Terveys & Hyvinvointi

Aivoaaltomusiikki – mistä on kyse?

aivoaalto-musiikki

Aivoaallot ja aivoaaltomusiikki

Aivoissa on viisi erilaista aivoaaltoa, jotka toimivat ikään kuin musiikin nuotit. Ne muodostuvat aivoissa kun sähköiset hermoimpulssit kulkevat aivojen neuroneissa (neuroni=hermosolu, joka käsittelee saapuvaa informaatiota). Aivoaaltomusiikki auttaa käynnistämään näitä viittä erilaista aivotaajuutta. Aivoaaltomusiikissa käytetään hyväksi erilaisia aivoaaltotaajuksia eli hertsitaajuuksia, isonkroniaa eli toistoa, sekä binauraalisia ääniä, jossa aivoihin syötetään kahta hieman toisistaan poikkeavaa aivotaajuuksista musiikkia, jolloin päästään helpommin muokkaamaan aivoaallot toivotulle aivoaaltoalueelle.  Aivoaaltomusiikkia täytyy kuunnella kuulokkeilla, jotta saadaan kohdistettua ääni oikein kumpaankin korvaan. Kyseesssä on monimutkainen prosessi, josta ei hirveästi netistä löydy tietoa, mutta kuuntelemalla aivoaaltomusiikkia (engl. brain wave music) pystytään vaikuttamaan mm. mielialaan, rentoutumiseen ja oppimiseen.

Uskokoon jokainen kuten tahtoo onko aivoaaltomusiikki loppujen lopuksi täysin huuhaata vai onko siinä jotakin perääkin, mutta tässä postauksessa kerron itse omia kokemuksiani viikon musiikinkuuntelun jälkeen. Tarkoitus oli, että joka päivä kuuntelen vähintään kerran yhden aivoaaltomusiikkiäänitteen läpi ja katson miten se vaikuttaa minuun. Alla kuitenkin vielä tietoa mitä nämä viisi eri aivoaaltoa ovat.

Mitkä ovat nämä 5 aivoaaltoa?

Delta-aallot ovat 1-3 Hz, ja niillä on suurin äänenkorkeus. Delta-aaltojen taso on hyväksi mm. unelle ja oppimiselle. Delta-aaltojen määrä vähenee vanhetessa. Suurina määrinä aivoissa nämä voivat olla merkki mm. oppimisvaikeuksista tai ADHD:sta.

Theta-aallot ovat. 3,5-8 Hz ja ne liittyvät intensiivisiin tunnekokemuksiin. Ne ovat hyväksi mielikuvitukselle ja rentoutumiselle. Sopiva määrä theta-aaltoja edesauttaa luovuutta ja intuitiota.

Alfa-aallot ovat 8-13 Hz ja ne liittyvät rentoutumiseen ja valmistavat meditaatioon. Alfa-aaltojen puute altistaa ahdistukselle, unettomuudelle ja stressille.

Beta-aallot ovat 12-33 Hz ja ne taas liittyvät valppauteen, keskittymiseen ja hyvään vireystilaan. Ne ovat myös hyväksi ongelmanratkaisulle. Tällöin neuronit toimivat aivoissa intensiivisesti. Matala beta-aaltojen taso voi johtaa levottomaan tai jopa masentuneeseen mielialaan.

Gamma-aallot ovat 25-100 Hz, eli niillä on korkea äänentaajuus. Ne liittyvät oppimiseen ja niillä on yhteys onnellisuuteen. Esimerkiksi mielenterveysongelmista kärsivän aivoissa voi olla pienempi gamma-aaltojen aktiivisuuden taso.

Lähde: Mielen ihmeet

Päivä 1

uni-musiikki

Ensimmäinen musiikkikokeiluni alkaa theta-aaltomusiikilla, jonka kerrotaan auttavan positiivisiin unikokemuksiin. Theta-aallot liittyvät intensiivisiin tunnekokemuksiin ja rentoutumiseen, joten voisi olla perääkin että tällä saisi pidettyä pahat unet loitolla. Viikon huonojen unien ja painajaisten jälkeen positiiviset unet tulisivat kyllä tarpeen. Ilmeisesti tarkoitus olisi kuunnella tätä samalla kun nukkuu, mutta en saa nukuttua jos samaan aikaan kuulokkeista soi musiikki, joten kuuntelen sitä ennen nukkumaanmenoa. Kirjoitan päiväkirjaani ajatuksia, ja intensiivisiä tunnekokemuksia musiikki ainakin saa aikaiseksi; kirjoitan tekstin jonka luulen kumpuavan niin syvältä sisimmästä että en ole koskaan kirjottanut vastaavanlaista. Teksti on raakaversio minusta, palanen syvintä sisintä, ja kirjoittaessa uppudun lähes flown valtaan. Musiikki on kaunis, lähes hypnoottinen. Voisin hyvin kuunnella sitä useamminkin kun kirjoitan. Kappale kestää tunnin, ja tunti kuluu nopeaa. Sen jälkeen menen nukkumaan.

