Mielenterveys

Apua ahdistukseen: hyvän mielen laatikko

Tällä kertaa ajattelin tulla höpöttelemään teille mielen hyvinvoinnista, ja etenkin ahdistuksesta. Ahdistus on varmasti jokaiselle tuttu tunne, mutta sen pitkittyessä tai muuttuessa liiallisen voimakkaaksi, vaatii tilanne sopeutumista ja täytyy ahdistuksen kanssa opetella elämään. Ahdistus on inhottava tunne, joka syö elintilaa ja laskee mielialaa, sekä tietenkin aiheuttaa kokijalleen kärsimystä. Ahdistuksen kanssa pärjäämisessä auttaa muun muassa tietoinen läsnäolo sekä huomion siirtäminen aistikokemuksiin.

Mulle heräsi yksi päivä ihan yllättäen mieleen yksi uudenlainen ahdistuksenhallintakeino, jonka tarkoitus on herätellä aisteja, keskittyä nykyhetkeen sekä saada tunne siitä että kaikki on hyvin ja olet turvassa. Kyseessä on ”ahdistuksenhallintalaatikko” tai ”hyvän mielen laatikko”, miksikä sitä ikinä haluaakaan kutsua. Tarkoitus olisi kerätä laatikkoon sellaisia tavaroita, esineitä, tuoksuja yms., jotka lievittävät ahdistuksen tunnetta, tuovat hyvää mieltä ja herättävät toiveikkuuden tunnetta. Kokosin eilen oman laatikkoni yhteen Ikean Malm-hyllyistäni, ja ajattelin tässä postauksessa esitellä teille mitä mun hyvän mielen laatikosta löytyy. Ehkä siitä löytyy myös inspiraatiota rakentaa sullekin oma laatikkosi! 🙂

Lempituoksukynttilä

Erilaiset aistimukset auttavat mieltä usein tyyntymään, herättävät parhaimmassa tapauksessa positiivisia tunteita ja voivat lisätä turvallisuuden tunnetta. Mun laatikosta löytyy huonojen hetkien varalle ihanan raparperin ja marjojen tuoksuinen kynttilä, joka tuo sytytettynä kotoisuuden tunetta. Kynttilässä lukee ”Onni on pienissä hetkissä” ja kuvan on suunnitellut yksi lempivalokuvaajistani eli Anna-Mari West.

Kauniita valokuvia

Minä olen ehkä vähän vanhanaikainen, mutta rakastan teetettyjä valokuvia. Niitä selaillessa tulee ihan erilainen fiilis, kuin digikuvia selatessa tietokoneelta, ja pystyn palaamaan hetkiin paremmin kun pääsen käsin koskettelemaan kuvaa ja tarkastelemaan sitä läheltä ja kaukaa. Olen kerännyt laatikkoon hyvää mieltä tuovia kuvia, sellaisia jotka herättävät minussa toivoa ja inspiroivat. Kuvien ei tarvitse edes olla mitenkään erikoisia, riittää että niillä on tunnearvoa. Minun valokuvien joukosta löytyy esimerkiksi kuvia lähiseutujen lempitaloista, suloisista lampaista, kivoista kaupoista ja ihanan syksyisistä maisemista. Rakastan syksyä joten etenkin syksykuvat tuovat hyvän mielen. Niitä nähdessäni päätän, että toivoa on koska saan elää Suomessa jossa kerran vuodessa saan nauttia ihastuttavampaakin ihastuttavasta, tunnelmallisesta syksystä!

Kuva / kuvia, jossa tunnet olosi itsevarmaksi

Ahdistuneena tai masentuneena hetkenä saattaa minäkuva olla negatiivinen: minä olen huono, epäonnistunut ja arvoton. Niinä hetkinä auttaa että sinulla on joku kuva myös itsestäsi, josta pidät. Minulta vaatii paljon sanoa tämä, mutta pidän yllä näkyvästä kuvasta, sillä rakastan näitä lyhyitä hiuksia, päälläni on lempipaita eli Depressio & Co:n college johon pukeutuessa tunnen olevani minä, ja minulla on myös vähän erilaisemmat lasit mitä yleensä. Mulle tulee hyvä mieli tuota kuvaa katsoessa, koska muistan että kuvanottohetkellä tunsin itsevarmuutta ja oloni kotoisaksi tuossa asussa. Muista että se että itsesi kehuminen tai sen sanominen että pidät jostakin kuvasta jossa itse näyt, ei ole ylimielistä, vaan tervettä ja sallittua. Itsensä hyväksyminen on tärkeää ja sitä itsekin parhaillaan harjoittelen. Oli suuri askel että uskalsin kirjoittaa edes tänne pitäväni tuosta kuvasta!

Tuoksusprayt

Nämä ihanat Farfallan tuoksusprayt löysin Ekolosta, ja ne saavat hyvän mielen. Ensimmäinen on laventelilta tuoksuva nukahtamista helpottava, Nuku hyvin-tuoksu, joka lempeästi tuudittaa sinut uneen. Sitä voi vaikka suihkuttaa lakanoihin rentouttamaan pitkän päivän jälkeen. Voit rauhoittua pehmeän peiton alle, lempityynyn ollessa pään alla ja keskittyä laventelin kukkaiseen tuoksuun, joka rauhoittaa sinua.

