Kirjat & kirjoittaminen,  Mielenterveys

10 syytä kirjoittaa päiväkirjaa

Olen kirjoittanut päiväkirjaa seitsemännestä luokasta asti. Välillä on ollut pidempiä taukoja kun en ole kirjoittanut, mutta sitten esimerkiksi nyt olen kirjoittanut jo monta vuotta putkeen. Olen huomannut että päiväkirjan kirjoittaminen on edesauttanut huomattavasti hyvinvointia, ja kirjoittamista voisi jopa pitää eräänlaisena terapeuttisena prosessina. Päiväkirjan kirjoittamista pidetään ehkä yleisesti teinien hommana, mutta ajattelin tähän postaukseen kertoa miksi päiväkirjan kirjoittaminen kannattaa – myös aikuisena. 🙂

päiväkirjan kirjoittaminen

Muistot talteen

Voi sitä nostalgiaa kun lukee yläasteaikojen päiväkirjoja! Ainakin mulle muistot ovat erityisen tärkeitä, sillä haluan myöhemminkin ehdottomasti palata lukemaan millaista elämä oli silloin huolettomana teininä tai sitten vaikkapa nyt vähän päälle parikymppisenä nuorena naisena. Olen yliviivannut vanhosta teinipäiväkirjoista melkein kaikki nolot kirjoitukset, mutta nyt kun niihin on ottanut tarpeeksi etäisyyttä niin niitä olisi kyllä pystynyt lukemaan tuntematta ainakaan kovin suurta myötähäpeää. Vaikka ne sen ajan päiväkirjat ovatkin sellaisen nuoren kirjoitusta kun maailma tuntui olevan aivan auki ja vain taivas on rajana, niin nekin ovat silti kaikessa noloudessaan kallisarvoisia muistoja joita varmasti lukee mielellään myös sitten vanhempana. Päiväkirjan kirjoittaminen on hyvä tapa saada kaikki itselle tärkeät tai merkitykselliset hetket kirjoitettuun muotoon, ja näin niihin voi palata myös myöhemmin. Muistoilla on tapana haalistua mielessä jos niitä ei tarpeeksi usein kertaa, joten päiväkirjan avulla ne pysyvät vähän pidempään tallessa.

Tunteiden tunnistaminen ja negatiivisten asioiden käsittely

Päiväkirja voi olla keino käsitellä omia tunteita, sekä sanoittaa sellaiset tunteet joita ei ole ehkä ennen osannut sanoittaa. Päiväkirja on paikka, jonne voi purkaa kaikki negatiivisetkin asiat, ilman että kukaan tuomitsee tai kommentoi niitä ikävästi. Päiväkirja on neutraali ikävien asioiden vastaanottaja, ja siksi se onkin turvallinen keino käsitellä vaikeita asioita. Kirjoittaessa asia on kohdattava, saatava kirjoitettuun muotoon, ja tämä voi saada aikaan huojentuneen olotilan. Asiaan voi myös ottaa välimatkaa, vaikkapa kirjoittamalla tarinamaisesti jostakin tapahtumasta tai puhumalla tapahtumasta ikään kuin puhuisi toisesta ihmisestä.

Selkeyttää ajatuksia ja saa aikaan oivalluksia

Kirjoittaminen voi selkeyttää ajatuksia, kun näkee omat päänsisäiset mielenliikkeet konkreettisesti paperille kirjoitettuna. Kirjoittaessa voi pohtia erilaisia vaihtoehtoja ja ratkaisuja tilanteisiin vapaasti ja mielikuvituksellisesti. Mikään vaihtoehdoista ei sido sinua mihinkään, mutta voit silti ikään kuin elää hetken aikaa niin kuin ne olisivat totta. Kun pohtii tarkemmin omia ajatuksia, voi syntyä myös uudenlaisia oivalluksia. Kun joitakin asioita käy monta kertaa läpi kirjoittaen ne aina vähän eri tavalla kuin viimeksi, voi löytää uusia näkökulmia tilanteisiin. Joskus voi olla myös rentouttavaa kirjoittaa ajatuksenvirtana kaikkia niitä asioita joita herää mieleen. Ajatuksenvirta vapauttaa mieltä ja voi myös saada aikaan oivalluksia.