En aamulla muista unistani muuta kuin sen että tuttavani vauva lähetti minulle Facebookissa kaveripyynnön (?!). No, pahat unet ainakin pysyivät loitolla, tai en niitä ainakaan muista. Odotin jotakin todella sykähdyttävän pysäyttävää unikokemusta, mutta uni taisi olla aika arkinen. Lopputulos: kirjoittaessa tämän kappaleen kuuntelu herätti vahvoja tunnekokemuksia ja edesauttoi flowta.

Päivä 2

aamu-musiikki

Tämä aamu alkaa beeta-aaltomusiikilla, eli kertauksen vuoksi sellaisella aivoaaltomusiikilla, joka liittyy valppauteen ja hyvään vireystilaan. Näihin kappaleisiin alkaa koukuttua! Tämäkin kesti lähes tunnin ja se voi tuntua pitkältä ajalta, mutta aika kului nopeaa kun puuhailin samalla arkiaskareita ja kuuntelin tätä. Huonosti nukuttu yö painaa vielä tämän kappaleen jälkeenkin, mutta keskittyminen helpottuu. Olen valpas ja tuntuu että ajatukset eivät laukkaa enää päässä niin nopeaa etten saa niistä itsekään kiinni. Kahden päivän testin jälkeen, uskon että näissä on jotakin perää. Kunhan valitsee sellaisen kappaleen jota jaksaa kuunnella sen lähes tunnin.

Päivä 3

meditaatio-musikki

Tänään testissä oli yhdistelmä 10 minuutin alfa-aaltoja, (valmistavat rentoutumiseen ja mediatatioon) sekä uusi piikkimatto. 10 minuutin piikkimatolla loikoilu ja tämä saivat lähes unenomaisen tilan aikaiseksi ja se kävi todellisesta mielen puhdistautumisesta. Keskityin musiikkiin ja kun nousin matolta, rentoutunut olo suorastaan leimahti lävitseni. Tuntui että olen samaan aikaan tosi rentoutunut ja olo oli jotenkin seesteinen. Siitä oli hyvä jatkaa iltaa levänneenä ja valmistautuneena nukkumaan. ♥

Päivä 4

aivoaaltomusiikki

Tämän musiikin kanssa mulla kävi pienoinen kauhukokemus. Olen huomannut että näillä theta-aaltomusiikeilla on pieni melankolinen viba. Aluksi kaikki sujui hyvin, kirjoittelin päiväkirjaa, mutta sitten tuntui kun joku olisi repinyt mun sisimmästä kaikki tukahdutetut tunteet ja ajatukset. Tämän musiikin tarkoitus oli stimuloida sitä mielen tiedostamatonta osaa, mutta positiivisella tavalla. Mulle kuitenkin iski niin hirveä tunnekuohu, että purskahdin ihan lohduttomaan itkuun. Tuntui että se repii auki ne kaikki tukahdutetut tunteet ja ajatukset – negatiiviset sellaiset. Sain kamalan paniikkikohtauksen, jonka sain lievitettyä onneksi piikkimatolla ja siinä vaiheessa musiikkikin alkoi kuulostaa rentouttavalta. En kuitenkaan suositele tätä yllä näkyvää kappaletta mikäli sulla on valmiiksi huono fiilis ja teet jotakin samalla, vaan ehkä pelkkänä lisänä meditaatioon.

Päivä 5

aivoaalto-musiikki-kokemuksia

Lucid dreaming oli minulle käsitteenä epäselvä, ja ajattelin sen aluksi liittyvän jotenkin paholaiseen. Välttelin siksi kappaleita joissa esiintyi sana lucid.  😀 Kuitenkin törmättyäni ilmaisuun niin monta kertaa, päätin ottaa sanakirjan käyttöön ja termi paljastuikin selkouneksi. Sekin oli minulle vieras käsite, mutta tarkoittaa siis unta, jonka sisältöä voit ohjailla itse. Tämän kahdeksan tunnin kappaleen löydettyäni päätin tehdä jotakin ennenkuulumatonta, nimittäin mennä nukkumaan kuulokkeet päässä ja katsoa pääsenkö käsiksi selkouniin tämän kappaleen avulla. Nukahdin aika nopeaa, eikä musiikki häirinnyt ollenkaan. Oikeastaan täytyy myöntää etten muista siitä yhtään mitään ja koko kappale oli aivan pimennossa aamulla…Seitsemän tunnin jälkeen heräsin kirkkaaseen auringonvaloon ja päätin ottaa kuulokkeet pois, jotta saisin nukuttua vielä pari tuntia ja käännyttyä kyljelleen nukkumaan.