Toinen spray on Aurinkotervehdys-joogaspray, joka tuoksuu nimensäkin mukaan ihanan aurinkoiselle ja hedelmäiselle. Tämä on hyvä maadoittaja ja mielen tasapainottaja etenkin joogatessa, mutta tuo hyvän mielen myös muissakin askareissa. Nämä tuoksusprayt on valmistettu 100 % luonnollisista ainesosista ja tuoksu säilyy pitkään, toimii myös hyvänä hyvän mielen huonetuoksuna.

Eteeriset öljyt

Ei varmaan ole yllätys että hyvän mielen laatikosta löytyy myös eteerisiä öljyjä? Niitä voi joko tuoksutella suoraan purkista, tai valita diffuuseriin jonkun hyvän mielen tuoksun. Eteeriset öljyt ovat takuuvarma maadoittaja ja siirtää ajatusta tehokkaasti muualle!

Hidasta elämää-kortteja

Terapeuttiset kortit ovat hyvä ajatusten herättäjä ja käytänkin niitä usein johdattelemaan kun haluan kirjoittaa ajatuksia päiväkirjaan. Kirjoittaessa syntyy uusia oivalluksia ja se tyynnyttää mieltä, ehkä lisää myös toiveikkuutta.

Kuvakortit ovat kiva aamun aloittaja, ja niistä voi valita puhuttelevan kortin jolla aloittaa päivänsä. Mikä on tämän päivän teema ja mihin haluan keskittyä? Kortit synnyttävät iloa ja toivoa, anna ajatustesi virrata ja löydä uutta inspiraatiota päivään! Voimauttavat kysymykset sisältävät kysymyksiä, jotka vapauttavat sisäistä voimaa, lisäävät energiaa elämääsi ja auttavat tutkailemaan sisintä. Ne johdattelevat kirjoittamaan ajatuksia esimerkiksi onnellisuudesta, unelmista ja rakkaudesta. Kirjoittaessa pohtii tarkemmin omia ajatuksia ja nämä kortit ovat olleet minulla oiva apu henkiseen kasvuun. Unelmakortit taas ovat terapeuttisten korttien uutuus jotka ostin eilen, ja johon en ole vielä kamalasti ehtinyt perehtyä. Ne kuitenkin sisältävät voimauttavia lauseita, jotka kannustavat, haastavat ja kysyvät. Kortit antavat uutta vivahdetta unelmoinnille, ja unelmien toteuttamiselle.

Hyväntuoksuinen saippua

Laatikostani löytyy myös lisää tuoksuja, jotka luovat turvallisuuden tunnetta ja maadoittavat. Tämä laventelin, appelsiinin ja myrtin tuoksuinen suolasaippua on Carita Cosmetiikan, ja sitä tuoksutellessa saan hyvän mielen. Tällä hetkellä se odottaa käyttöä, mutta edellisten tuotteiden loputtua se pääsee kyllä käyttöön. Hyväntuoksuiset ja tuotteet jotka tuntuvat myös iholla miellyttävästi (kuorivat tuotteet yms.) siirtävät mielen myllerryksen kehon hyvänolon tuntemuksiin. Se on pientä hemmottelua itsellesi ja kuuma suihku rauhoittaa myös mieltä. Vahva suositus menee etenkin näille ihastuttaville Carita Cosmetiikan käsintehdyille suolasaippuapaloille, Lushin saippuoille sekä kaikille käsintehdyille saippuoille jotka tekevät suihkuhetkestä pientä luksusta.

Hyvän mielen lehti

Laatikostani löytyy myös hyvän mielen lehti, eli Mindfulness-lehti. Siellä on juttua muun muassa masennuksesta, joogasta, tietoisesta läsnäolosta ja itsetunnosta. Tämä lehti on niin paksu että en ole vieläkään saanut sitä luettua loppuun! Siksi se onkin kiva piristäjä huonoilla hetkillä, kun sitä voi lukea aina vähän eteenpäin. Tarvittaessa artikkeleihin voi myös palata uudelleen. Ostin tämän lehteni Sokokselta, ja se on mielestäni ollut tosi ihana toivon kipinän herättäjä.

Mitä sun hyvän mielen laatikostasi löytyisi?

6 kommenttia

 • Liiolii

  Hei Enni, ihana postauksesi sai minut päivittämään vanhan hyvän mielen laatikkoni tai ahdistuksenhallintaboxini vastaamaan nykyisiä tarpeitani. Kirjoitin laatikostani omaan Liiolii-blogiini. Kiitos inspiraatiosta! <3

  • Enni

   Kiitos kommentista 🙂 Mukava kuulla että itsekin sait inspiraatiota päivittää sun laatikkoa 🙂 Käyn katsomassa myös sun postauksen! <3

 • Sini

  Olipas ihana idea! Tosi kivoja juttuja oot tonne laatikkoon laittanut! Varsinkin noi onnistuneet kuvat itsestä vetosivat muhun 🙂

  • Enni

   Kiitos, kiva jos tykkäsit 🙂 Toivottavasti tämä idea on myös konkreettinen apu jollekin ja siitä on hyötyä 🙂

  • Enni

   Kiitos! <3 Komppaan toista kommentia, toivotaan että joku saa tästä postauksesta myös konkreettista hyötyä ja saa itsekin idean kokeilla tällaista ahdistuksenhallintakeinoa 🙂

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.