Lisää itsetuntemusta

Kirjoittaessa voi myös pohtia miksi toimii niin kuin toimii, ja tämä lisää itsetuntemusta. Voit myös pohtia kuka olet, mitä haluat elämältäsi ja mihin olet menossa. Päiväkirjan avulla voit tunnistaa negatiiviset toimintamallisi ja oppia korjaamaan niitä. Kun kirjoitat, pystyt käsittelemään asioita rauhallisessa tahdissa, sillä mielessä ajatuksilla on tapana aina välillä pomppia asiasta kukkaruukkuun. Kirjoittaessa pysähdyt tunteidesi, tarpeidesi, unelmiesi ja ajatustesi äärelle.

Kirjoittamisen voimauttava prosessi

Kirjottamisesta voi tehdä myös voimauttavan prosessin. Voit unelmoida rajoitta ja kirjottaa vapaasti haaveistasi. Päiväkirjaan voit kirjoittaa positiivisista asioista elämässä, ja ne saavat hyvälle tuulelle ja auttavat huomioimaan myös huonompien elämänjaksojen keskellä, että elämässä on kuitenkin aina jotakin hyvää ja kaunista. Itse tykkään kirjoittaa myös välillä muista ihmisistä kauniisti, sillä se saa myös itselle hyvän mielen. Katkeruus ja kateus muita ihmisiä kohtaan nakertaa loppujen lopuksi vain sinua itseäsi sisältä, joten parempi huomata enemmän mitä kaikkea kaunista ympärillä ja muissa ihmisissä onkaan. Kirjoittaessa saatat huomata myös sellaisia asioita joissa itse olet onnistunut, ja ne saattavat parhaassa tapauksessa nostaa itsetuntoasi.

Oma pakopaikka

Kirjottaessa muu maailma katoaa, ja on vain teksti joka muodostuu päiväkirjan sivuille. Päiväkirja tarjoaa hetken irtioton ulkomaailmasta, ja voit vaan keskittyä kirjoittamiseen. Itselle kirjoittaminen on totaalinen rentoutumishetki joka ilta, kun keitän kupin (tai pari) kuumaa teetä, laitan tunnelmallisen hieman himmeän pöytävalon päälle, istun sängylle mukavaan asentoon, laitan kuulokkeisiin soimaan hyvää musiikkia ja alan kirjoittamaan. Vaikkei aina kirjoittamani aiheet todellakaan ole mitään ruusuisia unelmista höpöttämisiä, vaan kohtaan kipeitäkin asioita kirjoittamalla, niin odotan silti jokailtaisia kirjoitushetkiä innolla. Tiedän että ne auttavat aina.

Yksinäisyyden lievittyminen

Kirjoittaminen lievittää yksinäisyyttä, sillä siinä asioita saa jakaa jonnekin. Olen itse aika yksinäinen ihminen ja jos koen jotakin jakamisen arvoista, niin en aina tiedä kenelle voisin sen jakaa. Siispä kirjoitan päiväkirjaa, ja tuntuu välillä kuin päiväkirja olisi lojaali ystäväni, jolle voi kertoa ihan mitä vaan.

Luova prosessi ja flow

Vaikka päiväkirjaa kirjoittaessa tärkeintä ei olekaan se kuinka hienosti kirjoittaa, niin itselle se on kaiken muun hyödyn lisäksi myös tapa harjoittaa luovuutta. Kun jotakin kaunista, ikävää tai kirjoittamisen arvoista tapahtuu, heti sillä hetkellä mun mielessä alkaa pyöriä lauseita jolla voisin kuvata sitä tilannetta tai niitä tunteita mahdollisimman elävästi, vähän kuin kirjamaisesti. Haluan kirjoittaa kauniisti jokaisesta hetkestä, olipa itse hetki sitten jo valmiiksi kaunis, tai sitten vaikkapa äärimmäisen kipeä. Tällä tapaa teen elämästäni kauniin, myös niistä vaikeimmistakin hetkistä. Nekin kuitenkin loppujen lopuksi opettavat aina jotakin.