Aamulla kuitenkaan mulla ei ollut pienintäkään muistikuvaa unista, joita näin. En siis tainnut nähdä selkounta, mutta uskon että näillä lucid dream-kappaleilla on myös jotain pientä perääkin. Ainakin tosi kiinnostava aihe jos ei muuta! Niin, ja tämä kappale yhdisti alfa- ja theta-aallot (intensiiviset tunnekokemukset, rentoutuminen).

Päivä 6

parantava-musiikki

Päivä alkoi hieman negatiivisissa merkeissä, joten olikin oikea aika aloittaa se serotoniinia, dopamiinia ja endorfiinia lisäävällä gamma-aaltomusiikilla. Musiikki oli minun makuuni hieman tylsä, se kesti melkein kaksi tuntia ja vähän väliä vilkuilin kelloa joko tämä loppuisi. Kappaleen jälkeen olin kuitenkin hyväntuulinen, en tiedä johtuiko se sitten loppujen lopuksi itse kappaleesta vai siitä että minulla oli tiedossa kivaa tekemistä (vai molemmista).

Päivä 7

rentoutuminen-musiikki

Tämä vastaavanlainen kokemus on käynyt minulle tasan kerran eläissäni ja kokemus kävi tämänkin musiikin kanssa. Tein tapani mukaan rentouttavan jalkahieronnan eteerisillä öljyillä, iltahommat valmiiksi ja asetuin sänkyyn kuuntelemaan tätä delta-aaltomusiikkia (hyväksi unelle). Tarkoitus oli kuunnella musiikki ja vielä hetki vaikka lukea kirjaa sen jälkeen.

Seuraavan kerran heräsin kuitenkin neljältä aamuyöstä, kuulokkeet yhä korvilla ja kaikki valot vielä päällä. Olin nukahtanut kesken harjoitteen, joten tämä jos mikä oli takuuvarma unimusiikki huonosti nukahtavallekin! Musiikki oli todella unenomaista, ja taisin ajatella että jos hetkeksi suljen silmät ja koitan päästä rentoutuneeseen tilaan, ihan vaan hetkeksi..Siitä seurasikin sitten se että nukahdin aivan yllättäen ja vaivuin todella sikeään uneen, hupsis 😀

Mitä jäi käteen kokeilusta?

En tiedä onko tämä aivoaaltojuttu sellainen johon täytyy uskoa, jotta se toimii, tai itsesuggestiota, mutta minä tykkäsin näistä. Ensimmäisen kappaleen kohdalla koin ehkä vahvimmat tunnekokemukset, meditaatiomusikki auttoi todella lähes transsimaisen olon saavuttamiseen ja unimusiikki nukahtamaan. En tiedä oliko näiden kappaleiden tarkoitus se, että hiljentyy, pysähtyy ja vain kuuntelee, ja olisiko niillä ollut silloin suurempi vaikutus. Huomasin ainakin että esimerkiksi vain piikkimatolla makoillessani ja rentouttavaa aivoaaltomusiikkia kuunnellessa se vaikutti vahvemmin. Paras tulos varmaan tulee jos kuuntelee musiikkia vaikka maaten ja silmät kiinni, jolloin itse musiikkiin keskittyy sataprosenttisesti. Luulen, että näissä on jotakin järkeä.

Musiikilla pystytään vaikuttamaan ihmismieleen ja se näkyy jo siinä että lempimusiikkisi saa sinut hyvälle tuulelle aktivoiden eri aivoalueita, miksei siis voisi olla myös aivoaaltomusiikkia jolla vaikutetaan ihmisen aivotoimintaan? Uskon kyllä erilaisiin hertsitaajuuksiin jotka stimuloivat aivoja aiheuttaen erilaisia muutoksia tarkkaavaisuudessa, oppimisessa ja mielialassa.

Minun kokeiluni ei kuitenkaan loppunut tähän, vaan aion jatkaa näiden kappaleiden kuuntelua esimerkiksi joogatessa, piikkimatolla tai meditoidessa. Myös keskittymistä vaativissa tehtävissä näistä voi olla hyötyä, jos kaipaa rauhallista ja lempeää taustamusiikkia. Tiedän kuitenkin tästä edes välttää sellaisia kappaleita jotka triggeröivät ja osuvat sinne jonnekin syvimpään tunnehermoon aiheuttaen vaan ahdistusta. Musiikki tekee ihmeitä, joten kannattaa suosiolla jättää kuuntelematta aivoaaltokappaleet joista jo alkuun tulee huono fiilis. Valitse kappaleet joista sulla herää hyvä, levollinen olo. Mutta suosittelen kyllä kokeilemaan aivoaaltomusiikkia, sillä tämä kokemus oli ainakin mulle oikein mielenkiintoinen! 🙂

Oletteko te kuunnelleet aivoaaltomusiikkia?

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.