydessä myytävät muovikassit paperkasseihin, ja tämä toteutuikin hyvin esimerkiksi Espanjassa, jossa vierailin viime kesänä. Siellä lähes jokainen tuote pakattiin paperikassiin, muovipusseja ei tarjonnut juuri mikään kauppa (paitsi ruokakauppa).

Muoviton maaliskuu oli siis kokonaisuudessaan mielenkiintoinen kokemus, joka pisti miettimään omaa muovinkulutusta. Aion edelleen käyttää kauppareissuilla kangaskasseja ja yritän suosia muovittomia vaihtoehtoja, jos sellaisia on tarjolla. Haastankin myös sut miettimään omaa muovinkulutustasi, ja vähentämällä sitä vaikka ihan pienin askelin kuten kantamalla shoppailu- tai kauppareissuille lähtiessä omaa kangaskassia mukana.

Käy lukemassa myös Kristan postaus täältä

Osallistuitteko te muovittomaan maaliskuuhun ja miten se meni teidän osalta?

2 kommenttia

 • Krissu H

  Tosi kiva kuulla, että osallistuit haasteeseen! 🙂 Noi on tosi isoja juttuja, joita teit ja niiden vakiinnuttua on helpompi siirtyä muihin tekoihin! 🙂

  Pakko sanoa noista ”biohajoavista” hedelmäpusseista sen verran, että ne eivät hajoa tarpeeksi nopeasti biojätteen käsittelylaitoksissa, joten ne noukitaan monissa jätteenkäsittelylaitoksissa sieltä pois. Lisäksi niiden valmistus vie enemmän luonnonvaroja kuin muovisten, joten jos oma kestohedelmäpussi unohtuu kotiin, kannattaa mieluummin ottaa paperipussi, jos sellainen on tarjolla tai ihan se normaali muovipussi. 🙂 Siihenhän voi sitten kotona laittaa muoviroskia tai käyttää sekajätepusseina.

  Sekajätteelle käy myös pienemmät pussit kuten sipsipussit, leipäpussit tai vessapaperipussit jos ja kun sellaisia kotiin kulkeutuu. 🙂

  Kiva, että teit tämän postauksen! 🙂

  • Enni

   Kiva kuulla, ja kun ne on vakiintunut niin nyt on tosiaan helpompi siirtyä vähän suurempiin tekoihin 🙂 Hei tosi hyvä tietää, enpä olisikaan arvannut että ne eivät hajoa tarpeeksi nopeasti. Jotenkin ajattelin että ne olisi ympäristöystävällisempiä. Täytyykin siis siirtyä takaisin muovipusseihin (täälläpäin ei ole oikein missään tarjolla paperipusseja) tai ostaa sellainen kestokassi! Ja kiitos roskapussinkorvikevinkistä 🙂

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.