Kirjoittamisessa voi myös kehittyä sitä harjoittamalla. On huima ero miten kirjotin vielä syksyllä verrattuna tähän päivään! Parhaimmassa tapauksessa kirjoittaminen voi ajaa flow-tilaan. Ajantaju ja paikka katoavat, ja vain se hetki vie mennessään.

Henkilökohtainen kasvu

Päiväkirjaa kirjoittaessa voit kokea myös henkistä kasvua, ja tämän olen ainakin itse huomannut. Omien ajatusten ja tunteiden syvällinen pohtiminen kasvattaa sinua ihmisenä.

Jätä jälkesi maailmaan

Välillä kirjottaessani ajattelen, että kirjoittaisin jollekin toiselle, joka ei ole sitä hetkeä ollut kokemassa. Toki jokainen kirjoitettu hetki on vain subjektiivisesti koettu kokemus ja näkemys, mutta haluan kertoa miltä minun silmin elämä näyttää. Toivon että päiväkirjani ei sitten joskus minun kadottuani täältä ole pelkkä roska, vaan sellainen josta voisi olla hyötyä jollekin toisellekin. Ehkä meidän jokaisen päiväkirjoista voi tulla vielä jotakin suurempaa, tai voimme jättää jäljen tänne maailmaan kirjoittamalla?

– – –

Mikäli tuntuu ettet löydä aikaa kirjoittamiselle, niin suosittelen että otat tietoisesti joka ilta ennen nukkumaanmenoa vaikkapa parikymmentä minuuttia kirjoitusaikaa, jos olet itse siihen motivoitunut. Kirjoittamisesta menee ilo jos se on vain pakkopullaa ja kirjoitat velvollisuudesta. Löydä oma tapasi kirjoittaa asioista; mikäli päivän tapahtumista kertominen ei ole sinun juttusi, niin voit pitää päiväkirjaa myös paikkana käsitellä omia tuntemuksiasi ja ajatuksiasi, joita herää päivän mittaan. Myös positiivisuuspäiväkirja on hyvä tapa lisätä hyvinvointia. Älä ota stressiä että joka päivä täytyy kirjoittaa jotakin, vaan kirjoita silloin kun huvittaa ja se tuntuu luontevalta, näin kirjoittaminen pysyy miellyttävänä 🙂

Kirjoitatteko te päiväkirjaa tai oletteko joskus kirjoittaneet?

4 kommenttia

 • Auli

  Kiitos tästä ❤️ Olen tosi tosi iloinen että löysin sun blogisi, ja olen lukenut paljon vanhoja postauksiasi. Täällä toinen herkkä, mielenterveyttään kohenteleva infj 🙋

  Taidanpa taas käynnistellä päiväkirjan kirjoittamista. Oon huomannu et se tekee tosi hyvää, mut se on päässy jäämään!

  • Enni

   Tosi mukava kuulla, kiitos kovasti kommentista 😍 Kiva että löytyy myös yhteisiä juttuja joihin voi samaistua. Päiväkirja on mullakin jäänyt aavistuksen vähemmälle viime aikoina, mutta kun taas palaa kirjoittelemaan, muistaa kuinka hyvää tekee kun saa purkaa ajatuksia paperille. 😊

 • Sofia

  Mulla ei varsinaisesti ole päiväkirjaa, mutta oon käyttänyt Demi-kalentereita vuodesta 2011 asti ikään kuin päiväkirjana ja säilyttänyt ne kaikki itselläni nämä vuodet. Viimeksi viikonloppuna luin 8.-luokan merkintöjä sen aikaiseen Demi-kalenteriin ja ehkä vähän huvitti lukea niitä kirjoituksia 😀 Vanhoja kirjoituksia lukiessa huomaa, kuinka paljon sitä onkaan tullut kasvettua niistä ajoista. Tää oli tosi kiva postaus!

  • Enni

   Joo, jotkut kasiluokan päiväkirjamerkinnät ovat kyllä aika huvittavaa luettavaa :’D Se on totta että niitä lukemalla huomaa kuinka on kasvanut! Kiitos <3

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.